Zdravím všechny! Jelikož jsem měl nevyužité čtyři topné kabely z terárií tak jsem je včera narychlo nainstaloval pod střechy čmelínů. Změřil jsem po čase teplotu uvnitř 22-27 stupňů C. Příští rok si je tam zabuduji od začátku sezony a podle potřeby zapojím.
Čmeláky co mám v zemi jsou na tom asi nejlíp a budou v létě.
Jinak 14,3o hod. včera u nás sněžilo 1 stupeň a zrovna se mi vracela zemní, nestihl jsem ji vyfotit ve vločkách a v 19,45 ještě vyletěla další.Smekám před nimi!
Chov čmeláků v roce 2017
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Blanka píše: ↑stř 19. dub 2017 19:34:54Ahojky všichni. Jsem ráda, že u Vás všechno fajn. To počasí je hrůza. U nás /Nový Jičín-/ je děsně 20cm sněhu, severák, nevím co mám zakrývat dříve jestli meruňku nebo čmeláčky.V jednom mám sklaní už vylétala, dnes jsem jí nechala zavřenou s medem, kdyby vyletěla tak ji zabije vítr. V druhém mám buď malou sklaní nebo úhorovou. Dala jsem ji do úlu před tou slotou už druhý den nevyletěla. Dnes jsem čmelín přestěhovala do skleníku a podívala se dovnitř. Seděla nahoře a byla schoulená tak jsem ji zahřívala chvíli dechem až se začala hýbat, přistrčilajsem ji k medu trochu se najedla a už je zavrtaná. čmelím jsem zabalila do deky a okolo dala pol. desky. Nevím jestli ji zítra odzátkovat, když má zase sněžit a zase vítr. Prosím o radu.
Ahoj Blanko,záleží jestli už má plod a žádné zásoby tak půjde ven nebo jen vytuhla.Můj názor je ,že když odzátkuješ tak nic nepokazíš.
Držím Ti palce.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Kavčo, jsme na tom asi stejně.Moji Červenou 1. mám právě 26 dní a včera , jak jsem dával ten topný káblík tak se mi zdálo podle bzučení ,že už tam jsou i dělnice. Zatím jsem je ale neviděl venku.kavcaa píše: ↑čtv 20. dub 2017 6:40:11Moji zemní jsem dneska v 5.45 našla , jak se snaží zalézt do kabátu kousek od klapky Bylo štěstí, že jsem se šla podívat na klapky a večer dala kamínky.Nejdřív jsem si všimla, že kamínek zmizel, až za chvíli jsem zahlídla čmelandu.Dost bzučela,když jsem jí chtěla vzít.Vzala jsem jí na list ,tak se vznesla, udělala před vchodem malý kolečko/ jakoby se zorientovala/ , sedla na česno a rychle domů/zvedla jsem jí klapku/.Tak nevím, co to bylo za výlet.Nemohla tam být dlouho, rozednívá se chvíli před tím.Jestli stihla letět na sběr a netrefila?Nebo vylezla, našla roztok a pak už neměla sílu zvednout klapku?Ach jo.Dneska má 23 dní.Jestli o ní přijdu, tak mě klepne.Ale nevypadala až tak zle.Klapku jsem jí nechala pro jistotu trochu pootevřenou.Ale dneska bude taky zima.. a navíc se domů dostanu až večer.Nezjistím nic.
Tak Ti držím palce.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Honzo,bylo to včera tak narychlo,že jsem nestačil změřit proud ani odpor.Myslím tak okolo 10 až 15 W. Dám Ti pak vědět, každopádně tam pak dám i termostat pro jistotu.Zatím se zdá ,že jsou spokojení.Jdu teď ven na kontrolu.Měj se!
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes odpoledne mi to nedalo a podíval jsem se do čmelínu s druhou skalní - už čtvrtý den bez pohybu na česně. Čmelín je bohužel prázdný, nikde po skalní ani stopa. Návrat zimy jí asi ani pořádně nedovolil s hnízděním začít. Měla na to sotva den. Nebo ji postihlo něco špatného. Třeba se až bude teplo objeví. Jinak dělnice od zemních nejsou vidět. Navíc mi dnes jedna zemní přestala létat... Tak doufám, že si jen dává pauzu.
Honzo zacinam se obavat o tu druhou skalni jako ty - uz treti den kaminek nemizi (naposledy o vikendu) Pockam jeste do zitra a pak tam nakouknu taky. Pozitivni je, ze zitra ma byt uz teplo a citim, ze bude mozne nejakou dalsi...Honza79 píše: ↑čtv 20. dub 2017 16:33:39Dnes odpoledne mi to nedalo a podíval jsem se do čmelínu s druhou skalní - už čtvrtý den bez pohybu na česně. Čmelín je bohužel prázdný, nikde po skalní ani stopa. Návrat zimy jí asi ani pořádně nedovolil s hnízděním začít. Měla na to sotva den. Nebo ji postihlo něco špatného. Třeba se až bude teplo objeví. Jinak dělnice od zemních nejsou vidět. Navíc mi dnes jedna zemní přestala létat... Tak doufám, že si jen dává pauzu.
Já ani "nedutám" strachy o čmeláky. Včera u nás sněžilo,dnes byla voda ze sněhu na plastové židli zmrzlá.Včera jsem naštěstí zahlédla lučního jak vyletěl a viděl všude bílo,ani neletěl dále a snesl se mezi květináče,kdybych ho nedala zpátky dovnitř,tak by se určitě nevrátil.Velké starosti mi dělají ty dvě skalní,mám obavy že z nich nic bude,a to jsem se tak těšila.
Jeden zemní také včera tak vyletěl a vrátil se zesláblý(všechno bylo obalené sněhem včetně ovocných stromů),dnes vůbec nevyletěl a další se chová nějak divně už od úterý.Několikrát za sebou vyletí a hned se vrátí zpět,přitom by se měly líhnou každou chvíli dělnice a matka bývá předtím hodně aktivní ve sběru pylu. Jednu polní jsem vůbec neviděla.Takže létají 3 luční,1 zemní a 1 polní.A na dnešní noc už straší až -6 °C. Už ať se oteplí.
Jeden zemní také včera tak vyletěl a vrátil se zesláblý(všechno bylo obalené sněhem včetně ovocných stromů),dnes vůbec nevyletěl a další se chová nějak divně už od úterý.Několikrát za sebou vyletí a hned se vrátí zpět,přitom by se měly líhnou každou chvíli dělnice a matka bývá předtím hodně aktivní ve sběru pylu. Jednu polní jsem vůbec neviděla.Takže létají 3 luční,1 zemní a 1 polní.A na dnešní noc už straší až -6 °C. Už ať se oteplí.
No ..je to smutné.Pořád doufám, ale obávám se nejhoršího.Hájová od včerejška cca17h do teď bez pohybu/kamínek jsem tam dala v těch 5, takže možná ještě dýl/,zemní od rána co jsem jí pomohla zpět bez pohybu/a zavřela jsem zase klapku , aby jí tam netáhlo/ a luční dneska utemovanej vchod vatou tak, že by snad nemohla ani vylézt? Tohle jsem jí já teda určitě neudělala.Ani v jednom čmelínu na poklep žádná odezva.Je mi hodně smutno a celý den přemýšlím, jak se tomu v příštích letech vyhnout, kam dát čmelíny...Ještě mě napadlo jim tam fénem pustit větracím otvorem trochu tepla,aby se jim to trochu prohřálo a ony mohly vyletět na pastvu.Ale to až zítra odpo, až budu doma.