Oj to byla rychlost, děkuji za odpověď. S tím pozdním přemístění se mi to též zdála kravinka, ale když o polední pauze vidím čmeláku hodně a na zahradě jen sem tam. Zkusím obsadit čmelím v práci a pokud by se zadařilo, v noci ho převézt na zahradu. S tím voskem jsem to netušil, jen jsem jim chtěl ulehčit práci. S tím medovým roztokem .... viděl jsem chov někde v americe a tam dávali v chovu roztok buď medu nebo cukru a pyl rozmíchavali a vlhčili přavě v tomto roztoku a dělali z něho gumovou hmotu, mě se toho fešáci ani nechytli. Asi to chce ten rouskovaný pyl a nebo nic

Pilini jsem právě taktéž myslel jen trošku vzorek na "ovonění" hnízda. Ještě jednou děkuji moc za odpověď, zrovna pracuji na klapkách, tak snad budou k užitku. Snad jen ještě, někde jsem četl, že pro utěsnění čmelína použít rozmělněný chléb, ale jelikož jsme s děckama ve škole udělali čmelínů několik, moc se mi s tím nechce smolit, nelze to utěsnit/slepit normálním lepidle či mamutem či tmelem. Říkali, že je čmelách citlivý na pach a jak koukám na čmelíny jiných tak každý druhý je natřený barvou ... a nemyslím tím latex či balakryl. Minulé roky jsem natřel čmelín relativně tmavou barvou, ale přijde mi, že čmelák se orientuje i podle kontrastu a že tmavou dírku vstupu oproti klasickéému světlému dřevu lépe najde. Ni videích jsem viděl, že někteří kolem vstupu dělají tmavou barvou napodobeninu praskliny/prasklin stromu???? Zkoušel jsem minulý rok vytisknout pěkné barevné modré a oranžové krokusy, zalaminoval a přidělal na čmelín, ale myslím, že to nemělo žáden význam pro nalakání, snad jen pro orientaci čmeláků. Tento rok zkusím vedle vstupu dát jen sytou oranžovou čtvrtku papíru. Někdo říkal, že na zemního čmeláka může být hnízdo až do 120-150cm. Mě se zdálo i těch 30 cm co jsem měl čmelín na podstavci moc. Zdálo se mi, že hledají je úplně při zemi opravdu myší nory a předměty výše neregistrují. Myslím tím nová hnizdá, ne pokud má někdo odchované čmeláky a po zimě se snad některé matky mohou vracet jak jsem zde někde četl. Hezký den R.