Chov čmeláků v roce 2016
Ahoj. Vchod s přední strany a větrací šachty ve tvaru kolene na bočních stranách zhruba ve středu výšky stěn směrem vzhůru uvnitř čmelína jeden větrací otvor nemá velkou účinnost, neprobíhá takové proudění vzduchu. Vchod se nedá považovat za větrání, protože bývá s části zastavěn nebo ucpán. Rád bych poslal foto, ale nějak mi nejde stáhnout video ani foto z tel. Asi nejlepší větrání popisoval josef569, protilehle ve spodní a horní části. To samé se používá u staveb nebo místností kde se nevětrá běžným způsobem otvíráním oken nebo dveří
Celkem mám obavy z těch vysokých teplot,zítra má být ještě víc. Teď v tom vedru u nejsilnějšího hnízda zemních běhá na přistávací ploše pod klapkou plno roztočů,jen aby se moc nenachytali na matky až se vylíhnou.Jednou jsem viděla matku tak oblepenou roztoči,že chudák nemohla ani vzlétnout.
Včera jsem vyměnil zateplenou stříšku za plastový dekl,větrali div jim křídla neupadly.Dnes k večeru jsem dal na ten plast i hrnec se studenou vodou,a zítra asi už od dopoledne,tady už půjde o život,v noci si to nějak uhřejí.Z budky je slyšet jak bzučí a vrčí křídlami.Roztočů je tam celkem dost.Mám tu budku malou,nevím jestli se tam všichni vlezou až se budou líhnout i matky,dost mizerné větrání,budu stavět novou.V té zemi není takové horko jak na vzduchu.
Jansi,zrovna včera jsem našla před čmelínem obrovskou matku,která vypadala jako tvoje s vyholenými chlupy,ale byla živá,možná vylezla v tom vedru.Dala jsem ji do volného čmelínu s roztokem cukru,aby si tam vklidu dožila.Dneska se asi nějak vzpamatovala a vylezla,tak jsem ji odchytla a dala před vchod jejího čmelínu,no a ona si tam po chvilce čistění vlezla,tak si tam možná ještě chvilku požije. Byla to první ubytována v tomto roce koncem března.jans píše:Tak jsem odkryl čmelíny a něco jsem nafotil a natočil.Je tam hodně vlhko,až mokro.Jedna matka uhynula už dříve,několik týdnů,nebyla vidět lítat.Na jednom hnízdě jsem našel mrtvého,velkého,asi to byl pačmelák.Zde jsou odkazy.http://jansjans.rajce.idnes.cz/cmelaci/#
A to nejsilnější hnízdo nejenže má plno roztočů,ale včera si na okraj vchodu vylezl i antherofagus nigricans,jenže se mi ho nepodařilo chytit,hned zmizel uvnitř.
Zdravím všechny, čmeláky zemní chovám prvním rokem, proto bych se chtěl zeptat zkušených chovatelů na pár věcí, které se udály poslední 2 dny v souvislosti s těmi tropickými vedry, které venku panují. Dnes ráno jsem našel na česnu 2 malé larvičky, bohužel nemohu identifikovat, protože jsem čmeláčí nikdy neviděl. Mohou to vynášet čmeláci ven z úlu? Další věc, která mě zarazila je, že dělnice vylézají na česno (neodletí) a ihned zalezou zase do vletového otvoru. Pak se zřejmě zdržují uvnitř husího krku nebo jsou to zase nově příchozí, to opravdu nevím. Celkem tam překážejí vylétajícím a vlétajícím kamarádům. Vypadá to jako by se chodily holky zchladit. Zřejmě větrání nemám dostačující, na příští rok to pořádně doladím. Domnívám se správně nebo to jejich chování má jiný smysl? Kolik trvá zavíječi od vniknutí do hnízda do doby, kdy začne provádět destruktivní činnost? Kdyby teď napadl hnízdo, ohrozilo by to narození a vyvedení mladých královen? Stará královna se zabydlila už 30.3.
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
Ty larvičky jsou od nějakého hmyzu stočené skoro do kolečka,čmeláci je odnášejí pryč,jen někdy zůstanou na česně.U zemních bývají u vchodu hlídačky,které brání hnízdo před vniknutím nezvaných hostů,ale někdy se tam hromadí i kvůli větrání.Já jsem v tom vedru musela nechat přes den zvednutou klapku a večer jsem měla problém ji zavřít a dostat je dovnitř.Už několikátý den ráno odchytím zavíječe na větracím otvoru.Dnes se tam dokonce jeden dobýval přes poledne. Doufám,že se žádný nikam dovnitř nedostal.
Majlo,chtěla jsem najít jak dlouho trvá vývoj zavíječe a jenom jsem našla,že se zakuklí a až na jaře létají můry,takže jsi asi neměl mladé můry,ale tolik se jich tam dostalo.
Včera v tom vedru se vylíhla první matka zemního nejdříve ubytovaného.Nevím jestli ji vyhnali nebo jí bylo takové vedro,ale byla úplně světlá nevybarvena tedy právě vylíhlá.Nejhorší,že ve vchodu byl takový frmol,že ji nepustili zpátky.Jednou se mi ji podařilo nakrmit a na noc jsem ji musela dát do prázdného čmelínu,nebyla šance,aby se dovnitř vtlačila.Teprve ráno se ji podařilo vlézt dovnitř.Musím také ještě přehodnotit větrání u zemních.Když je jich tak moc a velké vedro.
A představte si ten čmelín ze zelené domácnosti,se trochu rozklížil v předu a na straně.Já myslela,že jsou stěny z jedné desky,ale ony jsou ze dvou.Kdyby to v místě spoje nebylo sešrouhované na krajích,tak by to nejspíš dopadlo hůř.
Majlo,chtěla jsem najít jak dlouho trvá vývoj zavíječe a jenom jsem našla,že se zakuklí a až na jaře létají můry,takže jsi asi neměl mladé můry,ale tolik se jich tam dostalo.
Včera v tom vedru se vylíhla první matka zemního nejdříve ubytovaného.Nevím jestli ji vyhnali nebo jí bylo takové vedro,ale byla úplně světlá nevybarvena tedy právě vylíhlá.Nejhorší,že ve vchodu byl takový frmol,že ji nepustili zpátky.Jednou se mi ji podařilo nakrmit a na noc jsem ji musela dát do prázdného čmelínu,nebyla šance,aby se dovnitř vtlačila.Teprve ráno se ji podařilo vlézt dovnitř.Musím také ještě přehodnotit větrání u zemních.Když je jich tak moc a velké vedro.
A představte si ten čmelín ze zelené domácnosti,se trochu rozklížil v předu a na straně.Já myslela,že jsou stěny z jedné desky,ale ony jsou ze dvou.Kdyby to v místě spoje nebylo sešrouhované na krajích,tak by to nejspíš dopadlo hůř.
Mě se ten dřevěný taky rozjíždí,sundal jsem střechu v těch vedrech a už nevleze zpátky nasadit.Dal jsem kus polystyrénu 2cm a udělal větrání z kolena 30mm na vodu,doplníl sítkem proti vniknutí.Letos to musí ještě vydržet.Když vidím v hnízdě jak se nadzvedává,myslím že to musí být matka,dělnice by to asi nenadzvedla,jen mě udivilo to nadzvednutí v tom hnízdě kde jsem našel mrtvou s tím olyselým zadkem.