Chov čmeláků v roce 2017
Perte,pokud bzučela výhružně,tak je předpoklad že se ubytuje.Zkus ji zkontrolovat zítra.Předloni jsem měla takovou zemní,nevytěla delší dobu tak jsem ji zkontrolovala a také silně bzučela při potřesení výplně.Nechala jsem ji tak a ona později vyletěla a ubytovala se.Kontroluje se proto,kdyby netečně ležela většinou nahoře,pokud silně bzučí je to v pořádku,ale téměř neslyšitelné bzučení už v pořádku není.
Moje dvě zemní lítají,ale tu větší jsem viděla jen jednou.Včera třeba už od16h do večera nevylezla,ale mech je ráno spolehlivě vymetenej.Druhou vídám častěji.Začínám zavírat klapky..dělám to poprvé, tak snad to zvládnem.Ta skalní ze čtvtka se vrátila, ale nakonec si to rozmyslela,čekala jsem do soboty večer , ale mech zůstal nedotčen.To mě moc mrzí.Taky u nás hledají míň.Když už , tak luční a rolní, občas zemní.
Dneska jsem zkusila usadit mrňavou luční do malého úlku bez trubky.Perfektně zaměřila, tak jsem v očekávání.Jen nevím, jak to budu kontrolovat.Mech ve vchodu prolezla dírkou a ten tam zůstal.Budu muset najít jiný způsob .Poslední velký úlek jsem si schovávala pro skalní,ale během víkendu jsem viděla jen asi 3 se krmit...Nakonec jsem si řekla, že daleko víc by mě mrzelo, kdyby mi zůstal nakonec prázdný.Takže dnes večer zemní,která nevylezla,po hodině jsem zvedla střechu a neviděla jsem jí.Asi se už vyspí.Takže z toho asi nic nebude..Tak ať se daří !
Dneska jsem zkusila usadit mrňavou luční do malého úlku bez trubky.Perfektně zaměřila, tak jsem v očekávání.Jen nevím, jak to budu kontrolovat.Mech ve vchodu prolezla dírkou a ten tam zůstal.Budu muset najít jiný způsob .Poslední velký úlek jsem si schovávala pro skalní,ale během víkendu jsem viděla jen asi 3 se krmit...Nakonec jsem si řekla, že daleko víc by mě mrzelo, kdyby mi zůstal nakonec prázdný.Takže dnes večer zemní,která nevylezla,po hodině jsem zvedla střechu a neviděla jsem jí.Asi se už vyspí.Takže z toho asi nic nebude..Tak ať se daří !
Tak po dnesku jsem prozatim velmi spokojen! Ve dvou cmelinech je stale aktivita dle mizejiciho papirku ve vchodu a dnes zahlednut prilet dalsi zemni a do cmelina po skalnich. Urcite jsem ji tam neubytovaval, tak nevim jak se tam ocitla.
Dam tomu ted 2 dny pauzu (stejne ma prset) a pokud budou opravdu vsechny tri plne zemnich, budu muset sehat ctvrty ul pro skalni (to nevzdam!).
Dam tomu ted 2 dny pauzu (stejne ma prset) a pokud budou opravdu vsechny tri plne zemnich, budu muset sehat ctvrty ul pro skalni (to nevzdam!).
Ahoj lidičky,loni jsem sledovala toto forum a neodolala jsem, pro začátek jsem koupila 2 čmelíny (z Vrdů u Čáslavi - někdo to tu doporučoval), pokud se bude dařit, další už budu vyrábět. U nás pod Brdy začali čmeláci hledat minulý víkend, jedna zemní u mne jen přenocovala. Celý týden přes den to lítalo hodně, zemní, skalní a luční, ale jen se krmili, někteří zemní už nosili pyl. Až o víkendu později odpoledne se objevily hledající maminy, včera jsem odchytla dvě zemní, obě udělaly ukázkový pamatovací let. Ale jedna z nich po 10 minutách už čekala u vchodu, tak nevím, jestli je to dobře. Výplň mám ze ZD smáchanou se suchým mechem, dolů jsem přidala trochu podestýlky od morčete a poblíž vchodu kousek čerstvého mechu. Do večera se nevrátily, teď nebudu dva dny doma, tak snad tu zvědavost vydržím. Ola
Ahoj všem,
od minulého roku sleduji toto fórum, tak jsem se rozhodl se také zaregistrovat.
Koupil jsem čmelín a trochu ho doupravil dle dostupných instrukcí, vystlal jsem do cupaninou z bavlny a nyní uvažuji i o dovystlání nějakým starým myším hnízdem plus suchým mechem. Jediné co ještě řeším je délka vstupní cesty (krku). Připadá mi těch mích 30 cm husího krku nějak moc a mám modrou stříšku společně s modrým vstupem, nevadí to?
Jelikož všech šest královen co jsem zatim chytil a následně opatrně zavedl ulétlo a to i přesto, že si před odletem úlek prohlédli, tak zatím žádný návrat:-(.
Možná jsem jen nedočkavý, ale v loňském roce si u nás hnízdo udělalo, ať už v zemi nebo v díře po myších celkem dost čmeldů, tak stále doufám, ale nechci to podcenit.
Paradoxem je, že se mi již dvakrát stalo, že jsem chytil čmeldu a v ten moment se ukázali dva další, pro které již ale nemám umístění:-). Následně ulétl i ten chycený a tak hledám dál:-(
od minulého roku sleduji toto fórum, tak jsem se rozhodl se také zaregistrovat.
Koupil jsem čmelín a trochu ho doupravil dle dostupných instrukcí, vystlal jsem do cupaninou z bavlny a nyní uvažuji i o dovystlání nějakým starým myším hnízdem plus suchým mechem. Jediné co ještě řeším je délka vstupní cesty (krku). Připadá mi těch mích 30 cm husího krku nějak moc a mám modrou stříšku společně s modrým vstupem, nevadí to?
Jelikož všech šest královen co jsem zatim chytil a následně opatrně zavedl ulétlo a to i přesto, že si před odletem úlek prohlédli, tak zatím žádný návrat:-(.
Možná jsem jen nedočkavý, ale v loňském roce si u nás hnízdo udělalo, ať už v zemi nebo v díře po myších celkem dost čmeldů, tak stále doufám, ale nechci to podcenit.
Paradoxem je, že se mi již dvakrát stalo, že jsem chytil čmeldu a v ten moment se ukázali dva další, pro které již ale nemám umístění:-). Následně ulétl i ten chycený a tak hledám dál:-(
Včerejší luční na 99% lítá dle pohybu mechu.Těsně před deštěm jsem zahlédla moji velkou zemní,přiklopila jsem zas o něco klapku.Vůbec jí to nezajímalo, zaplula tam bez váhání.Směřuju to tak, aby samotné zavírání vyšlo na víkend, abych to mohla ohlídat.Ve čt mají být jen 2°C,ale pořád si říkám, že proti přírodě,mají luxusní vily. Jak to musí vypadat v úlku někde na louce po týdením dešti...a ony to vydrží.