Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:Dělničky skalního se zase vrátily na zahradu když začali kvést kyprej,jetel a štětka soukenická. :D Jsem zvědavá jestli později zavítá i nějaká mladá matka,to by byla velká šance,že se objeví i na jaře.Koupila jsem si semena štírovníku růžkatého,ten mají skalní rádi a rostliny chrpy.
Nevíte o nějaké květině,kterou by skalní navštěvovali velmi hojně?A nějaké,které mají v oblibě zahradní?Já mám čistec a digitalis,na jeteli jsem je prozatím neviděla. ;)
Jestli mohu mluvit za sebe, tak u mne skalní navstěvovali zjara Tavolník a okrasné druhy Šalvěje, teď momentálně vítězí Levandule a vidím je taky hodně na Malinách a Ostružinách.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku děkuji,já mám celkem dost levandule,ale překvapuje mě,že jsou na ní jen včely.Tak nevím jestli je to odrůdami(nemám tu klasickou lékařskou) nebo jsou pro ně lákavější jiné rostliny. ;) Také na oregánu nemám ani jednoho a mělo by být čmeláky oblíbené. :?: ;)

A tavolník máš takový http://botany.cz/cs/spiraea-vanhouttei/ nebo tento růžový http://www.e-zahradnik.cz/clanky.php?id=53 ?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky, máš vyzkoušenou pažitku? Ty fialové květy skalní přímo zbožňují. Jinak vyhledávají i klasiku - bílý plazivý jetel, bodláky. Vím, nejsou to zrovna okrasné květiny, ale skalní je vyhledávají. U zahradních mohu říci jen rododendron. Jinak vždy létali na louku, kde je dostatek rozmanitých rostlin. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:Marku děkuji,já mám celkem dost levandule,ale překvapuje mě,že jsou na ní jen včely.Tak nevím jestli je to odrůdami(nemám tu klasickou lékařskou) nebo jsou pro ně lákavější jiné rostliny. ;) Také na oregánu nemám ani jednoho a mělo by být čmeláky oblíbené. :?: ;)

A tavolník máš takový http://botany.cz/cs/spiraea-vanhouttei/ nebo tento růžový http://www.e-zahradnik.cz/clanky.php?id=53 ?
Manzelka ma po zahrade ty ruzove. Levandule jsou taky myslim nelekarske-zatim nejsou moc rozrostle, ale treba u sousedu ano a jsou obalene cmelaky vseho druhu vc. skalnich. Oregano zacina kvest ted a par jsem jich taky uz videl.

Pazitka co pise Honza uz u me odkvetla resp. uz jsem byztek kvetu ostrihal (potrebuju ji v kuchyni), ale sklani na ni lezli taky a pak jsem uplne zapomnel, chutna jim jedna odruda zlutych ruzi, coz me prekvapilo.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,Marku děkuji,vyzkouším. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A to oregano u mě navštěvují jednoznačně nejvíce polní. Občas se objeví zemní nebo skalní. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak mam dojem ze jsem dnes dopoledne behem pulhodinoveho sledovani videl prvni mladou kralovnu. Mam sice hodne velke delnice a dost casto si myslim, ze uz je to kralovna, ale ne. Dnes ale vylezla ven jedna velmi velka :) Zkusim odpoledne chytit fotakem.

Jak dlouho se zdrzujou mlade kralovny u hnizda? Predpokladam ze moc dlouho ne...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,blahopřeji. :D Matku poznáš nejen podle velikosti,ale i podle zvuku ten je nezaměnitelný a odlišuje se od zvuku dělnic když letí. :)
Většinou jsem viděla vylétávat matky asi 3 týdny po spatření první.Zřejmě se postupně vytrácely až byly připravené.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:Jak dlouho se zdrzujou mlade kralovny u hnizda? Predpokladam ze moc dlouho ne...
Pokud budeš mít štěstí a budeš u toho, kdy vylétávají poprvé nové matky, tak to je parádní podívaná. Nejprve nesměle mapují okolí, vylétají třeba jen na pár minut a zase se vrací nebo jen krouží okolo. Je to krásný zážitek. Postupně pak létají na pastvu, páří se, pak mizí a hledají úkryt na zimu. Každopádně ty dva až tři týdny by si je měl vídat.

Já už mám dělnice taky pěkně velké. Už je to 9. týden, takže matky čekám každým dnem. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:Marku,blahopřeji. :D Matku poznáš nejen podle velikosti,ale i podle zvuku ten je nezaměnitelný a odlišuje se od zvuku dělnic když letí. :)
Většinou jsem viděla vylétávat matky asi 3 týdny po spatření první.Zřejmě se postupně vytrácely až byly připravené.
Pressne-byl to takovy dunivy hlukovy zvuk. Myslim ale ze uz byla venku drive, neb udelala je maly okruzni let a byla pryc :)
Odpovědět