Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
čtv 20. dub 2017 19:18:42
No ..je to smutné.Pořád doufám, ale obávám se nejhoršího.Hájová od včerejška cca17h do teď bez pohybu/kamínek jsem tam dala v těch 5, takže možná ještě dýl/,zemní od rána co jsem jí pomohla zpět bez pohybu/a zavřela jsem zase klapku , aby jí tam netáhlo/ a luční dneska utemovanej vchod vatou tak, že by snad nemohla ani vylézt? Tohle jsem jí já teda určitě neudělala.Ani v jednom čmelínu na poklep žádná odezva.Je mi hodně smutno a celý den přemýšlím, jak se tomu v příštích letech vyhnout, kam dát čmelíny...Ještě mě napadlo jim tam fénem pustit větracím otvorem trochu tepla,aby se jim to trochu prohřálo a ony mohly vyletět na pastvu.Ale to až zítra odpo, až budu doma.
Kavco jeste nezoufej, pockej az zitra bude nad 10C a pak bych delal nejake zavery - my s Honzou ale nemame pohyb uz nekolik dni, ty jen jeden.

A pro pristi rok asi opravdu zvazim ten topny kabel - za 300Kc 15W co dela teplo do 42C si myslim, ze bude idealni
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
čtv 20. dub 2017 19:18:42
No ..je to smutné.Pořád doufám, ale obávám se nejhoršího.Hájová od včerejška cca17h do teď bez pohybu/kamínek jsem tam dala v těch 5, takže možná ještě dýl/,zemní od rána co jsem jí pomohla zpět bez pohybu/a zavřela jsem zase klapku , aby jí tam netáhlo/ a luční dneska utemovanej vchod vatou tak, že by snad nemohla ani vylézt? Tohle jsem jí já teda určitě neudělala.Ani v jednom čmelínu na poklep žádná odezva.Je mi hodně smutno a celý den přemýšlím, jak se tomu v příštích letech vyhnout, kam dát čmelíny...Ještě mě napadlo jim tam fénem pustit větracím otvorem trochu tepla,aby se jim to trochu prohřálo a ony mohly vyletět na pastvu.Ale to až zítra odpo, až budu doma.
Ahoj,já jsem dal včera topné kabely. Psal jsem to výše na diskusi. Lítaly jak torpéda vyhřáté , sice jen na chvíli, ale i to jim stačí aby něco přinesli zpět do ůlu. :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Fotky ze včerejška. V tom sněžení zrovna přiletěla zemní, ale nestačil jsem ji vyfotit.

Obrázekupload images freecertificity.com

Obrázekimage rucertificity.com

A detail toho topného kabliku.

Obrázekimage upload without registrationcertificity.com
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

dneska jsem balila všechno od růží, trvalek čmelínů, už jsem si říkala,že je přenesu do dílny, jenže se zase bojím změny teploty ráno. Skalní mi nelítá už dva dny, dala jsem jí cukr.vodu do víčka a zabalila jsem to da alobalu a udělala dírky, doufám, že si to najde. Dnes večer u nás má být -7C.Držím palce. Ať už je sluníčko, prosím.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Příští rok dám čmelíny do kůlny. A zase rozkopu zahradu a pokusím se je usadit do země. Pepane prosím vás nemáte je zakopané v zemi ? Poradíte mi jak na to? Zatím díky.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Už jsem Pepane na ty topný kabely koukala , je to výbornej nápad .Jen nevím , jak povedu prodlužováky po zahradě..No každopádně na příští sezonu se pokusím nějak nachystat.Zapojím manžela.. :twisted: a pokusíme se něco vymyslet.Ochlazení se sněžením je u nás každý rok /někdy i v květnu/.Naopak bych řekla, že my tady, jsme z toho vyšli letos úplně parádně, sníh jen nahoře na Ještědě,ale bylo zas mrazivějc.Ty -4°C už jsou dost.I zahrada přečkala celkem bez úhony ..Tak uvidím odpoledne , co čmelandy.Ale u nás žádný moc "vedro" nebude, zataženo 8°C a zítra přeháňky 6 °C,to se moc neohřejou...Děkuju za podporu.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Dnes ráno u nás jsou -3°C. Má se lehce oteplit, alespoň u nás mají být následující dny bez mrazíků. Tak snad bude lépe. Já se dostanu domů až v neděli. Držte se!
Ola

Blanka píše:
čtv 20. dub 2017 20:16:59
Příští rok dám čmelíny do kůlny. A zase rozkopu zahradu a pokusím se je usadit do země. Pepane prosím vás nemáte je zakopané v zemi ? Poradíte mi jak na to? Zatím díky.
Blanko, podívej se na této části fora cca na 6.stránku, tam to Pepan hezky nafotil - dovedl podzemní čmelíny k dokonalosti. U nás na zahradě je ale tolik mravenců, že na zakopávání ani nemyslím, spíš přes zeď do dílny.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak -7 nebylo jen -5. Ráno jsem zjistila, že skalní vylítává, ta druhá zamrzla musela jsem ji pustit vrchem, ale před tím jsem ji musela na sluníčku zahřát. Dnes jsem ulovila asi poslední zemní, vůbec nic nelétalo. Skalní létají do poloviny května podle knížky. Tak to snad vyjde. Dát čmelíny do země skvělé, ale já zapomněla na mravence, díky za upozornění ještě že Vás mám. Mějte se všichni.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
pát 21. dub 2017 19:29:29
Tak -7 nebylo jen -5. Ráno jsem zjistila, že skalní vylítává, ta druhá zamrzla musela jsem ji pustit vrchem, ale před tím jsem ji musela na sluníčku zahřát. Dnes jsem ulovila asi poslední zemní, vůbec nic nelétalo. Skalní létají do poloviny května podle knížky. Tak to snad vyjde. Dát čmelíny do země skvělé, ale já zapomněla na mravence, díky za upozornění ještě že Vás mám. Mějte se všichni.
Ahoj Blanko, mravenců se neboj, dostali by se tam jen přes klapku, jinde nemají šanci.Je to utěsněné bitumenovým tmelem a v komínku je sítko.
Na fotkách to není vidět, ale na víka ještě přišla netkaná textilie a na ní pak ta hlína z toho výkopu. Bude se tak příští rok lépe měnit ta vystýlka.
Tak ať se ti daří ! :)
Odpovědět