Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Josefe,nikdy jsem nijak nesledovala jestli přiletí s pylem nebo bez,ale zda přiměřeně létají nebo moc málo.Možná zrovna potřebovali více nektaru než pylu. ;) Matky přeci také někdy přinesou jen nektar a někdy přiletí s pylem. :)
Starosti by sis měl dělat,pokud by začali nápadně snižovat počet proletů.Ale během dne se může častost měnit,v určitých hodinách můžou létat častěji a v jiných zas méně často. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Do včerejška mi zemní/hájoví :?: létali tak 2ks,docela jsem měla o nich obavu.Navíc mají nějaký problém s orientaci,protože tmaví zemní včera vynesli jednu mrtvou z jejich čmelínu,možná že se už předtím také nějaká spletla a proto jich létalo minimum. :(
Dnes už jich začalo konečně létat víc,tak jsem klidnější,ale některé mají pořád trochu problém s orientaci.Viděla jsem dvě,které chtěly také vlézt k těm zemním,ale po přičichnutí k česnu to poznaly a nakonec vletěly do správného čmelínu. :D

Létají mi ještě dvě matky,ta co se po lijáku vrátila až za několik hodin a ta z čmelínu,kde jedna druhou vyhnala. :D Jsem zvědavá kdy budou mít dělnice.
Zanedlouho by měly být první matky lučního,bývají velmi brzo,tak uvidím kdy.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Asi tři dny zpátky jsem pozoroval hledacího skalního.... Celkem bych jednoho přivítal. Bohužel to bylo mimo domov. Těžko říct co to bylo zač. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Jak vám prosperují jednotlivá hnízda?
Zdravím přátelé!
Jsem celkem spokojen, luční létají spolehlivě a vše funguje. Momentálnš největší radost mám ze zahradních (humenních?). Jak jsem předvídal, hnizdo bude silné. Už se objevila druhá generace dělnic a je jich opravdu dost. Provoz u vchodu tomu odpovídá - skoro nestíhám čistit klapku, jak je olepená od pylu. :D Skalní létají stále v původním počtu. Uvidíme, kdy kolonie posílí. Zaznamenal jsem nějaký pohyb ve čmelíně, kde jsem poslední dny usazoval ty bloudící zemní. Ale nevím, spíš se nějaká "bludička" vrátila a už je zase pryč. Nějaké pravidelné létání to zatím není...
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tomáš píše:Asi tři dny zpátky jsem pozoroval hledacího skalního.... Celkem bych jednoho přivítal. Bohužel to bylo mimo domov. Těžko říct co to bylo zač. ;)
Já viděl hledat skalního v úterý v Děčíně, sledoval jsem ho asi 10 minut. No bolelo to, musel jsem ho nechat svému osudu.... Snad si najde vhodné bydlení. ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to je fajn,že je hnízdo silné. :) Jsem zvědavá zda se ti podaří podle nových matek určit,který druh to tedy je.

Zajímavé,natrefíte si na hledající skalní a já na žádnou nemohla natrefit ani v hledací sezóně,asi proto,že je tak moc chci. :lol:
Alespoň mi chodí na kytky dělnice té skalní co chodila na hluchavku,také zahradní a rokytového.Jen nevím co se stalo s lesní.Sbírala pyl,ale pak se později už neobjevila a ani její dělnice jsem nezahlédla. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Nejlepší relax pro mě je momentálně posezení u rozkvetlých rododendronů. Je to neskutečný čmeláčí mejdan. :D Slétávají se mi tu čmeláci z celého okolí. Jsou tu dělnice zemních, hájových, zahradních, skalních, lučních a v menší míře polních a rokytových. Dále jsem létá ještě odhadem desítka obřích zemních a hájových královen, dokonce ještě jedna skalní. Sotva létají jak jsou nasáté. Prostě parádní zážitek. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já viděla v úterý podvečer hledací skalní,pěkná macajda,Bohužel taky to bylo mimo domo, u babičky ve městě na zahradě.Srdce mi krvácelo..
Niky1
TOP člen
TOP člen

Mě poslední 3 dny zemní ze čmelínu co tam tehdy byly dvě nadělala dost starostí.Už jsem myslela jestli tam zas nejsou dvě.Jednou přiletěla suverénně do klapky a jindy zas lítala všude možně kolem a nakonec se cpala do zavřených klapek,jednou zemní jindy zas dokonce i luční.Měla jsem vždy štěstí ji přitom přistihnout a dát do jejího čmelínu.Posledně už lezla lučnímu do otvoru,kdybych ji nechytla,tak by jí určitě usmrtili. ;)
Konečně dnes,když zase špatně naletěla,tak si konečně uvědomila chybu,poodletěla a vrátila se bezchybně,uf to jsem si oddechla.Snad už problémy nebudou,už mě nebavilo ji pořád hlídat a mít strach,abych o ni nepřišla. :roll:

A ta druhá co se málem ztratila po lijáku už dva nebo tři dny sedí uvnitř a dělnice pořád ještě nemá. ;) Hlavně,že je tam. :lol:
A ještě u lučních dnes vylezla matka na česno a vůbec nemohla létat,nohama sotva hýbala,tak nevím jestli ji už dělnice vyhnaly nebo proč lezla ven.Dala jsem ji nahoru na výstelku.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Odpoledne zas řádil silný liják s kroupami.Už se hrozím kolik dělnic se nedokázalo vrátit. :(
Odpovědět