Chov čmeláků v roce 2017
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny!
Myslím ,že se poperou ale jedna se pak bude vracet, pokud to byli královny které se už do čmelínu vratily (Pro jednu by to mohlo být i smrtelné!)
To je právě to dilema usazovat víc matek po sobě do jednoho čmelínu, když chceš mít obsazený ůlek a nechceš čekat, protože čas letí! A pak se ti vrátí obě nebo ještě víc.
Zajímalo by mě jak to to dilema řeší ostatní tady na foru ?
Myslím ,že se poperou ale jedna se pak bude vracet, pokud to byli královny které se už do čmelínu vratily (Pro jednu by to mohlo být i smrtelné!)
To je právě to dilema usazovat víc matek po sobě do jednoho čmelínu, když chceš mít obsazený ůlek a nechceš čekat, protože čas letí! A pak se ti vrátí obě nebo ještě víc.
Zajímalo by mě jak to to dilema řeší ostatní tady na foru ?
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak a mám tu první letošní problém. K jedné zemní se mi nastěhovala luční. Jedná se o čmelín, kde loni luční byla. Takže nejspíše to asi bude nějaká matka z loňska. Zatím létají obě, asi bude brzy bitka....
Presne toho se Honzo obavam i ja, ze se mi vrati sklani z minuleho roku. Zatim drzim jejich puvodni ul a nezkousim ho obyvat, ale pokud se mi podari druhe dva osadit, tak pak budu mit take dilema
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
No ono je to těžké. Neosazovat úl a spoléhat se, že se vrátí nějaká matka z loňska, to nemusí ve finále dopadnout dobře. Já měl loni obsazené nakonec všechny čmelíny, tak čekat nemůžu. Mezi zemní a tou luční už možná došlo k nějaké "výměně názorů", na česně jsem našel odpadlý pylový rousek. A odklapky to asi nebylo, protože ještě není dovřená na 100%. Lítá ta zemní, luční jsem už odpoledne neviděl.... Uvidíme odjíždím na tři dny, v úterý budeme chytřejší.
Jinak jsou za námi asi nejteplejší dva dny tohoto jara, ale u nás skoro žádná matka nehledá. Už ani ty zemní ne, občas jen luční a polní....Neusadit na úvod ty tři zemní, tak bych už lehce propadal panice.... Ale ono to ještě přijde.
Tak u me byl dnes na udalosti "plodny" den. Litalo toho hodne.
Podarilo se mi osadit dva cmeliny (2 zemni udelaly ukazkovy let) a behem dnes jsem je i videl obe priletat, ale aby to nebylo tak jednoduche, odpoledne se jedna rozhodla ze jeji cmelin (s modoru klapkou) neni asi idealni a rozhodla se osidlit druhy (s cervenou klapkou), kde sidli ale ta druha Obavam se ze nastane boj a nevim co zitra mam cekat-dal jsem od obou opet trochu jehlici a rano ukaze kdo odkud bude litat.
Proste zajimave jaro no A to jeste ocekavam ty skalni...
Podarilo se mi osadit dva cmeliny (2 zemni udelaly ukazkovy let) a behem dnes jsem je i videl obe priletat, ale aby to nebylo tak jednoduche, odpoledne se jedna rozhodla ze jeji cmelin (s modoru klapkou) neni asi idealni a rozhodla se osidlit druhy (s cervenou klapkou), kde sidli ale ta druha Obavam se ze nastane boj a nevim co zitra mam cekat-dal jsem od obou opet trochu jehlici a rano ukaze kdo odkud bude litat.
Proste zajimave jaro no A to jeste ocekavam ty skalni...
Správně by se mělo usazovat další matku až po třech dnech podle odborníků.Zvláště to asi bude platit pro začátek sezóny.
Mě také nějaká zemní skákala ze čmelínu do čmelínu a pak jsem si nebyla jistá jestli je nějaký obsazený. Nakonec se zdá,že mám tři čmelíny se zemními,dnes ještě musím zkusit vypozorovat jestli opravdu ano.Je neskutečně teplo na toto období.Jen aby měli dostatek pastvy.Hodně domků dostává nové majitelé a ti na zahradu pořídí bazén a trávník místo květin,které tam bývaly,včetně vykácení ovocných stromků.
Mě také nějaká zemní skákala ze čmelínu do čmelínu a pak jsem si nebyla jistá jestli je nějaký obsazený. Nakonec se zdá,že mám tři čmelíny se zemními,dnes ještě musím zkusit vypozorovat jestli opravdu ano.Je neskutečně teplo na toto období.Jen aby měli dostatek pastvy.Hodně domků dostává nové majitelé a ti na zahradu pořídí bazén a trávník místo květin,které tam bývaly,včetně vykácení ovocných stromků.
Tak letma ranni kontrola ukazala zajimave veci. Cmelin kde vcera vecer byly obe nevykazuje aktivitu, druhy (puvodni) ano, ale co je jeste zajimavejsi, vykazuje aktivitu ten po skalnich z minuleho roku!
Souhlasim Niky s tebou ze pastva je zaklad, ale nastesti bydlim v malo obydlene lokalite, okolo mam jen pole a par zahradek (kde je kvetin dost). Na nasi ma momentalne nejvetsi uspech kvetouci merunka, ta je obalena cmelaky i vcelami.
Souhlasim Niky s tebou ze pastva je zaklad, ale nastesti bydlim v malo obydlene lokalite, okolo mam jen pole a par zahradek (kde je kvetin dost). Na nasi ma momentalne nejvetsi uspech kvetouci merunka, ta je obalena cmelaky i vcelami.