Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Tak dnesni den u me byl take pozitivni - dopoledne se mi podarilo zahlednout dve zemni jak letaji a nosi usilovne pyl, takze zde je vse v poradku.
Co je mi ale stale zahadou je cmelin s modrou klapkou - papirek po noci zmizi, ale at jsem se snazil sebevic, zadnou jsem letat nevidel. Asi po setmeni zkusim zahybat naplni jestli tam opravdu nejaka je. S klapkama jeste tyden pockam.

Zaujala me vase diskuze na tema hajova vs. zemni a popravde receno ted nevim jestli nahodou jedna neni take hajova-pokusim se udelat zitra nejake foto :)

Jinak u nas dnes toho moc neletalo - zahledl jsem jednu skalni a pak krasnou rokytovou, ale ta rychlost hledani u zeme byla vrazedna, tak jsem to vzdal. Zitra ma byt hezky, tak se pokusim o dalsi
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
sob 08. dub 2017 19:25:18
Co je mi ale stale zahadou je cmelin s modrou klapkou - papirek po noci zmizi, ale at jsem se snazil sebevic, zadnou jsem letat nevidel. Asi po setmeni zkusim zahybat naplni jestli tam opravdu nejaka je. S klapkama jeste tyden pockam.
Zkus dát drobný kamínek na okraj vstupu, aby stál na hraně. Prolézající čmelák ho překlopí nebo odsune. Je to spolehlivé. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
sob 08. dub 2017 19:32:21
Zkus dát drobný kamínek na okraj vstupu, aby stál na hraně. Prolézající čmelák ho překlopí nebo odsune. Je to spolehlivé. ;)
Honzo ja pouzivam prouzky papiru a 2x uz mi po noci zmizel z dirky, takze "neco" tam asi je, ale zatim jsem zadnou nevidel. Chci mit jistotu abych pripadne zitra mohl ten cmelin zkusit znovu osadit (skalni cekaji :) )
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
sob 08. dub 2017 19:32:21
Honzo tak update: cmelin zkontrolovan pod cervenou lampou a neni tam zadna. Pro jistotu jsem dal do vchodu kaminek jak jsi doporucil a uvidime rano. Jinak ho budu povazovat za prazdny, pridam nad vchod zluty pasek jak doporucila Niky a osadim nejakou dalsi.
josef569
Nový člen
Nový člen

Pro Niky 1: S mravenci jsem v loňském roce u zemního čmelínu neměl problémy. Na tvárnici, ve které bylo hnízdo, jsem nalepil molitanový proužek, který se dává do oken, na něj pak sklo a dlaždici. Vstupní a větrací trubku jsem dobře zatmelil. V blízkosti klapky jsem ještě dal do víčka nástrahu proti mravencům a přikryl tak, aby se k ní nedostali čmeláci, ale mravenci ano.
Závidím vám, že si můžete vybírat čmeláky. V mém okolí je naprostá většina zemních. Skalního jsem v loňském roce bezúspěšně usazoval jen 2 x a letos jsem potkal jenom jednoho. Trošku jsou vidět luční , ale to většinou se jen pasou a dnes jsem odchytl prvního rolního. Nevypadá to, že by se mohl vrátit. :cry:
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,jednou jsem taky tak opatrně prohledávala,když se zdálo,že tam opravdu nikdo není.Žádné zabzučení ani pohyb a najednou jsem ucítila štípnutí v malíčku,no a ona tam byla tak potichoučku polní.Vyvedla pak později pěkné matky. :)

Josefe,děkuji.
Vůbec se ti nedivím,že ti chybí různost druhů čmeláků.Ty polní by se ti mohlo podařit ještě ubytovat.Já je někdy umístila v době,kdy už žádní jiní nehledali.Jsou moc vděční dlouhým trváním hnízda až do podzimu.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak čmelandomilové jupíí-moje první zavřená klapka v životě! Zemní ráno opět v 7.45 výlet,návrat za 15min sedla si na česno,prošla se jedou vpravo jednou vlevo ,pak zkouška nadzvednutí..a šup byla uvnitř! To je spolupráce jedna radost. :lol:
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Tak gratuluji! Dobrá zpráva. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj vsichni,

tak dnesni den je dnem hledajicich-videl jsem jich desitky (prevazne zemni). S litosti jsem je nechal dal osudu a sel po skalnich a ty me dnes potrapily! Zkusil jsem to 3x a posledni pokus vypadal nadejne. Dalsi uz skouset nebudu (treba budu rano prekvapen) a pokracovani zitra (ma byt pres den jeste lip nez dnes)

@Niky - ten cmelin byl opravdu prazdny-kontrola i rano, takze zihadlo nastesti nebylo :)
Raduška

Ahoj, prvni den po usazeni cmelaka zemniho a cmelak se chova jakoby zmatene. Prileti k ulu odnekud udela okolo vchodu par klicek a pak zase odleti. Nebo vleze do klapky a po par centimetrech vycouva a zase odleti. V chodbicce ale zadna prekazka neni. Diky za radu vsem...
Odpovědět