V práci člověk neví co dřív a tak jsem se potřeboval odreagovat. Čmelín co mám doma je již obsazen a když jsem viděl ty hledající samičky říkal jsem si, že to chce zkusit něco dalšího.
Sháněl jsem ideální betonovou tvarovku na čmelín, aby měla vnitřní rozměr 25x25cm, ale nic moc jsem v hobby marketech nesehnal a k nějakým spec výrobcům (BEST, Diton) jsem se nedostal dala by se použít tvarovka na komíny, ale ta je už zase dost velka snad 30x30cm nebo i více vnitřní rozměr. Ideální by bylo říznout kus betonové trubky DN250, ale to už je zase možná zbytečně moc práce.
Hlavně o co mi šlo bylo použít beton, protože je velice dobrý v přenosu vlhkosti. Vyhrabal jsem díru na dno trochu štěrku jako drenáž na to dlaždice na dlaždici betonová tvarovka myslím že jí prodávají jako "svahovka" je sice menší než standardní čmelín má asi průměr 20cm a ještě vykrojení dovnitř. Je ale zase dobře pórovitá. Dole u spodní hrany jsem vyvrtal otvor pro vložení husího krku (vnitřní průměr 16mm múže být i víc) a zahrabal tvarovku az po cca 1-2 cm od horního okraje. Na konec husího krku jsem nasadil kus šikmého dřevěného špalku, který poslouží jako klapka proti můře zavíječe. Drevený špalík jsem ještě obložil zámkovou dlažbou, aby se nehnul.
Práce na chvíli a čmelín, který není náchylný na kolísání teplot a letní vedra je na světě.
Do budoucna ještě zřejmě přidělám plechovou stříšku s přesahem, aby nedoházelo při dešti k zatékání mezi vrchní dlažbou a tvarovkou dovnitř.
Včera večer jsem chytil samičku (pro mě neznámého druhu) vpustil a cca po pul hodině nevylétla, tak jsme zvědaví zda se usadí.
http://majla82.rajce.idnes.cz/Cmelin_2015_zemni/