Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
úte 25. dub 2017 7:47:32
Všem blahopřeji k usazení a dělničkám. :D

Marku,ty tam musíš mít skalních "ráj". :lol: Já jsem šťastná,že se u nás zase také objevili.Jen zahradních je mizivě,když si vzpomenu kolik jich bylo v zahradě tak před několika léty na stachys grandiflorum,včetně tmavých forem.Rokytových tehdy také bylo mnohem víc. :(
Jak rika Honza, klidne prijed - myslim ze sance na usazeni je velmi vysoka! :)
eljerry

Já jsem rád, že se vám všem daří. Jak čtu příspěvky, tak už vím, že jsem zaspal já né čmeláci. Vy už máte skoro 40 dní za sebou, já jdu dnes "přetvářet" čmelíny k obrazu svému. Snad to ještě stihnu LETOS.
Včera bylo krásně i u nás na Moravě, teplota kolem 16°C. Ve čmelínech mi to ukazovalo 12°C. Dnes to nevypadá asi bude pršet.
Nakoupil jsem materiál a jdu to rychle opravit. DRŽÍM PALCE. :D :D :D
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Dneska u nás na liberecku konečně ten hledací festival :P Ovšem nejlepší to bylo od 10-15h.Pak se zatáhlo a dost foukalo.Usadila jsem velkou skalní.Dnes hned první pokus,jiné druhy jsem do nového velkého úlku nechtěla usazovat.A předvedla mi podobnej tanec jako lučnice.Snad za 3 min po zaměření byla zpět, nemohla to chvilinku najít.Pak od cca 11h do 12.30 opakované šmejdění a hledání kolem s asi 10minutovými návštěvami úlku.Od půl jedné klid a návrat podle kamínku cca 16.30.Teď před chvílí jsem jí viděla vylézat a zas a s důkladným opětovným zaměřením.Tak se modlím, ať zůstane .Zítra velké ochlazení a pozítří má být jen 1°C.Dvě čmelandy mám dneska 28 dni,ale když to u vás čtu,budem rádi, když budou dělničky koncem příštího týdne při oteplení,jestlů přečkají další zimu.Už jsem sundala bundy a pytle ze čmelínů..asi to tam zase dám..uvidím zítra.
Eljerry: ještě je čas u nás třeba určitě bude ještě šance koncem příštího týdne po oteplení.Držím palce všem.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak mě ta včerejší skalní nějak zatím nepřesvědčuje. Včera se vrátila 2x, přes noc nezůstala, dopoledne nic. Vrátila se mezi 13. - 15. hodinou 3x, pak ještě 1x kolem 16:30. Dále nevím nemohl jsem sledovat. Přílet vypadá jako když hledá - tedy nízko nad zemí, pak zavětří úl, trefí stěnu a pak konečně zaleze. Mám pocit, že není úplně v pořádku. No nechám tomu volný průběh. Teď pár dní nebudu doma, navíc se má ochladit. Uvidíme. ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Gratuluju Kavco ke skalnimu :) Ja mam po dnesni kontrole jiz tri - novy cmelin si ihned zabrala jedna velka na prvni pokus.

Dnes to opet u nas litalo, ale uz nemam kam usazovat a tak to uz pro tento rok necham.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Honza79 píše:
pon 24. dub 2017 17:50:32
U mě je zase dnešek velkých změn. Včerejší zahradní přijala moji nabídku a osiřelý čmelín po zemní dnes přijala. Už pravidelně létá. Další zahradní však létá do úlu se skalním. Skalní není už třetí den vidět a myslím, že už to je její definitivní konec. Po neustálém obtěžování tlupou zahradních to asi vzdala. Škoda. :(
Ale to není všechno. V poledne jsem jel autem pro syna do školy. A u školy se nám povedlo chytit krásnou skalní. Následovalo deset minut cesty autem. A hned do čmelína, kde dříve byla druhá skalní. Předvedla celkem solidní zaměření. Po hodině se vrátila, zůstala pět minut. Pak se vrátila po třech hodinách, zase zůstala tak na pět minut. Tak uvidím, zda se zabydlí. ;)
Honzo, ! ;) ta zahradní je super, haha tlupou zahradních :) je to zaujimave v akom veľkom počte se vracejí a hledají ..dúfam že i ta skalní Ti ostane ;)
Včera tak jak píše Niky, studený vítr a žádne královny co by hledali ....byl jsem hodne sklamany. Teď večer jsem byl na louce /moji oblíbené kde sú skalní i lesní/ ... taky 2 hodiny nic :( ale pak se to povedlo a konečne 2 hledajíci skalní, obe som šetrne odchytil a ako vždy cesta autem, spolu 30 minut transportu do úlov :) navíc, začalo hrmet a slabo pršet..../ideálni moment na ubytování královen/. první skalní se začal vztekat ešte v odchytke a když videl svetlo, tak do úlu vztekle napochodoval sám, za hlasného bzučania.. ;) druhý /na videu/ udelal menej pekný pamatovací let, ale na návrat rozhodne stačí :)

