Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Janek92
Nový člen
Nový člen

Niky1 píše:Myslím,že Janek má také takové osiřelé hnízdo,třeba se ozve jak to dopadlo u něho.
Ahojte všetci ;) , posledné 2 týždne som sa v práci nezastavil, mal som čas len na občasné prečítanie diskusie, ale na reagovanie vôbec. Presne tak Niky, stalo sa mi to aj pred 2 rokmi so skalnými, královna lietala 2 dny s dělničkami a pak zmizla :( teraz sa mi stalo to samé so zemnými. Dopadne to takmer vždy rovnako, hniezdo prevezme najdominantnejšia dělnička ktorá začne klást neoplozené vajíčka - z ktorých sa vyliahnu samečkovia. Skalní vychovali asi 4-6 samečkov a pak to pozvolna upadalo...

Zatiaľ som ale milo prekvapený, oproti skalným zpred 2 rokov sa im darí omnoho lepšie..nosia pyl, vyletujú aj 3 naraz ...včera som im večer zaklopal na úl a ozvali sa podobne silným bzučaním ako prvý úl kde je všetko v absolútnom poriadku :) popravde to moc nevypadá že by nemali královnu, mám podozrenie na toho rokytového, avšak nebudu im rozhrabávat hnízdo, nechám sa prekvapiť a raz sa možno dočkám keď uvidím dělničku od rokytového na česne ;) možno sa ale predsa len pozriem na nich, pretože v čase kedy sa okolo úlu poflakovala královna rokytového tam ešte nemali klapku, t.j. mohla si tam kľudne vletieť a obsadiť, prevziať osirelé hniezdo.

Prvý úl mi robí veľkú radosť,som si istý že to bude veľmi silná rodina, vyletuje už asi 8 dělničiek...niekedy je sranda pozorovať ako sa jedna snaží vliezť pod klapku, druhá pristáva a ďalšie dve chcú von ...

:!: Na odchyt novej královny čm. zemného pre osirelý úl už bolo neskoro a nemal som už ani čas :( čo ma veľmi mrzí. Obvykle by som odchytil k nim královnu toho istého druhu a po vybratí dělničiek by som ju tam vpustil. Po cca 15. minutách by som pridal pôvodne dělničky a uzavrel by som ich na hodinu. Je to kvôli tomu aby královna získala pach hniezda, vtedy je omnoho menšia šanca na nejaké súboje pri pridaní pôvodnych dělničiek. :!: je to niečo podobné ako keď sa v prírode pokusí královna vniknúť a obsadiť už fungujúce hniezdo...

Ak královna zmizne ešte pred vyliahnutím prvej generácie dělničiek, je treba to spraviť v štádiu, kedy sú tam živé larvy ktoré treba krmiť. Vtedy je úspešnosť veľmi vysoká a nová matka ich prijme. Ak je to štádium kedy sú tam napr. vajíčka vo voskovom obale, královna ich nemusí prijať za svoje...v tomto prípade buď úl opustí alebo ak sa jej páči hniezdny materiál, založí tu svoje vlastné hniezdo ...to človek nepozná, pretože ak královna spraví následne pamatovací let, nikto nevie z akého dôvodu. To že tam nájde voskový obal s vajíčkami a džbánek jej môže dať maximáne informáciu že sú tam vhodné podmienky na založenie hniezda...neverím ale že by prijala tieto bunky s vajíčkami..Ak ale boli v úlu larvy ktoré treba krmiť, t.j. neskoršie štádium vývinu - myslím si že takmer určite by ich prijala...

očakávam vaše názory a postrehy, nie som si úplne istý či by dokázala prijať aj voskový obal s vajíčkami / :?: / ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak dělnice skalní sbírají pyl,tudíž je hnízdo nejspíš v pořádku.Doufám,že se mi tu pak mladé matky přiletí ukázat a hlavně,že si tu příští rok budou hledat ubytování. :lol:

Rozkvetl čistec velkokvětý a hned jsem tu měla návštěvu,jeden obří matka zahradní a jedna matka jeho tmavá forma(nevím jestli už nové).Raději bych je měla ve čmelínech,ale i tak jsem vděčná,že je alespoň můžu obdivovat na květinách.Škoda,že jsem neměla možnost vidět naživo zahradního a humenního vedle sebe,třeba je to humenní když je tak obrovský. :?:

