Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
marek972 píše:Jak dlouho se zdrzujou mlade kralovny u hnizda? Predpokladam ze moc dlouho ne...
Pokud budeš mít štěstí a budeš u toho, kdy vylétávají poprvé nové matky, tak to je parádní podívaná. Nejprve nesměle mapují okolí, vylétají třeba jen na pár minut a zase se vrací nebo jen krouží okolo. Je to krásný zážitek. Postupně pak létají na pastvu, páří se, pak mizí a hledají úkryt na zimu. Každopádně ty dva až tři týdny by si je měl vídat.

Já už mám dělnice taky pěkně velké. Už je to 9. týden, takže matky čekám každým dnem. ;)
Diky za info - sedel jsem u cmelinu nekolik hodin, ale zadnou dalsi jsem nevidel a nasledujici 4 dny budu pryc, tak snad priste.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pučmeloude,hezké video skalních. :) https://www.facebook.com/groups/1000601963366947/

Dnes jsem zase viděla matku z druhého čmelínu zemních nosit pyl.Nevím jestli jsem si toho v minulých rocích nevšimla nebo to dělají letos.
Vám také někdy nosí nové matky pyl?

V laboratorním chovu čmeláků jsem se dočetla,že některé skalní můžou založit nové hnízdo bez hibernace. ;) :?:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Vám také někdy nosí nové matky pyl?
Já to zažil několikrát u zemních a lučních.

A pozor, objevil jsem samečky skalních... ;)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to už se nové matičky blíží. :D
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak jsem se vratil domu z kratke dovolene a hned pri prvni rychle kontrole cmelina jsem narazil na mladou kralovnu :)

https://youtu.be/16xFmbkWlmM
https://youtu.be/o8h6_SebSnA

Snad se mi podari zachytit nejakou mimo cmelin v nasledujicich dnech!

Pro Honzu - na videu je krasne videt ze i po ubrani vystelky si ji cmelaci opet vytahali nahoru - mam opet ubrat?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Samečků od skalních jsem viděl už několik. Dnes jsem měl čas, tak jsem si asi hodinu u čmelínu poseděl. Viděl jsem první krásnou matku. Vypadala, že už venku byla, protože vylezla celkem rychle a i s klapkou neměla problém. Udělala dva krátké oblouky a majestátně odletěla. ;) Jen mě štve, že asi o to nejlepší přijdu, protože odjíždím na dva dny do práce a pak na týden na dovolenou... :(

Jinak dnes jsem vyčistil a uklidil čmelín po lučních, nenašel jsem tam už žádného živého čmeláka. To samé jsem plánoval i se čmelínem po zahradních, ale kupodivu jsem objevil ještě asi osm jedinců, tak jsem je tam nechal v poklidu dožít.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:Pro Honzu - na videu je krasne videt ze i po ubrani vystelky si ji cmelaci opet vytahali nahoru - mam opet ubrat?
Marku, gratuluju k úspěchu! Jak už jsem psal, když mají možnost se dostat k větracímu otvoru, tak ho ucpou. ;) Tady asi bude problém ve výšce čmelínu - je poměrně nízký vzhledem k množství náplně. Hnízdo je navíc silné. To by se jim muselo vzít asi hodně náplně, aby je to nelákalo. Byl by to velký zásah. Já už bych to takhle nechal. Když bude vedro nech síťku přes čmelín, víko nechej pootevřené, větrání bude postačující. A užívej si úspěchu. Postupem času se budou čmeláci vytrácet.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,Honzo,mám velkou radost z Vaších nových matiček,blahopřeji. :D Tak ať se jich vylíhne co nejvíc.
Ke mně na zahradu teď létá celkem dost dělnic skalního,ale novou matku jsem prozatím nezahlédla.

Honzo,škoda že ti do toho vlezla dovolená,ale jak se vrátíš by ještě měly létat.

Já mám ještě pár dělnic lučních,ale škoda že nezaložili tu druhou generaci,to by se mi líbilo. :lol:
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
marek972 píše:Pro Honzu - na videu je krasne videt ze i po ubrani vystelky si ji cmelaci opet vytahali nahoru - mam opet ubrat?
Marku, gratuluju k úspěchu! Jak už jsem psal, když mají možnost se dostat k větracímu otvoru, tak ho ucpou. ;) Tady asi bude problém ve výšce čmelínu - je poměrně nízký vzhledem k množství náplně. Hnízdo je navíc silné. To by se jim muselo vzít asi hodně náplně, aby je to nelákalo. Byl by to velký zásah. Já už bych to takhle nechal. Když bude vedro nech síťku přes čmelín, víko nechej pootevřené, větrání bude postačující. A užívej si úspěchu. Postupem času se budou čmeláci vytrácet.
Diky za info - v techto dnech uz ani plexisklo nevracim - je tam porad sitka a viko.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem měl dnes štěstí, přijdu po dvou dnech ke čmelínu a u klapky sedí krásná královna. Vylezla asi dost brzy, ještě byla taková nemotorná a slabá. pravou přední nohu také ještě nemá pořádně funkční. Nakonec jsem ji pomocí klacíku povysadil k otvoru v klapce a ona poklidně zalezla. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=s9yCiZiKdNg
Odpovědět