Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ola píše:
pát 21. dub 2017 7:11:54
Blanka píše:
čtv 20. dub 2017 20:16:59
Příští rok dám čmelíny do kůlny. A zase rozkopu zahradu a pokusím se je usadit do země. Pepane prosím vás nemáte je zakopané v zemi ? Poradíte mi jak na to? Zatím díky.
Blanko, podívej se na této části fora cca na 6.stránku, tam to Pepan hezky nafotil - dovedl podzemní čmelíny k dokonalosti. U nás na zahradě je ale tolik mravenců, že na zakopávání ani nemyslím, spíš přes zeď do dílny.
Ahoj Olo, děkuji ti za kompliment! (To potěší.) :)
Janek92
Nový člen
Nový člen

Dnes už konečne trochu slnko a teplejšie, to nejhorší maju čmeláky za sebou. Straty a problémy má asi víc z nás, ako to tu čítam :( mne se nevrátila královna rokytového :oops: :(

Včera som na jednu noc úly schoval a mal som podozrenie, nenašiel som tam ani královnu rokytového ani bunky ani džbánek, dúfam už len v zázrak že ješte nedozrela a schovala se pred mrazom do zeme. Možno sa v teplejších dnech vráti :( hrozne som sa z nej tešil, začátkem dubna som videl 2 hledajíci královny, :!: ale vždy bez šance na odchyt. Táto si priletela sama, sama si vybrala prázdny úl... :| nechce sa mi na to ani myslet už...dávam tomu tak 25 % že se vráti.

O víkendu skontrolujem zemního a lučního na chalupe, snáď to prežili, mali by i když tam napadlo 15 cm snehu. Zemní už by mal mať dělničky, v nedelu to bude 27 dní.

Pepane, super fotky, topný kabel je dobrý nápad, už som o tom kdysi premýšlel ale nedotiahol som to dokonce. :?: nemyslíš si ale že dojde k určitému "šlechtění" královen? když by se teoreticky 5 let po sobe vždy nejaká královna na jar vrátila, mohli by být pak chulostivé na chlad, pretože boli odchované zčasti laboratórne. Co myslíte? ... :?: asi to ale nemá nejaký vliv...

Dufam že to není u vás všech tak špatné ako sa teď vidí...každá královna která toto počasí prežila si zaslúži velký obdiv ;) Honzo, ta skalni me mrzi. Snad se Ti vrati ta druha zemni, marku, dej vedet jak to dopadlo u tebe.
ps: na fotce muj poslední vyrobený úl, 34 mm steny ve kterém byl práve ten moj rokytový.. :|

Obrázek
Naposledy upravil(a) Janek92 dne pát 21. dub 2017 20:31:40, celkem upraveno 1 x.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím všechny,konečně lepší počasí! Dnes první dvě možná tři dělnice u mé Červené 1.(Jsem rád ,že se jí to povedlo!) Možná , že jsem ji včera viděl naposledy venku.Jsem zvědavý jestli ještě sem tam vyletí. :?: Ty dělničky otevirájí klapky jakoby nic, takže nemějte strach.Škoda ,že jsem neviděl jejich první přílet.
Syso u tebe by už mohli také lítat ?
Tak zatím.... :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Vidím,že jsi přihlášený Kyrosi tak se Tě chci zeptat jestli jsi udělal ten ůlek do země? :?:
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj vsichni,

tak u nas bylo pres noc -5C, ale zda se ze to skalni i zemni prezila bez uhony-pres den jsem je videl obe letat. Treti cmelin jsem po vice nez 4 dnech otevrel a jako Honzovi skalni bohuzel zmizela :( Za tyden by mely byt teoreticky prvni delnice u skalni a o tyden pozdeji u zemni, ted uz to holky musi vydrzet!

Dnes bylo krasne a jak jsem ocekaval bylo hodne hledajicich, takze odchycena dalsi skalni a uvidime (nebyl cas sledovat odlet)

Vsem co jeste nemaji plne cmeliny, nyni jiz pevne verim, ze bude jeste dost prilezitosti, jen to chce lepsi teploty jako dnes!
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:
pát 21. dub 2017 20:29:04
Dnes už konečne trochu slnko a teplejšie, to nejhorší maju čmeláky za sebou. Straty a problémy má asi víc z nás, ako to tu čítam :( mne se nevrátila královna rokytového :oops: :(

Včera som na jednu noc úly schoval a mal som podozrenie, nenašiel som tam ani královnu rokytového ani bunky ani džbánek, dúfam už len v zázrak že ješte nedozrela a schovala se pred mrazom do zeme. Možno sa v teplejších dnech vráti :( hrozne som sa z nej tešil, začátkem dubna som videl 2 hledajíci královny, :!: ale vždy bez šance na odchyt. Táto si priletela sama, sama si vybrala prázdny úl... :| nechce sa mi na to ani myslet už...dávam tomu tak 25 % že se vráti.

O víkendu skontrolujem zemního a lučního na chalupe, snáď to prežili, mali by i když tam napadlo 15 cm snehu. Zemní už by mal mať dělničky, v nedelu to bude 27 dní.

Pepane, super fotky, topný kabel je dobrý nápad, už som o tom kdysi premýšlel ale nedotiahol som to dokonce. :?: nemyslíš si ale že dojde k určitému "šlechtění" královen? když by se teoreticky 5 let po sobe vždy nejaká královna na jar vrátila, mohli by být pak chulostivé na chlad, pretože boli odchované zčasti laboratórne. Co myslíte? ... :?: asi to ale nemá nejaký vliv...

