Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Skalní létají, ale je jich méně. Velké jsou podle mě dostatečně, na první dělnice prostě normál. Někde se asi část poztrácela. Dnes už matka nelétá. Včera asi musela dělnicím vypomoci.

Momentálně u mě mají čmeláci potravy dostatek. Tři rododendrony jsou v plném květu. ;)
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Tak u mě čmeláčí sezona skončila. Poslední obsazený čmelín bez pohybu po 20 dnech. Nechám čmelín ještě bez zásahu a později se podívám, jak vypadá hnízdo a zda je tam matka. Letošní sezona celkem nevydařená. Každý rok, je to horší a horší. :(
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tomáši,to je mi strašně moc líto,ani si to nedokážu představit,že bych musela takto předčasně ukončit sezónu. :cry:
Neměl bys uhynulé matky zaslat do včelařského výzkumného ústavu na vyšetření příčiny?Přeci jenom stoprocentí úhyn je trochu moc,zvláště,že máš vhodný čmelín. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak jsem po víc jak týdnu bez pohybu odkryla úlek.Moje zemní prvnička mrtvá.Taky byla na "díle"..Měla to hodně zamotané do výstelky.Nevonělo to.Zdálo se mi, že to už plesniví a samozřejmě mravenci.Podzemní úlek z květináče dle návodu na YouTube je naprosto nevhodný.A to "fungovala" jen 3 týdny.Spřádám plány na výstavbu pro příští rok.Je to smutné.Zvlášť , když i u Vás s vhodnými úlky, jsou takové ztráty.
jans

Tak taky nevím co se děje,myslel jsem že by mladí měli lítat o 106,ale je to bída.Předevčírem jsem odkryl víko a matka dost bzučela,včera jsem odkryl a zdálo se mi že je slyšet jen mlaďochy,pohyb z budky jsem neviděl žádný.Dnes se podívám a zkusím odkrýt jak to vypadá.Ve všech třech čmelínech je to hnízdo až ke vstupní trubce,ale doufám že si nechali dírku na vstup.V jednom ještě lítá samička.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Jansi,ono také záleží který týden po vylíhnutí jsou a který je to druh.Častěji létají po dvou až třech týdnech,zemní po týdnu asi devět až jedenáct během půl hodiny.Ale když je slabé hnízdo tak třeba jen čtyřikrát.A samozřejmě se to každý týden zvyšuje,pokud hnízdo prosperuje. :)

Josefe,osazoval jsi znovu ten čmelín ve skalce,a dostali se ti tam mravenci nebo v pohodě?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Líbí se mi ty klapky ve verandě jak si je dělají Němci http://www.hummelfoto.de/anzeige.php?bi ... kasten.jpg . :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vypadá to,že se luční trochu spravili a dokonce jsem viděla přiletět jednu polní,jen nevím jestli je to ta jedna ze dvou pomocnic,nebo se nějaká nově vylíhla. ;)

Docela nechápu,co dělá ta matka,kde si druhá spletla čmelín a ani už si nejsem jistá jestli je to ta co tam patří nebo ta co jí tam vletěla.Každopádně jsem ji včera vůbec neviděla,ani nereagovala na klepání a dnes zase přiletěla.To mě opravdu zajímá jestli bude mít potomstvo nebo si tam jen tak občas přiletí. :?:

Honzo,a co ty?Zůstala některá matka v tom vydesinfikovaném čmelínu nebo už neměly zájem?
Pučmeloud
Kontaktovat uživatele:

Dnes velké překvapení, začala létat další čmelátka :D :) Navzájem se učí otevítat klapku. :D
Čmelátka skalní, dvě odlétají a jedno přilétá.
https://www.facebook.com/groups/1000601963366947/
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pučmeloude,to je nááádhera. :D Vy mě tak provokujete s těmi skalními, :lol: tak mooooc bych si ho přála. :)
Odpovědět