Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Já věděla, že se nemám chlubit. Měla jsem takovou radost, že jsem se až rozbrečela. Dnes bulím, protože se celý den neukázala, přitom včera jsem ji viděla 4x vletět domů a dnes žádný pohyb. Dokonce jsem našla mrtvého zemního, jezedáci včera stříkali pole, které je hned za našim domem, nějaký svinstvo, strašně to smrdělo. Ještě den počkám a pak to znova zkusím. V posledním čmelíně mám rolního, ale asi zamrzl. zítra ho zase budu pouštět. Do konce května podle knížky můžou hledat skalní a jaké ještě? Myslíte, že je ještě nějaká naděje? U nás jsou jen pasoucí se a není jich moc. Teprve teď jsem si uvědomila, jak je jich málo. Když jsem byla děcko tak nešlo projít přes louku s pampeliškami, protože na nich bylo plno včel a čmeláků. teď nic. Držím palce a hodně štěstí vašim miláčkům. Moje skalní v bílém čmelíně s modrou klapkou se prozatím daří, dnes večer jí snížím klapku na půl cm doufám, že bude v pohodě a pozítří jí to zavřu úplně. Držte mi palce.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
sob 06. kvě 2017 20:47:28
Já věděla, že se nemám chlubit. Měla jsem takovou radost, že jsem se až rozbrečela. Dnes bulím, protože se celý den neukázala, přitom včera jsem ji viděla 4x vletět domů a dnes žádný pohyb. Dokonce jsem našla mrtvého zemního, jezedáci včera stříkali pole, které je hned za našim domem, nějaký svinstvo, strašně to smrdělo. Ještě den počkám a pak to znova zkusím. V posledním čmelíně mám rolního, ale asi zamrzl. zítra ho zase budu pouštět. Do konce května podle knížky můžou hledat skalní a jaké ještě? Myslíte, že je ještě nějaká naděje? U nás jsou jen pasoucí se a není jich moc. Teprve teď jsem si uvědomila, jak je jich málo. Když jsem byla děcko tak nešlo projít přes louku s pampeliškami, protože na nich bylo plno včel a čmeláků. teď nic. Držím palce a hodně štěstí vašim miláčkům. Moje skalní v bílém čmelíně s modrou klapkou se prozatím daří, dnes večer jí snížím klapku na půl cm doufám, že bude v pohodě a pozítří jí to zavřu úplně. Držte mi palce.
Blanko, ještě nezoufej. Že den nelétá, to nic neznamená. Třeba má zásob dost a pracuje uvnitř. Každopádně postřik přináší vždy možné nebezpečí, zejména u řepky. Loni jsem si užil své. Letos máme poblíž domu obilí. Zatím stříkali jen jednou a proběhlo to bez problémů.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

eljerry píše:
sob 06. kvě 2017 12:34:45
.... ale podařilo se mi odchytit čtyři čmeláky. Přes klapku se jim nechce (asi delší chodbička je odrazuje). Dávám je dovnitř přes víko.
Eljerry, kolik cm měří tedy ty chodbičky po úpravě? Letošní usazovací období je pomalu u konce (matek schopných založit hnízdo už moc nebude) a když ještě většinu matek dáváš dovnitř přes víko, tak ta šance na ubytování moc veliká není...
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Je to boj přátelé..U nás už nikdo nehledá, navíc ani počasí není nic moc.Mamina luční i po 4 dnech dělnic pořád lítá.Dnes odpol to vypadalo, že už zůstane doma, ale ve 4 odpoledne zase opakovaně vylétala.Navíc z každého dne minimálně půlku buď pršelo nebo bylo tak mokro, že nešlo nic sbírat.Ty malý jsou děsně malý, dneska asi zas nějaká nová vyletěla protože zaměřovala a pak hledala,než se trefila domů.Ty nebo Ta první už nosí pyl.Zemní dělničky naopak prosperují parádně.Některé dělničky už jsou fakt slušný kousci a lítaj o stopéro.Klapku už zvládaj.Mladší zemní i skalní lítaj.Skalní už skoro sklopíno,ale ještě jsem jí neviděla s rouskama.Doufám, že jen nemám štěstí a že to není zas jen nějaká bludička.Smiřuju se s tím,že jeden ten krásnej novej úlek zůstane prázdný.Přitom bývalo stačilo odhalit tu bludičku o 3-4 dny dřív.To ještě hledaly.
Ale jsem spokojená.Hlavně ať už se nic nepokazí.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U nás jsem ještě dnes viděl nějaké hledací - 4x zemní, 1x zahradní a 1x rolní. Jde o to, zda jsou alespoň některé schopné založit hnízdo, hlavně tedy ty zemní... Jeden pačmelák slídil v okruhu asi dvou metrů od úlu se zemními. Do větší blízkosti ale nešel.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Škoda, že mi nemůžeš Honzo nějakou hledačku teleportovat :mrgreen: .Šla jsem i navečír do lesa,ale ani křídlo.Večer jedna zemní u plotu,ale nemohla ani pořádně lítat.Sice jsem jí strčila do úlku,ale budu ráda, pokud zítra alespoň sama vyleze...
Jak je to s tima dělničkama? Zažili jste někdo, že mamina lítala s prckama takhle dlouho?Dneska chudák lítala až do setmění.Je šance , že hnízdo ještě dostatečně zesílí?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

