Důležité rostliny pro čmeláky
Šantu čmeláci navštěvují,už kvete ta nízká (ale na hluchavce bílé je teď plno dělnic,dávají jí přednost -pro srovnání návštěvnosti).
Zdá se mi že nejvíc navštěvují odrůdu Six Hill,která rozkvétá myslím koncem května.Nejdůležitější je,že kvete velmi dlouho i v době kdy už toho na zahradě moc jiného nekvete.
Teď kvete i kostival lékařský,jsou na něm dělnice lučního a polního.
Také svazenka je docela dobrá,zanedlouho by už měla začít kvést z podzimního samo výsevu.Pak ji ještě vysévám po polovině června,aby rozkvetla i později.
Začaly rozkvétat ranější rododendrony,ale prozatím na nich dělnice nevidím.Nejspíš se objeví na těch co kvetou později,tam jich bylo minulý rok plno.
Zdá se mi že nejvíc navštěvují odrůdu Six Hill,která rozkvétá myslím koncem května.Nejdůležitější je,že kvete velmi dlouho i v době kdy už toho na zahradě moc jiného nekvete.
Teď kvete i kostival lékařský,jsou na něm dělnice lučního a polního.
Také svazenka je docela dobrá,zanedlouho by už měla začít kvést z podzimního samo výsevu.Pak ji ještě vysévám po polovině června,aby rozkvetla i později.
Začaly rozkvétat ranější rododendrony,ale prozatím na nich dělnice nevidím.Nejspíš se objeví na těch co kvetou později,tam jich bylo minulý rok plno.
Dnes jsem byla na procházce,podívat se na kostival v přírodě a viděla jsem tam dvě nádherně velké matky polního.Kde byly když jsem je hledala k usídlení? Takže kostival lékařský bude pro ně a pro lučního dobrou živnou rostlinou,asi si ho dosadím na metr čtvereční.
Čmeláci mají v tomto období úplné hody .Na rozkvetlém máloplodém samci kiwi to čmeláky bzučí jako ve včelím úlu.
Také maliny jsou obletovány,cibule sečka,kostival.Zato na svazence je plno včel,ale minimum čmeláků.Asi zmenším záhonek a přidám jinou navštěvovanější rostlinu.Uvidím jak budou navštěvovat svazenku,kterou jsem vysela teď na jaře a pokvete později.
Na rododendronech není tolik čmeláků jako minulý rok,uvidím jestli se to teď nezlepší po těch dvou lijácích během několika dnů.
Také maliny jsou obletovány,cibule sečka,kostival.Zato na svazence je plno včel,ale minimum čmeláků.Asi zmenším záhonek a přidám jinou navštěvovanější rostlinu.Uvidím jak budou navštěvovat svazenku,kterou jsem vysela teď na jaře a pokvete později.
Na rododendronech není tolik čmeláků jako minulý rok,uvidím jestli se to teď nezlepší po těch dvou lijácích během několika dnů.
ja mám ešte totál neupravenú burinovú záhradu, ktorá sa pravidelne kosí, tak kvitne znovu, ale je už taká malilinká. V júli už budeme prerábať záhradu, tak to pôjde všetko preč, ale už mám vybraté kvitnúce druhy, aby kvitli postupne, tak snáď malí hmyzí plyšáčikovia u mňa zostanú. Kvitne mi aj budleja, ale zatiaľ na ňu kašlú nielen čmeliaci ale aj motýle, vlastne kašlú aj na všetko ostatné, čo momentálne kvitne, všetci sú na hluchavke