Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Moc hezká práce Josefe ten podzemní čmelín.Jste šíkovní ,pánové.Eljerry držím palce, ať se ta velká zemní chytne.Mám pocit, že první sezonu je to vždycky trochu větší trápení,než pak další rok. :roll:
Moje lučnice LÍTÁ ! A nepřestávají mě ty čmeldy překvapovat.V 5.50h /ještě se pořádně ani nerozednělo/ koukám oknem -kamínek pryč.Tak jsem šla ,dala ho zpět a než jsem si udělala kafe-kamínek pryč.Jdu ho tam dát znovu a jen se otočím už vylétá ven.Za hodinu to zvládla min 4-5x.A to prší a zas hodně fouká.Ale je 8°C.Začala jsem jí přivírat klapku.U hájový-pořád v naději,mám pocit, že ten kamínek jsem tam měla jinak.Tak ještě čekám..Původně mělo být v neděli celkem slušně, ale u nás hlásí zas -2°C.Já se z toho picnu.A budu taky doufat, že ta včerejší zemní zůstane.Je to taková tmavá krasavice,proužky má úzké a spíš až do hněda, takže když vlézá do vchodu,vypadá,jakoby byla celá tmavá jen ta bílá prdelka jí září.
Prosííím,ať už je lepší počasíííí
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak věřím, že snad už bude lépe. Sice nejsem doma, ale mám zajímavé zprávy. Jak se včera oteplilo, tak byl po 5 dnech zjištěn pohyb ve čmelíně u druhé skalní. Kamínek byl 3x za odpoledne pryč. Že by návrat? ;) Budu mít v následujících dnech co sledovat. Bohužel bez pohybu je to u té jedné zemní a to už třetí den. To je hodně špatné, naposledy jsem ji viděl odlétat. :( Ať se vám daří s usazováním, v následujících dnech by to mělo jít.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janeku, krásný úl. S tou rokytovou je mi to moc líto, ale ještě šance je. Já taky nic v úle nenašel a teď se zdá, že po pěti dnech bude zpět. Rychlý nástup zimy je možná od hnízděnī odradil. Naštěsťí ale mají dobrou paměť. Držím palce!
Kyros
Nový člen
Nový člen

Pepane, tak ten ůlek do země jsem letos už nestihl zrealizovat. Nestihl jsem vyřídit stavební povolení od manželky, :D kde můžu hloubit jámu. Vážně, ona si čmeláky taky oblíbila a v odchytu je mnohem úspěšnější.
Zkoušel jsem aspoň vyvrtat ten otvor do betonu hrubším vrtákem dokola a pak prolomit a vybrousit. Šlo to kupodivu dobře. V létě na tom zapracuji a příští sezonu tam přivítám zemního, kterých u nás lítá opravdu hodně.
Raduška

Ahoj, u nás už celý den prší a přesto čmelda vyletuje. I když jsou květy mokré sežene čmelák vůbec v okolí potravu a pyl :?:
eljerry

U nás prší a fouká.
Včera jsem umístil jednu královnu, bohužel nevím, jestli se rozhodla zůstat. Otevřel jsem klapku, ale trvalo než vylétla, nevydržel jsem čekat. Ráno jsem dal do vstupu malý předmět, ale žádná změna.

Do dvou zbylých čmelínů se mi u lesa podařilo chytit a vpustit královny, stejná situace. Je zima a čmelín je ochranou před deštěm a zimou. Vložil jsem signalizaci do vstupu a uvidím. Víc dělat nemůžu.

Jak dlouho čekáte před dalším pokusem o osídlení čmelínů?
Jak poznat, že je čmelda doma?
Je nějaký šetrný způsob?

Předem děkuji za odpovědi a držím palce všem úspěšným. Zkusím přidat odkaz na mé dílo ve fotografiích.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Držím všem palce! Já mám neskutečnou kliku.Hájová LÍTÁ. ..a možná vůbec není hájová,já vlastně nevím co to tam mám za frajerku.Každopádně dnes 25 dní a viděla jsem jí přilétat.Na zemní je fakt prcek, na hájovou asi taky a málo žlutá...no to je fuk.Nová sousedka ze včíra vylezla v půl 1 je to krasavice.Včera se s tím po zavedení nemazala, za 10min byla venku a zaměřovala hódně důkladně ,pak až do večera lítala a při každým odletu znovu zaměřila.I dnes po výletu se otočila a ještě pohoupala před vchodem.Lučnice lítá celej den jak na pérko a stará zemní spatřena taky, chudák v tom větru nemohla trefit ani na česno.Ráno bylo hnusně, že by psa nevyhnal.Teď6°C a děsnej ledovej vítr, ale neprší.
....A můj nejhodnější manžel vyrábí další úl pro tu skalní :mrgreen: ...Koncem příštího týdne má být snad konečně teplo, tak třeba...

eljerry, no pokud jí vidim vylétnout a nezaměřuje, tak klidně hned.Pokud jsi jí neviděl,tak když včera hledala a měla by zájem , nejpozději druhý den by měla přiletět /pokud ti nezamrzla v úlku na to bacha /.Ikdyž tu někteří psali, že se jim vrátily i za dýl. Ale čas kvapí.Dýl než den bych nečekala.Před KaŽDÝM usazením ,jsem načechrala výstelku, udělala volný prostor uvnitř po výlezu,přidala trochu vlhkýho mechu a namokřila kartonový strop/pomatlanej jílem/.Těm zemním se to asi takhle líbí.Loni jsem se dost trápila.Když nemám čas na ně koukat ,dám po zavedení trochu suchýho mechu do vchodu, abych věděla, že vylezla a nezamrzla mi tam.Pokud nevyleze, za hodinu jí vždycky pouštím.Při zavádění jí tam nezavírám .Buď chce prohlížet nebo ne..
Tak hodně štěstí
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

eljerry píše:
sob 22. dub 2017 13:55:00

Jak dlouho čekáte před dalším pokusem o osídlení čmelínů?
Jak poznat, že je čmelda doma?
Je nějaký šetrný způsob?
Obecně se uvádí, čekat tak tři dny. Ale hodně záleží, jak se matka chovala po vylétnutí. Pokud je bez zájmu, jdu chytat další. Pokud je to takové všelijaké, počkám alespoň den. Lepší metodu, jak poznat, že matka funguje, než pomocí kamínku, jsem nenašel.Ale je to spolehlivé. I ohlasy ostatních chovatelů jsou kladné. Úl neotvírám, vyjímka je když matka zatuhne. To se samozřejmě vyndat musí.Napadá mě, když jsme začali s tou technikou - přitápěním, co takhle nějaké sledovací zařízení. Nemáte někdo zkušenost s nějakou mnikamerou nebo fotopastí, co by spolehlivě zaznanalo pohyb čmeláka?
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj, já používám dva mobily a aplikaci pro android (jejich spoustu). Mám nastavenou kameru z jednoho staršího mobilu na česno (musí být připojen na wifi) a druhý mobil mám standardně u sebe. Kdykoliv chci, mohu se podívat na česno odkudkoliv a to buď přes mobil nebo přes počítač. Ale přemýšlím o nějaké kameře z aliexpressu. Pak je možné s kamerou i na dálku hýbat. ;)

https://sale.aliexpress.com/album.htm?s ... 2788126102
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Díky za tip Tomáši. Kouknu na to.
Odpovědět