kavcaa píše:
ned 07. kvě 2017 20:34:54
Jak je to s tima dělničkama? Zažili jste někdo, že mamina lítala s prckama takhle dlouho?Dneska chudák lítala až do setmění.Je šance , že hnízdo ještě dostatečně zesílí?
Většinou létá matka ještě tak v průměru 4 - 5 dní. Ale samozřejmě je to závislé na momentálních potřebách matky a počtu dělniček.
eljerry

Přátelé,
vím, že je pozdě, ale já bych rád ubytoval alespoň jednu čmeldu. U nás je proměnlivé počasí. Čmelaci jsou sice vidět, ale spíše se pasou. Nemám asi štěstí. Dnes jsem neviděl žádnou, která by hledala. Zkouším to na louce poblíž jsou stromy a něco jako meze, nebo na rozhraní louky a lesa.
Poraďte mi vaše místa, kde hledáte.
Trochu jsem zaspal na začátku března a teď to asi nedoženu. Ještě to úplně nevzdávám. Předem děkuji za rady. Držím palce všem, kdo byl a je úspěšný. :D
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
ned 07. kvě 2017 20:08:23
U nás jsem ještě dnes viděl nějaké hledací - 4x zemní, 1x zahradní a 1x rolní. Jde o to, zda jsou alespoň některé schopné založit hnízdo, hlavně tedy ty zemní... Jeden pačmelák slídil v okruhu asi dvou metrů od úlu se zemními. Do větší blízkosti ale nešel.
U nas kupodivu opet hledaji, prevazne skalni. Zkousim nadale obsadit ctvrty cmelin, ale uspech zatim neni zarucen (jedna ukazkove zamerila, ale dnesni den se neukazala). Uz primo nehledam, jen pokud se objevi primo na zahrade - nejvic jich paradoxne hleda mezi 15-17h :)

Jinak delnice dnes jeste stale prvni sklani nema a uz je to urcite pres 30dni - budu sledovat dal :(
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

eljerry píše:
ned 07. kvě 2017 21:57:04
Zkouším to na louce poblíž jsou stromy a něco jako meze, nebo na rozhraní louky a lesa.
Poraďte mi vaše místa, kde hledáte.
Zkoušíš to dobře, lepší místa asi nenajdeš. Možná nějaký park nebo lesopark, pokud máš vblízkosti. Já chodívám na louky u domu, ale jde to i na zahradě. Na loukách jdou hned brzy na jaře hlavně zemní, později pak se dají chytit i nějací skalní, zahradní. Postupem času, jak roste tráva už to není ono. Čmeláci přestávají vidět možné díry a skuliny a tak dlouze létají a hůře se chytají. Naposledy jsem vyrazil na lov minulé úterý ale kromě pačmeláků nic, a pak před domem u plotu skalní.... ;) Je to o náhodě a chce to mít trochu štěstí.
Odpovědět