Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak potvrzeno i ve třetím čmelíně je zemní. Začínám mít nedostatek volných čmelínů... Takový úvod už jsem dlouho nezažil. Mimochodem jeden pán od nás z vesnice, který čmeláky nikdy nechoval, si letos vyrobil vlastní čmelín. No a už tam má taky zemního. Letos je to u nás opravdu příznivé. Dnes jsem se pokusil ubytovat 2x zemního a 1x hájového, ale úspěšné to nebude. Dále jsem také pomalu začal se spouštěním klapek. Další čmelín mi asi doma neprojde, tak si ten poslední zřejmě pošetřím na rokytového nebo skalního. Ať se vám daří!
Teda Honzo! Jestli mě z toho nepicne Gratuluju.Mě dneska konečně jedna zaměřila,za chvíli se vrátila a...nenašla díru !!!Po čase to ještě jednou zkusila a zase vedle.Já myslela, že mě klepne pepka.teď mám 3 čmeldy ve čmelínech a ani jedna nevylezla!Jestli už budou na noc?Dala jsem do vchodů lístečky, abych věděla, jestli vylezou.Zítra se domů dostanu až večer.Zažil jste to někdo někdy?Mám se o ně bát?Jak tam můžou zůstat dlouho?
Teď jsem se dočetla, že je dobré vymazat stěny čmelínu mokrým jílem, že čmeláci mají rádi vlhko/je to celkem logické,v zemi musí mít taky vlhko/,já naopak moc hlídala, aby bylo všechno suché,jestli tady nebude zakopaný pes..A nějaký pán doporučuje nechat po usazení královnu HODINU zavřenou.To teda nedělám,počkám až zalezou a hned jim uvolňuju vchod.Buď se chtějí kouknout nebo ne.Jak to děláte vy?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Díky Kavco. Pokud během dneška nebo zítřka nevylezou, bude nutné čmelín otevřít a vyndat je. Někdy takhle uvnitř zatuhnou a cestu ven nenajdou. Pak je stačí dát na sluníčko a po chvíli odletí. Případně ještě můžeš zkusit nakrmit cukerným roztokem.kavcaa píše: ↑ned 26. bře 2017 17:24:38Teda Honzo! Jestli mě z toho nepicne Gratuluju.Mě dneska konečně jedna zaměřila,za chvíli se vrátila a...nenašla díru !!!Po čase to ještě jednou zkusila a zase vedle.Já myslela, že mě klepne pepka.teď mám 3 čmeldy ve čmelínech a ani jedna nevylezla!Jestli už budou na noc?Dala jsem do vchodů lístečky, abych věděla, jestli vylezou.Zítra se domů dostanu až večer.Zažil jste to někdo někdy?Mám se o ně bát?Jak tam můžou zůstat dlouho?
Honzo proste tohle se mi stalo vcera a bohuzel i dnes rano - nevylezly a musel je ztuhle vyndat ven na slunce Dnes bylo u nas hodne chladno (rano -1C, pres den pouhych 8 a foukal studeny vitr - za cely den pouhe dve hledajici a to jsem dal na tebe a hledal az do zapadu slunce.Honza79 píše: ↑ned 26. bře 2017 17:58:44Díky Kavco. Pokud během dneška nebo zítřka nevylezou, bude nutné čmelín otevřít a vyndat je. Někdy takhle uvnitř zatuhnou a cestu ven nenajdou. Pak je stačí dát na sluníčko a po chvíli odletí. Případně ještě můžeš zkusit nakrmit cukerným roztokem.kavcaa píše: ↑ned 26. bře 2017 17:24:38Teda Honzo! Jestli mě z toho nepicne Gratuluju.Mě dneska konečně jedna zaměřila,za chvíli se vrátila a...nenašla díru !!!Po čase to ještě jednou zkusila a zase vedle.Já myslela, že mě klepne pepka.teď mám 3 čmeldy ve čmelínech a ani jedna nevylezla!Jestli už budou na noc?Dala jsem do vchodů lístečky, abych věděla, jestli vylezou.Zítra se domů dostanu až večer.Zažil jste to někdo někdy?Mám se o ně bát?Jak tam můžou zůstat dlouho?
Jinak gratuluju k tolika usazenim - ja uz aspon doufam, ze se vrati skalni z minuleho roku, nechci mit tri cmeliny tento rok prazdne
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Díky Marku. To s tím zatuhnutím se stává, také jsem už letos jednu matku vyndaval. Teď jak je ještě chladno se to děje častěji. Na ten večerní lov počkej až bude tepleji, alespoň těch 15 st. a slunce přes den.marek972 píše: ↑ned 26. bře 2017 20:15:04Honzo proste tohle se mi stalo vcera a bohuzel i dnes rano - nevylezly a musel je ztuhle vyndat ven na slunce Dnes bylo u nas hodne chladno (rano -1C, pres den pouhych 8 a foukal studeny vitr - za cely den pouhe dve hledajici a to jsem dal na tebe a hledal az do zapadu slunce.
Jinak gratuluju k tolika usazenim - ja uz aspon doufam, ze se vrati skalni z minuleho roku, nechci mit tri cmeliny tento rok prazdne
Já teď večer do jednoho čmelína koukla,byla navršku ztuhlá, chtěla jsem dovnitř dát trochu cukernýho roztoku a ta pumprdlína mě ďobla!Mám ruku jak Pepek námořník.No tak je vidět, že je v pohodě,jen je večer a zima.Tak uvidíme co zítra.