prekvapil ma, vyšel z úlu a sedel a díval sa na mna, hýbal len tykadlami .. vedel som že to je pruser ale riskol som to a opatrne zašiel za balkónové dvere...pak zvyšok je videt na videu .. další vec, ráno se asi vrátil skalní ktorý spravil pamatovací let asi 10 dní dozadu, ešte pred tými mrazmi a chladem ...dnes ráno som ho videl jak sa motá kolem úlu...takže, ak to dobre dopadne - 3x zemní, 3x skalní, ...v prípade zázraku i ten rokytový 1x...uvidíme...

https://www.youtube.com/watch?v=Fsfyhb2 ... e=youtu.be
Naposledy upravil(a) Janek92 dne úte 25. dub 2017 19:32:22, celkem upraveno 1 x.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kavco, Marku, gratuluju! Vy mi ale s těma skalníma dáváte. ;) Já se snažím a pořád nic. Když už se skalní usadí, tak mi ho vyžene zahradní nebo se ztratí. Jsem moc zvědavěj na toho třetího... :?

Jedna pozitivní věc, dělničky od první zemní jsou už více vidět. :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Janek92 píše:
úte 25. dub 2017 19:17:03
Honzo, ! ;) ta zahradní je super, haha tlupou zahradních :) je to zaujimave v akom veľkom počte se vracejí a hledají ..dúfam že i ta skalní Ti ostane ;)
Janeku, gratuluji ke skalním! Jinak než tlupou ty zahradní nazvat nejde. Jednu odchytíš a usadiš, máš dojem, že je po problému. Ale ouha, příští den vidíš další dvě jak se cpou ke skalní - jedna větší a pak druhá menší. Dnes jsem jich viděl po zahradě hledat minimálně pět. Se skalním je asi konec, čtyři dny už nelétá. :( Nadvládu nejspíše převzala zahradní, létá už tři dny....
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Dnes u nás bylo hezky po mnoha dnech, ale není co chytit. S manželem jsme celý den běhali našli jednoho rokytového ten vyžral med a frnknul, jeden zemní udělal poznávací let tak počkám do zítra. Druhý zemní, který v podvečer hledal na večer u nás na zahradě, hned byl ve čmelíně, ale ani nazamával. Šla jsem se psem na dlouhou procházku a hledala nikde nic, doufám, že to je tím počasím a že se ještě ukážou. Jinak je bezva nápad dát čmelouna ze síťky do skleničky, dám do kapsy kde je tma, čmelák se uklidní a dá se velmi lehce nabrat do stříkačky a v klidu do čmelína. Už nevím, komu poděkovat. Takže děkuji za radu.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
úte 25. dub 2017 19:22:04
Kavco, Marku, gratuluju! Vy mi ale s těma skalníma dáváte. ;) Já se snažím a pořád nic. Když už se skalní usadí, tak mi ho vyžene zahradní nebo se ztratí. Jsem moc zvědavěj na toho třetího... :?

Jedna pozitivní věc, dělničky od první zemní jsou už více vidět. :)
Honzo rad bych ti pomohl ale nevim jak. Mozna mam se skalnimi stesti protoze jsem neubytoval minuly rok zadnou zahradni :)

V patek nebo sobotu bych mel se snad docket delnicek u prvni skalni-uz se nemuzu docket!
Odpovědět