Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak u nás už je hledajících čmeláků minimum,ale přesto se mi včera podařilo jednoho zemního co běhal po zahradě ubytovat. :D Dnes už nosí pyl. :) Tak ať se vám také ještě nějaký ten čmelák ubytuje. :D
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
úte 02. kvě 2017 12:50:42
Tak u nás už je hledajících čmeláků minimum,ale přesto se mi včera podařilo jednoho zemního co běhal po zahradě ubytovat. :D Dnes už nosí pyl. :) Tak ať se vám také ještě nějaký ten čmelák ubytuje. :D
Niky, blahopřeji. Tomu říkám finiš. ;) Já jsem dnes taky viděl hledat ještě dvě zemní a pak překrásnou zahradní - černá forma! Bohužel už nemám kam dávat. Ta zahradní mě mrzí. :( Možná jsem udělal chybu a měl jsem ji zkusit nabídnout úl po rokytové, protože s tou si zatím moc nadějí nedělám. Pokud tam je, chová se opět nějak divně. Včera ráno odlétla, celý den a noc pryč. Dnes dopoledne taky nic. Až těsně před polednem 1x překlopený kamínek, ale neviděl jsem ji a pak zase nic.....
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo děkuji. :) Tak toho zahradního mi je líto,žes neměl kam ubytovat,a navíc k tomu ještě tmavá forma. :!: Škoda,snad příště. ;) Dnes zase prší a je chladno,jsem zvědavá jak dlouho ještě budou hledat a podaří-li se ještě někomu nějakého usadit. :) Bylo by to fajn pro nás i pro čmeláky.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
úte 02. kvě 2017 17:36:29
Honzo děkuji. :) Tak toho zahradního mi je líto,žes neměl kam ubytovat,a navíc k tomu ještě tmavá forma. :!: Škoda,snad příště. ;) Dnes zase prší a je chladno,jsem zvědavá jak dlouho ještě budou hledat a podaří-li se ještě někomu nějakého usadit. :) Bylo by to fajn pro nás i pro čmeláky.
Dnes bylo celkem hezky, ale studený vítr. Zítra má být tepleji, snad ještě bude šance. Pokud se rokytová zítra během dne neukáže, tak vyrazím na lov na přilehlé louky. A třeba tu černou zahradní potkám jako dnes. ;)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Dnes jsem měla úhorovou a zemní. Nepovedlo se. Je už moc těžké něco najít. Honzo79 Ti čmeláci jsou usazený jako by pod stropem, trám je asi 20cm od suku. Bojím se pačmeláků a sršňů.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
úte 02. kvě 2017 19:18:59
Honzo79 Ti čmeláci jsou usazený jako by pod stropem, trám je asi 20cm od suku. Bojím se pačmeláků a sršňů.
Čmeláci jsou tedy někde ve stropě, tedy nepřístupní. Případné stěhování není možné. Jedině tedy ten husí krk do suku a napojit na klapku. Klapku připevnit na trám. Lepší řešení asi nenajdeme.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak ať se vám ještě zadaří někoho usadit.Teď večer v 8 překrásná zemní hledala na zahradě a odpoledne luční...škoda, že nemám místo.Navíc nevím ,jak to dopadne se zahradní .Už 2 a půl dne bez pohybu.Už mi to jednou udělala, ani na zatřesení výstelkou se tehdy neozvala,moc nechybělo a rozebrala jsem jí bejvák.Nakonec to dobře dopadlo ,tak pořád doufám.Jestli mi osiří úlek těsně po usazovacím čase...Dneska má 35 dní.Ostatní lítaj.Mladší zemní má sklopenou klapku.Jde jí to dobře, tak jsem to zklopila.Mrňata od první zemní pořád s připínáčkem.Trochu jsem ho víc zapíchla.Když jsem ho dala pryč úplně, dělničky odletěly i s plnýma nohama zase pryč..Skalní toho moc nenalítá , dneska kamínek pryč ,ale neviděla jsem jí.Už bych potřebovala zase nějak normálně fungovat.Jsem jak postižená, první a poslední cesta dne vede od jednoho úlku k druhýmu.. :roll:
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Kavco ty mi davas. Ja se snazim uz treti den obsadit ten novy ctvrty cmelin po skalni co mi dala po tydnu kosem a zatim bez uspechu. Dnes odpoledne snad svitla nadeje-priletela ke me az do altanu hledat krasna velka skalni mezi drevo, ale uz jsem nemel cas ji sledovat. Budu holt doufat - nechci aby zustal prazdny!
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

marek972 píše:
úte 02. kvě 2017 21:06:18
- nechci aby zustal prazdny!
To se ti nedivím ! Držím palce.Já se teď bojím víc než před časem.Taky chci mít plno !Strčila jsem nakonec tý asi zahradní do dírky pod klapku trochu vaty.Jestli do odpoledne nevyleze, jdu dovnitř !Ale raděj na to nechci myslet.I ta skalní lítá jen tak aby se neřeklo..nebo spíš je nějaká neviditelná...Pořád si říkám,nech tomu volnej průchod, ať mají klid.Ale to prostě nejde :!:

Blanko ,ať ti samousazené "stropničky" dělají radost a zvládnou to bez úhony.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
úte 02. kvě 2017 21:06:18
Budu holt doufat - nechci aby zustal prazdny!
Marku, šance nějaká ještě je. ;) Vím, každý chce mít plno. Ale když by to náhodou nevyšlo, tak je myslím lepší mít jeden prázdný úl v rezervě, než když už nemáš kam dávat. Nikdy nevíš, jestli ten prázdný třeba nebudeš v průběhu léta potřebovat.( viz. moje loňské stěhování skalních) ;)
Odpovědět