Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
sysa42

Včera hnusně. Zima a drobný déšť nelétá nic :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny, některým z vás se už docela daří! Tady v Dolním Benešově zatím nic. Předevčírem jsem byl v "terénu" a chytil jsem jen klíšťata
tak si na ně dávejte pozor! Dnes je tady slunečno tak si teď vezmu nádobíčko a vyrazím na ty svoje místa.
Tak se zatím mějte. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem právě po třech dnech provedl kontrolu a musím říci, že jsem spokojen. Dvě zemní pravidelně létají a už si nosí i kuličky pylu. Navíc jsem zaznamenal nějaký pobyb u třetího čmelínu. V úterý jsem tam dával taky jednu zemní. Musím to zítra vypozorovat, dnes se to nepodařilo. Příští týden to určitě vypukne i ve vyšších polohách, tak nezoufejte. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jak je možný, že cokoli dá Honza79 do díry,to se mu ubytuje! :roll:
Dneska opět nespočet pokusů a nemají zájem...U nás dneska ráno mrzlo,šedivec jako hrom.Výstelka ve čmelínech je studená a nestihla se prohřát,zas tak slunečno a teplo nebylo.Tak snad proto se jim to nelíbí,jinak už nevim...no uvidíme.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
sob 25. bře 2017 17:34:17
Jak je možný, že cokoli dá Honza79 do díry,to se mu ubytuje! :roll:
Kavco, taky mě to překvapuje. Ale asi to bude tou vylepšenou výstelkou. Základ vata, dále kočičí a psí chlupy, hnízdo od sýkorek, trochu suché trávy nebo mechu a hlavně to myší hnízdo. Už loni jsem měl usazené čtyři zemní, bohužel jsem se tehdy dělnic nedočkal a odchov se nezdařil.... Letos to doufám bude lepší!
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

No já to loni četla...ty myšince.Nechala jsem dva pytlíky výstelky ze zelené domácnosti v šupleti v boudičce na nářadí.Doufala jsem, že tím myši proběhnou.A opravdu,dokonce tam evidentně bydlely.Bylo to nacupovaný na malý kousíčky a v rohu kupa hovínek..smrdělo to jako psí kšíry :cry: A to jsem namíchala s čistou.Ve spodu mám čistý piliny z bukovýho dřeva a nějakej ten mech z loňska...Fakt nevím.Nikam daleko je nenosím za 3min jsou v díře.Je pravda, že zatím se vyskytují jen na závětrných a hodně vysluněných místech.Všechny jsem odchytla na fleku 50x50m.Tak prostě doufám, že je ještě brzy, nejsou tak "nadržený" a že je výstelka opravdu studená.A tvaruješ jim nějak tu výstelku?Děláš jim tam chodbičku a jeskyňku? Nebo to jen nadýcháš a necháš ať si najde skulinku sama?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
sob 25. bře 2017 19:04:11
A tvaruješ jim nějak tu výstelku?Děláš jim tam chodbičku a jeskyňku? Nebo to jen nadýcháš a necháš ať si najde skulinku sama?
Na dno vrstva bavlny /Zel. Dom./ nebo vaty, na to dám vrstvu chlupů, hnízdo od sýkorek nebo kosa. Celé pak posypu tím materiálem z myšího hnízda. Celé pak překryju opět vrstvou bavlny nebo vaty. Vznikne tak dutima o výšce několika centimetrů - prostě myší doupě. ;) Na vrch ješte třeba mech nebo starou trávu.

Ještě je brzy a jak je vidět, někde se čmelandy ani pořádně neprobudily. Tak nezoufej. Hodně záleží i na lokalitě.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honzo fakt kroutim hlavou taky - asi po minulem spatnem roce se Ti priroda chce odvdecit!

Ja to vcera zakrikl a dnes nevidel jedinnou hledajici kralovnu a to krasne u nas palilo slunicko :(
Snad jedinne pozitivum je, ze na Vresovniku jsem dnes zahledl prvni kralovnu skalnich. Budu doufat, ze zitra to bude lepsi - v pristim (tom slunecnem) tydnu se b ohuzel nedostanu domu nikdy driv nez v 18h a to uz bude pozde...
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Díky za odpověď.Jo já doufám, že je prostě brzy..
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
sob 25. bře 2017 19:33:33
v pristim (tom slunecnem) tydnu se b ohuzel nedostanu domu nikdy driv nez v 18h a to uz bude pozde...
To nevadí. Musíš se pokusit alespoň jednu matku chytit. Loni zahradní jsem chytl kolem 19. hodiny a ještě vezl 10 minut na kole. Večer je taky šance, matka se třeba vrátí na přenocování a zůstane...
Odpovědět