Letos je vůbec nějaká divná sezona ,jak změnami a nadmíru chladným počasím,tak nezvykle dlouhou dobou,kdy čmeláci vyhledávají hnízdiště(alespoň u nás),tak množstvím pačmeláků i na zahradě.Mě už tu běhali,co jsem viděla,že jsou to pačmeláci,2 panonští a jeden český.
Dnes kolem mně hledal skalní,tak jsem ho ubytovala,vrátil se,ale jak odletěl zase hledal po zemi,pak jsem ho opět viděla přiletět zpátky.Dokud nenosí pyl,tak si to pořád ještě může rozmyslet.Bohužel tam nemám klapku,tak pokud zůstane,budu muset namontovat.
Chov čmeláků v roce 2017
Niky, jak jsi tenkrát pořešila, aby ti sršni nepojídali ty čmeláky? Dneska v úle žadný pohyb, kamínek zůstal na svém místě. Zítra čmelín podrobně prohlídnu, pak vyčistím, dám novou podestýlku a pokusím se něco ulovit. Zrovna dnes jsem viděl 2 hledačky. Pak napíšu, co jsem objevil v úle.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak u nás jsou dělničky od první zahradní, od té co vyštvala skalního. Chtěl jsem to dělničkám trochu ulehčit, aby to ty chuďěry neměly první den s klapkou tak těžké. A trochu jsem ji nadzvedl. Během hodiny už kolem slídil pačmelák...Je to letos děs.
Jinak ta sršeň mě celkem překvapuje. Takhle na začátku a hned se specializuje na čmeláky. Asi u nich vidí snadný zdroj kvalitní potravy. Vím, co sršně dovedou - i plenit včelstva, když nemají v průběhu sezóny co dát svým hladovým larvám. U nás jsou taky sršně, ale naštěstí jsem je u čmelínů zatim neviděl. Zajímalo by mě, zda ji uzavřená klapka odradí nebo ne...
Mě se ubytovala sršeň u polních v době,kdy ještě nebyly k dostání klapky.Už si tam začala stavět,ale naštěstí jsem na to přišla včas a stavbu zrušila,spižírnu by měla přímo v domě,dělnice už tam byly vylíhnuté. A jednou se mi také ubytovala vosa.
Zdravím. Tak ten napadený čmelín jsem včera po 2 dnech bez aktivity v podvečer otevřel, rozpitval podrobně vystýlku a po matce nenašel žádné pozůstatky. Pouze jak už jsem psal, 2 napůl sežrané buňky a 6 celých neporušených. Tak jsem ho vyčistil, vložil novou podestýlku. První nájemník skalní frnknul hned a další zemní provedl pamatovací let takový polovičatý. Pokud zavedete navrátilce z loňska, je pamatovací let stejně dlouhý jako u nováčka nebo už si to prostředí pamatuje a let bývá kratši? No uvidím, jestli mi dá košem.
Honzo, pro toho mého sršně nepředstavovala klapka žádnou překážku. Viděl jsem ho vylézat a dovnitř se jinudy dostat nemohl
Honzo, pro toho mého sršně nepředstavovala klapka žádnou překážku. Viděl jsem ho vylézat a dovnitř se jinudy dostat nemohl
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak na to Ti asi nejlépe odpoví Pepan, ten má loňské matky označené. Za sebe mohu říci, že se mi vrálily matky loňských zahradních a vchod do úlu našly lehce, dokonce i téměř přivřená klapka nebyl problém, bohužel pro skalní... Vůbec práce s klapkou je u nich mnohem jednodušší.Kyros píše: ↑sob 20. kvě 2017 1:53:27První nájemník skalní frnknul hned a další zemní provedl pamatovací let takový polovičatý. Pokud zavedete navrátilce z loňska, je pamatovací let stejně dlouhý jako u nováčka nebo už si to prostředí pamatuje a let bývá kratši? No uvidím, jestli mi dá košem.
Tak to pro nás není dobré zjištění. Ono sršeň a ještě k tomu královna, to už je jiný kalibr.... Třeba se tam dostala náhodou, když hledala prostory pro hnízdo a klapka ještě nebyla dovřená. Objevila zdroj potravy a už si to místo zapamatovala...
Dnes přijede vnuk tak snad dodám fotky. S manželem neděláme nic jiného jen hlídáme. Dělničky skalní po zavření kapky ztrácely pyl, tak jsem jim pod klapku dala kousek kůry, aby byla škvírka tak 3mm. Mezi trámama mám dělničky a nainstalovanou klapku. Jenže je tam ještě jedno hnízdo a než mi přišla klapka, tak jsem si všimla, že tam vletěla vosa, tak jsem na ni číhala a zabila ji. Nedostaneme se podívat, jak to tam vypadá museli bychom vytrhat podbití, pohyb je tam minimální. Dnes večer nainstalujeme klapku a uvidíme. Nedělám nic jiného jen lítám od jednoho čmelína ke druhému. Ještě mě napadlo zúžit vchod pomocí zahradní hadice, pačmelák ani sršeň by se přes to neměl protáhnout, zúžení necelý cm. Královny jak říkal pan Dobrý by se měly protáhnout a prý se cítí bezpečněji. Kyrosy je mi líto co se Vám stalo. Je prostě hrůza. Tan, kdo si myslel, že koupí čmelín, chytne prvního čmeláka a je hotovo, ten musí být hotový.Já osobně po přečtení vašich zážitků a zkušeností jsem taky znervozněla. Tak ať ty naše dětičky ve zdraví dochováme. Všem držím palce. Pište, pište, pište.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych dodal, že pamatovací let nemusí být zrovna ukázkový a matka se i přesto vrátí. Stává se, že vyleze na česno, otočí se, udělá dva obloučky, pak jeden velký oblouček nad zahradou a je pryč. Druhý den, někdy i později se však vrátí. Tak hodně štěstí při usazování!
Jinak už jsou dělničky i u druhé zahradní. Obě matky je vychovaly už za běžnou dobu 25 a 26 dní.