Dufam že to není u vás všech tak špatné ako sa teď vidí...každá královna která toto počasí prežila si zaslúži velký obdiv ;) Honzo, ta skalni me mrzi. Snad se Ti vrati ta druha zemni, marku, dej vedet jak to dopadlo u tebe.
ps: na fotce muj poslední vyrobený úl, 34 mm steny ve kterém byl práve ten moj rokytový.. :|

Obrázek
Ahoj Janeku,už je mám vypnuté bylo to jen na rychlo na to nejhorší počasí a jen pod střechu.Bez termostatu velký risk!!!! A ještě na 23OV venku prodlužovačka, neutěsněné.....!!!! Muselo by se to vymakat, jak říkám rychlovka. :!: Jinak pěkný ůlek a ať se ti daří. :)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ráda čtu, že to nakonec u všech dopadlo více méně dobře.Nějaké ztráty budou, ale ne u všech.Moje zemní, co vylezla ráno ve čt a netrefila domů dneska lítala a doháněla manko/dneska 24 dní vyhlížím taky už dělničky/.Luční-nevim, kamínek jednou odpoledne zmizel,ale od 17h bez pohybu, takže jsem ještě napnutá,je to divný, vždycky lítala jako ďas.Bohužel u hájové to asi neklaplo.Od st 17h bez pohybu.Naposledy jsem jí viděla v úterý to byla 21 dní.Otevřela jsem dokonce třechu a zatřásla výstelkou,ale bylo tam ticho jak v hrobě.To mě moc mrzí.No ještě doufám v zázrak.
Počkám do zítra a pak to prohlédnu.Nechci propásnout dva dny , kdy bude slušně a budou hledat a mohla bych úlek znovu zaplnit.Pak se zase má ochladit.Dneska se mi podařilo usadit zemní do prázného úlku a už lítá.Hledala i obří sklaní,ale ta mi uletěla.Hledací jsem viděla celkem jen 3 a ještě jen cca do 15h,pak už zas nic.Takže jsem měla kliku.
Tak držím všem palce
Naposledy upravil(a) kavcaa dne pát 21. dub 2017 21:29:09, celkem upraveno 1 x.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
pát 21. dub 2017 21:13:24
Ráda čtu, že to nakonec u všech dopadlo více méně dobře.Nějaké ztráty budou, ale ne u všech.Moje zemní, co vylezla ráno ve čt a netrefila domů dneska lítala a doháněla manko/dneska 24 dní vyhlížím taky už dělničky/.Luční-nevim, kamínek jednou odpoledne zmizel,ale od 17h bez pohybu, takže jsem ještě napnutá,je to divný, vždycky lítala jako ďas.Bohužel u hájové to asi neklaplo.Od st 17h bez pohybu.Naposledy jsem jí viděla v úterý to byla 21 dní.Otevřela jsem dokonce třechu a zatřásla výstelkou,ale bylo tam ticho jak v hrobě.To mě moc mrzí.No ještě doufám v zázrak.
Počkám do zítra a pak to prohlédnu.Nechci propásnout dva dny , kdy bude slušně a budou hledat a mohla bych úlek znovu zaplnit.Pak se zase má ochladit.Dneska se mi podařilo usadit zemní do prázného úlku a už lítá.Hledala i obří sklaní,ale ta mi uletěla.
Tak držím všem palce
Ahoj Kavčo,to je mi líto, ale udělej to tak jak píšeš.Já jsem taky přišel o Modrou rolní,byla druhá označená která se pravidelně vracela a dneska jsem se tam podíval-nic. Něco se jí muselo stát a to tam dneska zevlovala asi hajová ,ale měl jsem klapku dole tak se tam nedostala.Kdybych to věděl tak jsem ji tam pustil.Tak zítra půjdu jestli něco nechytím, ale té Modré mi je líto!!! Zítra má pršet tak uvidíme?
Tak se zatím měj a dej vědět.
eljerry

U nás dnes konečně trochu lepší počasí. Bylo devět stupňů, když jsem se dostal domů. Mam nachystané 3 čmelíny, neměl jsem zatím příležitost pro odchyt (počasí bylo tragické). O půl páté jsem to šel zkusit poprvé.
Podařilo se mi chytit krásnou, velikou hledajicí královnu a hned jsem ji dal do čmelína. Vlezla dovnitř. Otevřel jsem klapku, ale neviděl jsem ji vylétat. DOUFÁM ...
Druhá byla menší, ale byl jsem rád. Ta ale hned odletěla z druhého čmelína. Smůla.
Druhy zatím nerozeznávám, lépe řečeno neznám. Musím dostudovat.
Těším se na zítra a moc bych chtěl být úspěšný. Všem přeji lepší počasí a radost z bručounů. :)
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravim vás. Tak u mne to snad dopadlo dobře. U všech 4 usazených byl dnes zaznamenán pohyb. Doufám, že to přežil i larvy. Dnes hledaly jen zemní, ale 2 pokusy o osazení nevyšly.
Blanko, já jsem si v loňském roce také udělal čmelín do skalky. Mohu potvrdit, že zemní ho velmi dobře přijímají a s mravenci nebyl problém. Rozmístil jsem ještě kolem nástrahu proti mravencům, kterou jsem přikryl, aby se k ní čmeláci nedostali, ale pro mravence byla přístupná.http://josef569.rajce.idnes.cz/Cmelin_2016/#
Odpovědět