Chov čmeláků v roce 2017
Tak se zacinam obavat nejhorsiho - z prvniho cmelina lita uz jen "nezvana" skalni (zemni zmizela), z druheho jsem zemni nekolik dni uz nevidel a papirek ze vchodu nemizi a ze tretiho (modra klapka) zrejme opet nic neubytovano. Chjo...
A s tím přikrmováním jsem to asi nevychytala...přišla jsem z práce a u jednoho víčka byl sirup rozpatlaný po česně. Doufám, že to udělala třeba zvědavá kočka, ale spíš do toho spadla vysílená čmelanda. Koukla jsem do čmelínu, lehce pohnula výplní a ticho. Jestli si zalepila křídla mou vinou, tak to jsem na sebe naštvaná. Ach jo, měla jsem se nejdřív zeptat......
Tak vám všem držím palce ,ať jsou to vše plané starosti.
U nás zatim dobrý.Daly by se podle nich řídit hodinky.V18.45 výlet zemní, cca po minutě po ní i hájová.Pohlídala jsem návrat jen zemní za cca30min.V tu dobu se vracela i lučnice.Ovšem ta zas s nějakou vsuvkou.Přiletěla,sedla si kousek od úlku a ..čekala.Pak se vznesla a šup domů.Nevim ,jestli byla tak zmrzlá/což pochybuju,luční jsou nejotužilejši, dneska zas jedna dokonce hledala/nebo jen něco fintila, protože jsem stála hned u čmelína.No pro jistotu jsem jí dala do vchodu vatovou zátku,aby jí tam tolik netáhlo.Večer bylo 6°C a dost silnej ledovej vítr.
Zemní oproti včerejšku dneska bez pochybností o její svižnosti.Každopádně nemá ráda vylejzání přes klapku.Vždycky do ní drcá než se odhodlá pod ní vlézt.Tak mě napadá otázka na zkušené.Co dělničky?Není potřeba jim vůbec pomáhat na začátku s klapkou?Budou to určitě zvládat?/abych to s těma dělničkama nezakřikla a dočkala se jich../
Manžel ze mě má srandu.Nemohl se dovolat a pak se prý podíval na hodinky a řiká si :"no jo, do čtvrt na osm lítaj čmeláci..".A Po čtvrt jsem to zvedla..Co dodat
Příjemné svátky a zábavu nejen se čmelandama.
U nás zatim dobrý.Daly by se podle nich řídit hodinky.V18.45 výlet zemní, cca po minutě po ní i hájová.Pohlídala jsem návrat jen zemní za cca30min.V tu dobu se vracela i lučnice.Ovšem ta zas s nějakou vsuvkou.Přiletěla,sedla si kousek od úlku a ..čekala.Pak se vznesla a šup domů.Nevim ,jestli byla tak zmrzlá/což pochybuju,luční jsou nejotužilejši, dneska zas jedna dokonce hledala/nebo jen něco fintila, protože jsem stála hned u čmelína.No pro jistotu jsem jí dala do vchodu vatovou zátku,aby jí tam tolik netáhlo.Večer bylo 6°C a dost silnej ledovej vítr.
Zemní oproti včerejšku dneska bez pochybností o její svižnosti.Každopádně nemá ráda vylejzání přes klapku.Vždycky do ní drcá než se odhodlá pod ní vlézt.Tak mě napadá otázka na zkušené.Co dělničky?Není potřeba jim vůbec pomáhat na začátku s klapkou?Budou to určitě zvládat?/abych to s těma dělničkama nezakřikla a dočkala se jich../
Manžel ze mě má srandu.Nemohl se dovolat a pak se prý podíval na hodinky a řiká si :"no jo, do čtvrt na osm lítaj čmeláci..".A Po čtvrt jsem to zvedla..Co dodat
Příjemné svátky a zábavu nejen se čmelandama.
Marku,ta skalní si vlezla do čmelínu kde byli skalní minulý rok nebo jsi ji usadil do čmelínu v blízkosti tohoto a mohla se splést,když se vrátila až další den?
Jo to bych taky rad vedel ktera to je Vlezla si do jineho nez byly minuly rok a tipuju ze to je lonsky navratilec a ne jedna z ubytovanych do vedlejsiho. Cmeliny mam vsechny od sebe cca 3m, kazdy samozrejme s jinou barvu klapky.
Vcera odpoledne tu par zemnich hledalo, tak jsem zkusil jednu ubytovat, ale po 20min nevylezla, tak tomu moc nedavam a ted rano jsou pouhe +3C
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnešek bych nazval "Akce skalní", bohužel ale asi bez tíženého úspěchu. Připravil jsem speciál čmelín pro skalní nebo rokytové. Odpoledne začly matky skalních hledat, viděl jsem jich celkem pět. Odchytit se mi podařilo dvě. Ani jedna mě ale nepřesvědčila, že by se měla vrátit. Tak snad zase zítra. Je ale znát, že je tu skalních více. Loňský úspěšný rok je znát.
Jinak zahradní asi už převzala nadvládu nad čmelínem, nosí pylové rousky a skalní není vidět. Ale ještě to bude zajímavé. Teď navečer jsem sledoval asi 5 minut hledat jinou zahradní. Když se přiblížila ke čmelínu s první zahradní, tak zpozorněla. Začala divoce kroužit a hledat kudy do čmelínu. No a šup už byla uvnitř. Tak, že by druhá zahradní z loňska?
Jinak zahradní asi už převzala nadvládu nad čmelínem, nosí pylové rousky a skalní není vidět. Ale ještě to bude zajímavé. Teď navečer jsem sledoval asi 5 minut hledat jinou zahradní. Když se přiblížila ke čmelínu s první zahradní, tak zpozorněla. Začala divoce kroužit a hledat kudy do čmelínu. No a šup už byla uvnitř. Tak, že by druhá zahradní z loňska?
Tak ja mam dobre i spatne zpravy. Spatna je, ze druhy cmelin je opravdu prazdny a zemni po tydnu letani zmizela. Dobrych zprav je nastesti vice-dnes bylo prekvapive hodne hezky, svitilo slunicko a vyrojilo se hodne hledacek (predevsim zemni a skalni). Na druhy pokus jsem osadil cmelin s modrou klapkou velkou zemni (sotva se vejde do vchodu) a uz i lita tam/zpet a odpoledne se mi na prvni pokus povedla druha skalni do cmelinu, kde byly minuly rok (taky uz spatrena se vracet).
Doufam, ze to takhle uz zustane a o zadnou znovu neprijdu (I kdyz ty mrazy pristi tyden me desi). Videl jsem nekolik dalsich skalnich I zemnich a mam nutkani je chytit, ale bohuzel uz nemam kam usidlit Pockam par dni a pokud preckaji mrazy a budou letat, dam dohromady jeste ctvrty cmelin (jeste nemam zelenou klapku )
Doufam, ze to takhle uz zustane a o zadnou znovu neprijdu (I kdyz ty mrazy pristi tyden me desi). Videl jsem nekolik dalsich skalnich I zemnich a mam nutkani je chytit, ale bohuzel uz nemam kam usidlit Pockam par dni a pokud preckaji mrazy a budou letat, dam dohromady jeste ctvrty cmelin (jeste nemam zelenou klapku )