Chov čmeláků v roce 2016

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:Tak si představte,z toho jednoho čmelínu zemních už nevylétavali čmeláci tak jsem ho otevřela.V rohu se na stěně choulila jedna matka a byla tam jedna dělnice.Bylo mi divné,že matka neodletěla,podívala jsem se na vnitřní část trubky a ta byla ucpaná výstelkou.Přitom je trubka světlý průměr 2,5cm,tak teď nevím jestli ucpou i tu 3 cm co tam chci dát příští sezonu. :?: Asi si připravím čmelín s trubkou,ale nejdřív zkusím zemního ubytovat do čmelínu bez ní a pokud nebudou mít zájem tak budu muset ubytovat do toho s trubkou. ;)
Já jsem použil letos husí krk o průměru 3 cm a také byl dost přicpaný výstelkou a zalepený voskem (u lučních i zahradních). Myslím, že to stejně ucpou, i když dáš větší průměry... Nechají si jen skulinu na protáhnutí. Zřejmě se tak brání před průvanem...
Vašek

Niky1 píše:Vašku,avatar bombus monticola sis dal schválně nebo se ti jen líbil obrázek?
Niky, myslím, že se mi ho podařilo vyfotit minulý týden na Hnědém vrchu v Peci pod Sněžkou :-) Nemám Facebook, ale založím si účet na rajce.net a pak pošlu odkaz na fotku, jestli se mi ho podařilo určit správně. Každopádně vypadal podobně jako ten avatar a čupřinu na ksichtíku neměl, takže sameček skalního to doufám nebyl ;-)

Mimochodem, co byste řekli nápadu založit na rajce.net společný účet, kam bychom mohli vkládat fotky čmeláků? Jako začátečník bych uvítal třeba složku pro každý druh s fotkami matek, dělnic a samečků, to by bylo skvělé pro jejich snadnější rozeznávání. No a pak samozřejmě fotky z našich "chovných stanic" atd. :-) Pokud by byl zájem, rád to udělám a pak sem napíšu přihlašovací údaje.

Trochu jsem o víkendu brouzdal po internetu a našel jsem pár zajímavých stránek:

Druhy čmeláků v Británii se stručným popisem a fotkami:
http://www.bwars.com/species_list/b

Atlas evropských druhů čmeláků s mapkami rozšíření:
http://www.atlashymenoptera.net/page.asp?id=169

Staré a zpola nefunkční české stránky, ale s výbornou sekcí o biologii čmeláků:
http://www.bombus.cz/

Výborný italský atlas čmeláků s mnoha fotkami a dokonce i videi:
http://www-dimat.unipv.it/~cornalba/bom ... =bohemicus
Naposledy upravil(a) Vašek dne úte 16. srp 2016 21:31:27, celkem upraveno 1 x.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku,pokud jsi ho fotil u nás,tak to je sameček čmeláka lučního,protože monticola se vyskytuje v Anglii. ;)
Vašek

Aha, to by to měl z Anglie do Krkonoš trochu z ruky, to je pravda :lol: Díval jsem se teď na mapku rozšíření v tom mém předchozím příspěvku - odkazu a vypadá to, že byl pozorován taky v severním Rakousku, tak se ho třeba časem dočkáme i na Šumavě ;) Každopádně na obrázcích vypadá mnohem zavalitěji než ten, kterého jsem vyfotil, takže to bude asi ten luční, jak říkáš. Fotky jsou tady:
http://genusbombus.rajce.idnes.cz/Nezarazene/#
Niky1
TOP člen
TOP člen

Vašku,ale na obrázku na odkazu z toho Hnědého vrchu máš nejspíš jiného než lučního.Těmi lesklými místy na dolní části mi trochu připomíná pačmeláka,ale co je to vlastně za druh by musel posoudit někdo,kdo se vyzná v určování. ;) :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Vašek píše:Mimochodem, co byste řekli nápadu založit na rajce.net společný účet, kam bychom mohli vkládat fotky čmeláků? Jako začátečník bych uvítal třeba složku pro každý druh s fotkami matek, dělnic a samečků, to by bylo skvělé pro jejich snadnější rozeznávání. No a pak samozřejmě fotky z našich "chovných stanic" atd. :-) Pokud by byl zájem, rád to udělám a pak sem napíšu přihlašovací údaje.
Vašku, nápad je to zajímavý. Je však otázkou, zda se najde dostatek členů, kteří budou mít zájem a čas svými fotkami přispívat.

Jinak taky mám pár fotek z dovolené v Krkonoších a u některých si ani netroufám určovat druh. Je to dost rozmanité...
Niky1
TOP člen
TOP člen

Fotky matek,dělnic a samečků z chovaných hnízd by byly skvělé,ale já třeba vůbec nefotím.Bylo by moc fajn,kdyby ti co fotí zdokumentovali osazenstvo jednotlivých hnízd,které zrovna chovají a pak se s námi o ně podělili. :D

Škoda,že se někteří neozvali jak byla jejich hnízda úspěšná s odchovem samečků a matek. :(
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak sklani pro letosni rok u mne skoncili. Jeste v pondeli tam byla jedna kralovna a par delnic, dnes uplne mrtvo, na poklepani zadna odezva. Prozkoumal jsem hnizdo a nikde ani zivacka :(

https://youtu.be/pNFs-PsQxaE

Na videu je videt par housenek, ale dle velikosti si troufam rici, ze zavijec tam opravdu dlouho nebyl. Pozitivni je, ze podlaha cmelina je skoro cista a nebude potreba moc tolik cistit jak jsem se bal.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:Tak sklani pro letosni rok u mne skoncili. Jeste v pondeli tam byla jedna kralovna a par delnic, dnes uplne mrtvo, na poklepani zadna odezva. Prozkoumal jsem hnizdo a nikde ani zivacka :(
U mě zatím skalní létají a hnízdo je ještě i dost silné. Dnes odpoledne jsem viděl tři matky. Ale zřejmě se mi tam někudy dostaly mouchy. Včera navečer jsem kontroloval hnízdo a na střeše ze spodu seděly dvě. Tak počítám, že ty potvory možná i nějaká vajíčka nakladly...
jans

Já používám hadici od vysavače,ani jim nevadí to vroubkování.
Odpovědět