Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc dík za předsíňkovou odpověď pánové..Chtěla jsem manželovi dát pro příští rok návody na výrobu s předsíňkami,ale asi mu to ulehčím.Možná jednu na zkoušku.Už se těší, jak bude v zimě vyrábět. :lol:
radim12

Ahoj, tak se mi o víkendu nastěhoval do jednoho čmelínu čmelák skalní a dnes jsem zjistil, že je tam i zemní.
Oba čmeláci jsou tam nově poté, co jsem zkraje května přišel o původního obyvatele čmelínu čm. lučního.
Mám obavy, že se mě poperou a nakonec přijdu o oba. V druhém čmelíně jsem druhý den po vylíhnutí prvních dělnic přišel o královnu a tak tam mám zhruba týden sirotky. Je nějaká šance, že kdybych přemístil toho zemního k pěti dělnicím té ztracené královny, že by to klaplo?
Radim
Niky1
TOP člen
TOP člen

Radime,jednak jsi nenapsal k dělnicím kterého druhu.Pokud k dělnicím zemního těžko zodpovědně říct jestli by matku bez boje přijaly,stejně bys matku zemního musel přestěhovat s jejím dílem. ;)
Spíš by bylo nejlepší přestěhovat osiřelé dělnice do kartonové či jiné menší krabice chráněné před deštěm a postavit eventuálně na jejich čmelín a matku zemního dát s jejím dílem do čmelínu.Trochu mám obavy jestli se přemístěna matka nevrátí do původního čmelínu.Chtělo by to udělat večer,zavřít vchod a druhý den ho pootevřít tak,aby matka musela při odletu vykonat orientační let.Ale asi ji bude třeba sledovat jestli se vrátí do nového,pokud by letěla do starého hned ji odchytit vrátit a zavřít na pár minut aby si tam našla to svoje dílo uvnitř.Podruhé by si už snad měla dát pozor. :?:
Pokud jsou od stejně zbarvené matky zemního nevím jestli by matka až si zvykne na nový čmelín postupně dělnice nepřijala.Nezkoušela jsem.
Každopádně ty dvě matky nemůžou zůstat spolu.

Možná bys mohl poprosit o rychlou odpověď paní Votavovou ;) votavova@vupt.cz
radim12

Jo, to jsem nenapsal. Dělnice jsou taky od zemního. Čmelíny jsou zhruba metr od sebe, což asi celou situaci ještě komlikuje. Zkusím napsat paní Votavové. Díky. Radim
Niky1
TOP člen
TOP člen

Radime,teď mně napadlo,když píšeš,že jsou čmelíny 1m od sebe,jestli se ta zemní nespletla a nevlezla té skalní do čmelínu?Mě právě po lijáku vlezla zemní omylem do čmelínu druhé zemní,její vlastní čmelín zůstal opuštěný.Byly od sebe asi cca 70 cm. :?: ;)

Pokud by tomu tak bylo,stačilo by matku dát do čmelínu a na několik minut zavřít.Eventuálně pro jistotu odebrat do nádoby dělnice,vložit matku a za chvíli až se seznámí i dělnice. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak nevím proč se předtím vytratily dělnice polní až na ty dvě pomocnice,ale už vím proč se omezili luční.Dnes jsem totiž viděla odnášet dělnici z hnízda lučního malou rohlíčkovitě ohnutou larvu,asi jim užíraly zásoby v době kdy bylo hnízdo v začátku a to je nejspíš oslabilo.
Kdysi jsem někde četla čí jsou to larvy,ale bohužel jsem to zapomněla a už se mi to na internetu nepodařilo najít.Nevíte náhodou komu tyto larvy patří? :(

Zrovna přišla bouřka s deštěm tak jen doufám,že se ty dvě poslední matky bez dělnic neztratí. :roll:

Jak vám prosperují jednotlivá hnízda?
Niky1
TOP člen
TOP člen

kavcaa píše:Chtěla jsem manželovi dát pro příští rok návody na výrobu s předsíňkami,ale asi mu to ulehčím.Možná jednu na zkoušku. :lol:
Kavcao,pak se pochlub až to bude a jsem zvědavá jak se ti osvědčí. :)
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny přítomné. Dnes jsem trošku vyplašený. Odpoledne jsem provedl kontrolu čmelínu . Ve skalce již mi 3. den létají dělnice zemního. Kolem 15.oo hod. jsem zahlédla dvě při odletu. V 17.30 hod. mne zamrazilo - na česnu byl jeden čmelák mrtvý. Vlastně ještě slabě hýbal nohama, ale to již byla poslední fáze. Mám obavy, aby to nebyla matka, protože na 1. dělnici je větší /17 mm/, ale myslím si, že nedosahuje velikost matky, kterou jsem usazoval.Zkoušel jsem ji nafotit, ale nic - moc. http://josef569.rajce.idnes.cz/Cmelak. Do čmelínu se mi nechce nakukovat a tak bych se chtěl zeptat, dá se poznat, zda je to dělnice? Děkuji.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,to je mi líto,já to tedy nepoznám.Dělnice zemního i hájového by měly mít 11-17 mm,matky zemního 20 mm a víc,hájového 19 mm a víc.Doufejme,že je to dělnice,ale i tak. ;)
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím vás. Odpoledne jsem chvíli poseděl u ohroženého čmelínu a zjistil jsem, že dělnice běžně létají na pastvu. Na první pohled vypadají dobře a jsou v kondici. Při návratu přibližně 7 dělnic však měla pouze jedna plné pylové košíčky. Ostatní měly holé nohy . Přešel jsem k jinému čmelínu a tam to bylo obráceně. Vyjímkou bylo, že se nějaká vrátila s prázdnou. Je to běžné, nebo si mám dělat starosti o hnízdo?
Odpovědět