Přátelé a úspěšní chovatelé čmeláků,
já mám asi letos smůlu a černého Petra. Počasí nebylo nejhorší, ale přesto u nás už moc hledajících není. Přesto se mi podařilo odchytit jednu zemní a jednu skalní. Zemní ufrnkla skoro hned a už se nevrátila. Skalní zůstala přes noc a ráno odletěla. Čmeláky na zahradě potkávám, ale to už jsou mladí, kteří se krmí. Ještě věřím, ale už se spíš raduji z vašich úspěchů.
Jak jsem již psal, jsem nachystaný na další sezónu a těším se.
Chov čmeláků v roce 2017
Olo děkuji,mě už za několik dní také pokvete,tak jsem zvědavá jestli na ni půjdou,protože mi ji v minulosti navštěvovali převážně zemní.Ale také je pravda,že jsem několik roků skalní neměla,prot jsem možná viděla ty zemní.
Pepane,jak se ti osvědčila ta síťka ze záclony?Vznese se čmelák nahoru když jí na konci chytíš nebo jak to děláš?
Ten štědřenec na kmínku vypadá hezky.
Nevím jestli nemají oranžový pyl některé odrůdy kanadských borůvek.Viděla jsem tam skalní s oranžovými rousky,ale ona mohla předtím být na jiné rostlině.
Pepane,jak se ti osvědčila ta síťka ze záclony?Vznese se čmelák nahoru když jí na konci chytíš nebo jak to děláš?
Ten štědřenec na kmínku vypadá hezky.
Nevím jestli nemají oranžový pyl některé odrůdy kanadských borůvek.Viděla jsem tam skalní s oranžovými rousky,ale ona mohla předtím být na jiné rostlině.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
A ty tmavé rousky až skoro do černa patří jetelu. Ten je asi v létě nejvíce navštěvován. A to souhlasí. Je vidět, že skalní zřejmě upřednostňuje luční byliny, volně rostoucí stromy a keře. Proto ho na zahrádce moc nevídáme. Tomáši, dobrá práce! Díky.Tomáš píše: ↑pon 22. kvě 2017 21:45:49Ahoj,
tohle by možná mohlo trochu pomoc.
https://www.vcelarskeforum.cz/barvy-pylovych-rousku
Tomáši díky,dobrá tabulka.
Zrovna jsem našla u včelařů Hluboká toto:"Těžiště včelí pastvy se postupně přesouvá z lesů a ekotonů jejich okrajových porostních plášťů blíže k obcím až do jejich intravilánů, kde rozkvétají velké plochy pampelišky lékařské, na kterých včely sbírají v dopoledních hodinách dostatek nektaru i oranžového pylu. " Ale já jsem na pampeliškách čmeláky neviděla,tak nevím.
Kavcao,ty myslíš,že trnky ještě kvetou?
Honzo,kterému,bílému nebo lučnímu?
Zrovna jsem našla u včelařů Hluboká toto:"Těžiště včelí pastvy se postupně přesouvá z lesů a ekotonů jejich okrajových porostních plášťů blíže k obcím až do jejich intravilánů, kde rozkvétají velké plochy pampelišky lékařské, na kterých včely sbírají v dopoledních hodinách dostatek nektaru i oranžového pylu. " Ale já jsem na pampeliškách čmeláky neviděla,tak nevím.
Kavcao,ty myslíš,že trnky ještě kvetou?
Honzo,kterému,bílému nebo lučnímu?
Ahoj vsichni,
konecne mam zas chvili se venovat cmelakum. Dnesni pozorovani mi ale moc radosti neudelalo-vypada to ze se vratily v poslednich dnech dalsi skalni z minuleho roku Druha sklani nema ani po 38 dnech delnice a zda se mi vetsi, takze tipuju ze vyhnala tu predchozi.
Co je ale horsi, hnizdo zemnich se mi zda ze stagnuje (neni videt moc delnic) a navic jsem po otevreni strechy uvnitr nalezl mrtvou kralovnu skalnich Zda se ze zkusila vlezt dovnitr pres klapku a stalo se ji to osudnym a mozna i to stalo zivot kralovny zemnich Lze to nejak potvrdit nebo musim cekat co bude dal?
Jedinne pozitivum je, ze prvni skalni ma delnic vic a vic a na klapce to pekne zije. Treti skalni lita v pohode a pokud se nic nestane, mohly by byt delnice za 10dni...
konecne mam zas chvili se venovat cmelakum. Dnesni pozorovani mi ale moc radosti neudelalo-vypada to ze se vratily v poslednich dnech dalsi skalni z minuleho roku Druha sklani nema ani po 38 dnech delnice a zda se mi vetsi, takze tipuju ze vyhnala tu predchozi.
Co je ale horsi, hnizdo zemnich se mi zda ze stagnuje (neni videt moc delnic) a navic jsem po otevreni strechy uvnitr nalezl mrtvou kralovnu skalnich Zda se ze zkusila vlezt dovnitr pres klapku a stalo se ji to osudnym a mozna i to stalo zivot kralovny zemnich Lze to nejak potvrdit nebo musim cekat co bude dal?
Jedinne pozitivum je, ze prvni skalni ma delnic vic a vic a na klapce to pekne zije. Treti skalni lita v pohode a pokud se nic nestane, mohly by byt delnice za 10dni...
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Marku, s těmi navrátilci jsou vždy starosti. Sám jsem si letos užil se zahradními. Přiznám se, že zatím nevím, jak jim v tom zabránit. Leda pořádně proházet úly. Ale zase tolik prostoru a vhodných míst na zahradě nemám. A stejně nemáš jistotu, že to vyjde.
U těch zemních se můžeš pokusit opatrně rozhrnout výstelku a matku třeba uvidíš. Moc možností není. Skalní je znám tím, že se občas snaží přivlastit cizí hnízdo. Chová se pak trochu jako pačmelák. A skalních u vás bylo letos opradu dost. Tak držím palce, ať je zemní ok!
U těch zemních se můžeš pokusit opatrně rozhrnout výstelku a matku třeba uvidíš. Moc možností není. Skalní je znám tím, že se občas snaží přivlastit cizí hnízdo. Chová se pak trochu jako pačmelák. A skalních u vás bylo letos opradu dost. Tak držím palce, ať je zemní ok!