Chov čmeláků v roce 2017
Janek92 mám dotaz vy otvíráte hnízda? Já bych se bála, udělala bych to jen v případě podezření, že něco není v pořádku. Obdivuju Vaše znalosti a 12 úlů to je sen asi máte okolo domu dost luk, aby měli dost potravy. S těma kytkama na zahradě to mám stejné, když jsem nechovala čmeláky tak se u mě pásli, teď jen na divizně a máčku, ten ale kvete jen den dva, včera jsem zase vykopala kus trávníku a osadila to svazenkou, bolí mě celý člověk. Moji podstřešáci lítají jak divý, vyčistit jim česno je cvičení. Musím na žebřík podívat se zrcátkem jestli tam někdo není zvednout klapku, v ten moment je jich tam 5 a já nevím co dřív. Zato u skalních nevím, jedna má dělničky, ale málo, druhá ještě nic a vyletuje možná tak třikrát za den. Obdivuju Vše znalosti v rozpoznávání druhů. U mě je to tak buď proužkatý nebo červená prdelka, hlavně ať jsou v pořádku. Mějte se všichni a piště ať se mám z čeho vzdělávat.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
U mě začínají obě hnízda zahradních nabírat na síle, provoz už je téměř srovnatelný jako u zemních. Luční létají pěkně, na matky si ještě chvíli musím počkat. Dělničky skalních se už také pěkně rozlétaly.
Jinak nedávno jsme tu řešili sršně. Tak vám teď povím příběh. Jeden můj známý - včelař se byl u mě s rodinou podívat na čmeláky. Včelaří už řadu let, nijak ve velkém. Většinou tak tři čtyři obsazené úly. Povídá mi, že letos má troje včelstva a do čtvrtého prázdného úlu se mu ubytovala sršeň...Ničit ani vyhánět ji prý nebude. Nechá to na přírodě. Říkám, že mu budou sršně chodit na včely. On na to, že o nějakou včelku neubude. A že to není sršeň mandarínská, aby zlikvidovala celé včelstvo. No jsem na něj zvědav. Zahradu nemá moc velkou, k tomu troje včely a sršně. A to má dvě malé děti a třetí je na cestě...
Jinak nedávno jsme tu řešili sršně. Tak vám teď povím příběh. Jeden můj známý - včelař se byl u mě s rodinou podívat na čmeláky. Včelaří už řadu let, nijak ve velkém. Většinou tak tři čtyři obsazené úly. Povídá mi, že letos má troje včelstva a do čtvrtého prázdného úlu se mu ubytovala sršeň...Ničit ani vyhánět ji prý nebude. Nechá to na přírodě. Říkám, že mu budou sršně chodit na včely. On na to, že o nějakou včelku neubude. A že to není sršeň mandarínská, aby zlikvidovala celé včelstvo. No jsem na něj zvědav. Zahradu nemá moc velkou, k tomu troje včely a sršně. A to má dvě malé děti a třetí je na cestě...
Honzo,to jsem ráda,že se čmelákům daří,hlavně zahradním. Když se mi letos podařili skalní,není možná aby se příští sezonu nenašel i nějaký zahradní.
S těmi sršany se mu tedy divím,zvláště když má malé děti.Jeden rok jsem viděla sršně ubytované ve vykotlaném stromu a to tam byl provoz jak na Václaváku.Hnízdo může mít až 1500 buněk. Navíc jsem také kdysi četla,že můžou být útoční do určitých metrů od hnízda.
S těmi sršany se mu tedy divím,zvláště když má malé děti.Jeden rok jsem viděla sršně ubytované ve vykotlaném stromu a to tam byl provoz jak na Václaváku.Hnízdo může mít až 1500 buněk. Navíc jsem také kdysi četla,že můžou být útoční do určitých metrů od hnízda.
Ahoj. Včera som bol znova na záhrade a tak som kontroloval čmelíny. Rakytoví mi lietajú naložený peľom už pomerne často, takže sa hniezdo rozvíja. Mladé robotnice roľných lietajú, ale tam si na rozvoj budem musieť ešte počkať. Prekvapenie nastalo v jednom čmelíne. Pred pár dňami som tu spomínal, že sa mi do jedného prázdneho čmelína nasťahovala osa. Včera ma čakalo nemilé prekvapenie keď som chcel osu pozrieť ako sa jej darí. Na krycie sklo (ešte že ho mám) sa zúrivo vrhol obrovský sršeň. Tak toho si v záhrade určite neželám a už vôbec nie vedľa čmelína s roľnými. Viem, že sršne zožerú obrovské množstvo hmyzu, ale roľný by boli asi tiež v ohrození. Tak som urobil upchatie čmelína.
Dnes som opäť nafilmoval mojich rakytových na balkóne. Trocha mi za štyri dni podrástli paradajky a tak filmovanie je zložitejšie.
https://www.youtube.com/watch?v=c54HwODlQH4
Dnes som opäť nafilmoval mojich rakytových na balkóne. Trocha mi za štyri dni podrástli paradajky a tak filmovanie je zložitejšie.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Moc pěkné Julio! Rokytovým se na balkóně opravdu daří. Já už je neměl hodně dlouho. Poslední roky mi nějak matky nechtějí zůstávat...julio píše: ↑ned 04. čer 2017 19:24:11Dnes som opäť nafilmoval mojich rakytových na balkóne.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, Julio pěkně větrají, jeden to šprajcne pod klapkou a už to fouká! (Jinak máme stejné koníčky i já mám rád vlaky, ale "šotouš " ještě nejsem.Vlastně jedno z míst kde chodím "lovit" čmeláky je železniční val a remízka kolem. Strojvedoucí si asi říkají co tam ten pako se síťkou chytá? )
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepane, Julio, tak to jsme už tři, co mají rádi vlaky. U mě zájem o vlaky přetrval od dětství až do dospělosti a mé zaměstnání je i mým koníčkem. Pracuju jako strojvedoucí. Musím říci, že chov čmeláků mi přináší při tomto povolání neskutečný relax.
Pepan, Honza79. Teší ma, že je nás toľko. Rakytových mám tento rok po prvýkrát. V minulých rokoch som sa neúspešne snažil a tento rok sa mi v dvoch čmelínoch usadili samé. S tým násypom mi to napadlo keď som bol filmovať vlaky na mojom obľúbenom mieste a zakrúžil okolo mňa čmeliak. Ale to až ďalšiu sezónu.