Důležité rostliny pro čmeláky
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Zvýšený zájem pozoruju na přelomu srpna, pak v průběhu září a to už několikátým rokem. Jdou na nízké i vysoké afrikány. Třeba už nemají v okolí jinou možnost dobré pastvy nebo jsou pro ně opravdu lákavé. Mezi matkami se občas vyskytují i samci zemních, kteří zpravidla na afrikánech i nocují.Niky1 píše:Honzo,jenom teď nebo byl navštěvovaný po celou sezonu a nízký nebo vysoký?
U mně momentálně čmeláci nejvíce navštěvují nepetu,která ještě od června nepřestala kvést a hluchavku bílou.Ta také kvete s přestávkou skoro nepřetržitě.Kvete pořád i jetel,ale na něm se jenom sem tam objeví nějaký polní,jsem docela zklamaná. Nechám ho ještě příští rok,ale pokud bude situace stejná nahradím ho jinou rostlinou,zvláště pokud bude jetel v okolí i příští rok.
Pořád se mi nedaří zjistit,které rostliny nejvíce preferují čmeláci skalní.Prozatím vím jen o jedné hojně navštěvované rostlině.Jedná se o cibuli zimní fistulosum,ale ta moc dlouho nekvete.Když jsem je kdysi měla ubytované,tak jich tam bylo velké množství.Na jiných rostlinách se objevil sem tam nějaký.Příští rok zkusím tu pažitku,nějaké okrasné česneky a znovu chrpu také nějakou okrasnou.
Kdysi jsem měla chrpy,ale zabraly hodně místa a čmeláci je nijak hojně nenavštěvovali,nejspíš si našli něco zajímavějšího.
Pořád se mi nedaří zjistit,které rostliny nejvíce preferují čmeláci skalní.Prozatím vím jen o jedné hojně navštěvované rostlině.Jedná se o cibuli zimní fistulosum,ale ta moc dlouho nekvete.Když jsem je kdysi měla ubytované,tak jich tam bylo velké množství.Na jiných rostlinách se objevil sem tam nějaký.Příští rok zkusím tu pažitku,nějaké okrasné česneky a znovu chrpu také nějakou okrasnou.
Kdysi jsem měla chrpy,ale zabraly hodně místa a čmeláci je nijak hojně nenavštěvovali,nejspíš si našli něco zajímavějšího.
Je opravdu moc dobré mít na zahradě květiny,které ještě teď kvetou.Třeba nepeta pořád ještě kvete za což jsem moc ráda,protože dnes na zahradu zavítaly dvě matičky zemní,polní a dokonce i jedna rokytového,samozřejmě ještě nějaké dělnice polní i zemní.U těch si nejsem úplně jistá jestli to nebyli i nějací samečkové
Mám i kvetoucí hluchavku růžovou a bílou,ale na nich se tolik nezdržovali jako na nepetě.
Mám i kvetoucí hluchavku růžovou a bílou,ale na nich se tolik nezdržovali jako na nepetě.
V dokumentu na odkazu is.muni.cz/th/8975/prif_m/Gotzova_DP.pdf jsou uvedene některé rostliny a jejich návštěvnost čmeláky str.59-60.Níže pak jsou ještě nějaké informace o čmelácích a včelách samotářkách,kdo by měl zájem se podívat.
Náhodně jsem natrefila na článek,kde se uvádí,že nejvíc atraktivní je pro čmeláky lavandula x intermedia a její odrůda Gros Bleu láká čmeláky téměř 4x víc než jiné levandule.Problém je v tom,že intermedia je myslím o něco méně odolná výši mínus °C (kolem -15°C)než lékařská a zrovna uvedená odrůda u nás není k prodeji.
Zdravím všechny.. U mě čmeláci navštěvují především rhododendrony,wistárii,skalník a štědřenec... později už zmiňovanou nepetu /ta kvete prakticky pořád/, tu vyšší.. dál je mám na levanduli a milují také šuškardu , šalvěj, echinaceu/ta kvete taky dlouho a je čmeldama obsypaná/ a tavolník...v těchto dnech létají především luční čmeldové kromě angreštů také na meruzalku krvavou, tu mají velmi rádi..Loni jsem vysel poprvé svazenku mezi maliny a taky byla hojně navštěvovaná /letos už je z podzimního samovýsevu venku/...Na podzim vezmou zavděk afrikánama a astrama.. Doufám, že jsem trochu pomohl..Tak sázejte, ať maj co baštit...
Ahoj Čmelaři,s tou šuškardou a echinaceou jsi mě překvapil.Kdysi jsem je měla a nijak jsem je tam neviděla,možná si našli v době jejich květu něco jiného.Zkusím znovu vysázet.
Co to máš za druh skalníku,nikde jsem neviděla nabízet s tím to typem růžového květu?On se ale asi stejně plazí po zemi nebo vytváří normální vzpřímený keř?
Co to máš za druh skalníku,nikde jsem neviděla nabízet s tím to typem růžového květu?On se ale asi stejně plazí po zemi nebo vytváří normální vzpřímený keř?
Ahoj,
moc se mi líbí ta fotografie, kde je skalní a zemní čmelák. Podobnou fotografii už dlouho hledám na místo uvítacího obrázku s logem. Ideálně v tom stejném záběru, jako je aktuální obrázek (profil). Třeba někdo takovou fotografii bude mít a ta by mohla vítat ostatní chovatele zde na fóru.
Admin
moc se mi líbí ta fotografie, kde je skalní a zemní čmelák. Podobnou fotografii už dlouho hledám na místo uvítacího obrázku s logem. Ideálně v tom stejném záběru, jako je aktuální obrázek (profil). Třeba někdo takovou fotografii bude mít a ta by mohla vítat ostatní chovatele zde na fóru.
Admin