A před třemi dny mi tu létala matka podobná polnímu,ale hodně velká,tak jsem přemýšlela jestli by to nemohl být humilis,ikdyž nejspíš asi ne.
Vypadala nějak podobně jako ta první matka vlevo na odkazu.http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id13 ... onid=70353
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Já jsem použil více černé lepicí pásky i na prostor v ohybu klapky, tak aby čmelák šel nejdřív za světlem v chodbičce a když bude tlačit do klapky půjde hned větší světlo zezdola. Tím se lépe nasměruje dolů. Snad to jde pochopit. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes při dopolední obchůzce mě u skalních čekalo nepříjemné překvapení. Poletoval kolem pačmelák cizopasný. Létal pomalu, zdánlivě bez cíle v okruhu 1 až 10 m od hnízda. Čekal jsem, co udělá - zda se nebude dobývat přes klapku dovnitř. Na to naštestí nedošlo. Ale zřejmě hnízdo skalních ucítil. Po cca 5 minutách odlétl. Tak snad se nevrátí. Ale přes klapku by se neměl dostat.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Také bych byla nervózní,kdyby mi poletoval v blízkosti čmelínů.

Viděla jsem na šantě stejně žlutého čmeláka s červeným zadečkem jako vyfotil Pučmeloud,ale můj není.Byl nádherný,jsem zvědavá kdy se objeví u mojich lučních a jestli budou tak hodně žlutí nebo méně jak někteří také bývají.
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravim všechny. Tak mám o jedno obyvatele méně. Rolní, který se jako poslední usídlil v plastovém čmelínu už dolétal. Prohlédl jsem hnízdo a zůstal tam pouze džbánek s polovinou náplní nektaru a 6 buněk, které již jsou KO. Po matce ani stopa. Nezbývá nic jiného než doufat, že příští rok to bude lepší.
radim12

Ahoj, v hnízdě zemních bez královny je teď živo. Dnes jich tam bylo určitě o několik víc jak minule. Usilovně brání hnízdo, tak jsem jim tam moc nehrabal a přesný počet nevím. Asi to opravdu některá z dělnic vzala na sebe. Jinak u lučních od včerejška létají první mladé královny.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Radime,jsem moc zvědavá jak to bude pokračovat,tedy jejich rozvoj. :)
Janek92
Nový člen
Nový člen

josef, to ma mrzí :( poľných by som chcel, sú tak mierumilovní ..... ;) budúci rok bude pre nás všetkých určite lepší, ja som cez víkend našiel ptačí hnízdo v super stave + jedno myší mám odložené, takisto už suším drobnú jemnú trávu ktorú som vyškrábal spod kosačky...použijem aj chlpy od králikov a perie od slepic :) usadzovť budem 8 úlov /+2 budem mať rezervu/ ...

Cez víkend som presťahoval jeden úl zemních k starým rodičom..bývať budú v stodole kde je chladno aj cez leto, našiel som im tam perfektné miesto. ;) v sobotu večer som ich okolo 22. hodiny doviezol a nechal ich na verande, chcel som počkať kvôli tme do rána a potom ich umiestniť do stodoly. Ráno som vstal a počul som poriadny bzukot, nechápem ako ale pretlačili sa cez handričku vo vletovom otvore /ucpal som to precízne :D /

Lietali vo verande na jednom mieste asi 10 cm pod stropom, 6-8 dělničiek ...bolo to krásne ich vidieť jak sa tam nešťastne vznášajú ;) ..pak som ich dal do úlu a po 10 minutách úl otvoril, každá jedna spravila pekný pamatovací let, bude im tam super je to CHKO :)

Druhých zemních budem dnes kontrolovať, či náhodou nemajú novú královnu...inak sa mi podarilo odchytiť cez víkend krásnu matku čm. skalního, ale asi večná bludička, po opustení úlu zase hledala ..

Niky, ak sa podarí vychovať mladé matky skalního, alebo mne královny zemního, určite tam dám na jar na rovnaké miesto 2 úly ... ;) samousazení koncom března by bolo fajn :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Janeku,držím palce,aby se tam nějaký samovolně usadil. :)

Za jak dlouho míváte nové matky od vylíhnutí dělnic u lučního.Mám obavy,že matky možná ani neodliším jelikož dělnice byly velmi malé a teď nebudu vědět jestli jsou to větší dělnice nebo matky. :?: Na velikost původních matek si moc nevzpomínám. ;)

Hnízdo toho možná hájového je pořád nějaké slabé.Dělnice vidím vylétávat velmi zřídka,stejně tak polní. :?: ;) :(
Odpovědět