Ahojte všetci , posledné 2 týždne som sa v práci nezastavil, mal som čas len na občasné prečítanie diskusie, ale na reagovanie vôbec. Presne tak Niky, stalo sa mi to aj pred 2 rokmi so skalnými, královna lietala 2 dny s dělničkami a pak zmizla teraz sa mi stalo to samé so zemnými. Dopadne to takmer vždy rovnako, hniezdo prevezme najdominantnejšia dělnička ktorá začne klást neoplozené vajíčka - z ktorých sa vyliahnu samečkovia. Skalní vychovali asi 4-6 samečkov a pak to pozvolna upadalo...Niky1 píše:Myslím,že Janek má také takové osiřelé hnízdo,třeba se ozve jak to dopadlo u něho.
Zatiaľ som ale milo prekvapený, oproti skalným zpred 2 rokov sa im darí omnoho lepšie..nosia pyl, vyletujú aj 3 naraz ...včera som im večer zaklopal na úl a ozvali sa podobne silným bzučaním ako prvý úl kde je všetko v absolútnom poriadku popravde to moc nevypadá že by nemali královnu, mám podozrenie na toho rokytového, avšak nebudu im rozhrabávat hnízdo, nechám sa prekvapiť a raz sa možno dočkám keď uvidím dělničku od rokytového na česne možno sa ale predsa len pozriem na nich, pretože v čase kedy sa okolo úlu poflakovala královna rokytového tam ešte nemali klapku, t.j. mohla si tam kľudne vletieť a obsadiť, prevziať osirelé hniezdo.
Prvý úl mi robí veľkú radosť,som si istý že to bude veľmi silná rodina, vyletuje už asi 8 dělničiek...niekedy je sranda pozorovať ako sa jedna snaží vliezť pod klapku, druhá pristáva a ďalšie dve chcú von ...
Na odchyt novej královny čm. zemného pre osirelý úl už bolo neskoro a nemal som už ani čas čo ma veľmi mrzí. Obvykle by som odchytil k nim královnu toho istého druhu a po vybratí dělničiek by som ju tam vpustil. Po cca 15. minutách by som pridal pôvodne dělničky a uzavrel by som ich na hodinu. Je to kvôli tomu aby královna získala pach hniezda, vtedy je omnoho menšia šanca na nejaké súboje pri pridaní pôvodnych dělničiek. je to niečo podobné ako keď sa v prírode pokusí královna vniknúť a obsadiť už fungujúce hniezdo...
Ak královna zmizne ešte pred vyliahnutím prvej generácie dělničiek, je treba to spraviť v štádiu, kedy sú tam živé larvy ktoré treba krmiť. Vtedy je úspešnosť veľmi vysoká a nová matka ich prijme. Ak je to štádium kedy sú tam napr. vajíčka vo voskovom obale, královna ich nemusí prijať za svoje...v tomto prípade buď úl opustí alebo ak sa jej páči hniezdny materiál, založí tu svoje vlastné hniezdo ...to človek nepozná, pretože ak královna spraví následne pamatovací let, nikto nevie z akého dôvodu. To že tam nájde voskový obal s vajíčkami a džbánek jej môže dať maximáne informáciu že sú tam vhodné podmienky na založenie hniezda...neverím ale že by prijala tieto bunky s vajíčkami..Ak ale boli v úlu larvy ktoré treba krmiť, t.j. neskoršie štádium vývinu - myslím si že takmer určite by ich prijala...
očakávam vaše názory a postrehy, nie som si úplne istý či by dokázala prijať aj voskový obal s vajíčkami / /