Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Hura-dockal jsem se. Prvni skalni ma konecne male delnicky, zatim zahlednuty pouze dve, ale i to je pokrok! :)
Mraziky me taky postrasily (rano byly -2C), ale vypada to ze vsechny litaji jak maji. Dalsi na rade bude zemni (dnes ma 26dni).

Klapky u dvou zitra finalne doviram, treti do vikendu a nove ctvrte dam jeste cas se aklimatizovat :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,kolik takové dělničky dokážou udělat člověku radost,viď. :D Já také zahlédla jen dvě,mám pocit,že by jich mělo být víc,ale co bychom chtěli po tak nepříznivém průběhu počasí. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Gratuluju k dělničkám!
U nás lítá všechno co lítat má.Zemní jsou v pohodě.Skalní nosí takovej náklad pylu, že zůstává rozum stát a už má taky sklopíno,mladší zemní lítá /zítra 21/ a lučnice...chudák mamina pořád lítá / už je to myslím týden od dělniček/.Dělničky jsou ,ale asi málo, jsou malinké a nic moc nenanosí.Mám pocit, jakoby se ztrácely.Klapku jsem jim už malinko přivřela .Větší nazvedává, nejmenší ji cítí na zádech.Včera večer mamina přiletětla s koulema pylu, sedla na česno a napůl pod klapkou odpočívala...tak bůhví jak to dopadne. :(
Jedna zapomenutá luční hledala a to slušně a vytrvale.Usazení trvalo 20min.Zaměřila, pokroužila,ale jestli se vrátila nevím.Byl to prcek.Prdelku má oranžovou, ale za hlavou místo proužku 2 žlutý tečky na stranách.Tak si myslíkm, že to je luční, jen trochu vystajlovaná :D
Tak ať Vám dělničky i maminy pěkně lítaj.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
stř 10. kvě 2017 21:28:01
Marku,kolik takové dělničky dokážou udělat člověku radost,viď. :D Já také zahlédla jen dvě,mám pocit,že by jich mělo být víc,ale co bychom chtěli po tak nepříznivém průběhu počasí. ;)
To mi povidej! :) Rad bych je sledoval dele nez pul hodky, ale rodinne povinnosti mi to ted nedovoluji. Nastesti na to bude cas cele leto :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Marku, super! Jak říká můj mladší syn: "Máme čmeláčí mimínka" :D

Já se domů dostanu až zítra. Ale, co mám zprávy, tak je snad všechno ok.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak bohužel i mně dnes navštívil velký pačmelák. :x Hledal pod střechou kůlny.Já nejdřív myslela jestli to není zahradní :lol: ,že si ho ubytuji a v síťce jsem zjistila,že je to pačmelák.Tak jsem ho přendala do injekční stříkačky a odvezla asi km od nás.Nevím jestli cizopasí u rokytového,že hledal v takovém místě,kde by se rokytový ubytoval.
Zahradní se už pasou na hluchavce dva současně,nevím kde byli když jsem je chtěla ubytovat :lol: .Hlavně ať oba odchovají krásné matky a ať je jich dostatek. :D
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
čtv 11. kvě 2017 19:33:07
Tak bohužel i mně dnes navštívil velký pačmelák. :x Hledal pod střechou kůlny.Já nejdřív myslela jestli to není zahradní :lol: ,že si ho ubytuji a v síťce jsem zjistila,že je to pačmelák.Tak jsem ho přendala do injekční stříkačky a odvezla asi km od nás.Nevím jestli cizopasí u rokytového,že hledal v takovém místě,kde by se rokytový ubytoval.
Zahradní se už pasou na hluchavce dva současně,nevím kde byli když jsem je chtěla ubytovat :lol: .Hlavně ať oba odchovají krásné matky a ať je jich dostatek. :D
No teda strasis me! Je vubec chopen pacmelak projit pres klapku? Ma nekdo zkusenosti?

Dnes jsem videl hledat jednu dalsi sklani maminu, ale uz nemam kam, tak snad neco jeste najde...
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ježíš..nestrašte mě.Já je nepoznám.No každopádně nikdo mi kolem úlků nešmejdí.Luční mají pořád kousíček pootevříno.Snad budu mít o víkendu čas to vypozorovat, jestli by to už zvládly.Včera jsem přijela tedy až večer, ale v Lbc ve městě v parku jsem taky viděla hledačku.Krvácelo mi srdce i oko.Byla jsem s kočárkem s vnučkou..Jeden úlek mám prázdný :cry:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
čtv 11. kvě 2017 20:51:23
Je vubec chopen pacmelak projit pres klapku? Ma nekdo zkusenosti?
No neměl by se přes uzavřenou klapku dostat. Protože to nemá nacvičeno a odpor klapky by ho měl odradit. Ale pořád si nejsem jistý, pokud bude pačmelák patřičně dotěrný a počká si až polezou jedna dvě dělnice, zda by se neprotáhl s nimi do úlu.... Každopádně, co používám klapky, tak se do úlů pačmelák nedostal...

Od včerejška máme luční dělničky, po 33 dnech. Jejich poměrně dost. Slušně to létá. :D
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
pát 12. kvě 2017 11:36:51
No neměl by se přes uzavřenou klapku dostat. Protože to nemá nacvičeno a odpor klapky by ho měl odradit. Ale pořád si nejsem jistý, pokud bude pačmelák patřičně dotěrný a počká si až polezou jedna dvě dělnice, zda by se neprotáhl s nimi do úlu.... Každopádně, co používám klapky, tak se do úlů pačmelák nedostal...

Od včerejška máme luční dělničky, po 33 dnech. Jejich poměrně dost. Slušně to létá. :D
Diky Honzo, trochu se mi ulevilo :) Ted jsem chvili sledoval male delnice sklanich-trochu zapasi s klapkou pri ceste zpet jak jsou male, ale musi si poradit. Zemni ma 28 dni-cekam je kazdym dnem.

BTW ted tu hledala usilovne jedna velka zemni, ale bohuzel ma smulu :(
Odpovědět