Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepane moc děkuji za pomoc, ty klapky jsou fajn musím to hned zkusit, mám sítko co se dává na pánev aby neprskal olej, je velmi jemná, nepoužívala jsem ji je čistá, takže si myslím že ideální. Včera, když jsem čistila klapku a sbírala ztracené rousky, tak jsem mezi nimi našla stočenou housenku, nebo larvu bílé barvy. Šlak by mě trefil, je to hnízdo pod střechou, tak hezky lítají je jich čím dál více asi za 14dní mohly být první královny a je konec nemám se jak dostat do hnízda, musela bych vytrhat desky, to by mě manžel dal. Musím to nechat na přírodě. Tak se chudinky starají a bude to k ničemu. Po sezoně ucpu všechny škvíry a suky a dám tam poličku a dva čmelíny a uvidíme. Skalní prozatím v pořádku, jen ty problémy s klapkou. Ještě jednou moc děkuji za rady a mějte se.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

josef569 píše:
pon 05. čer 2017 21:34:24
Zdravím všechny a chtěl bych vás informovat o jedné události v mém čmelínu. Osadil jsem ho matkou polního. Několikrát jsem ji viděl odlétat na pastvu a pak jsem registroval jenom pohyb přes klapku. Asi před 14 dny se objevily dělnice. Z časových důvodů jsem moc čmelín nesledoval, o to bylo mé velké překvapení, když jsem v sobotu zahlédl, že do stejného čmelínu létají dělničky sklaního, kterého jsem vůbec neusazoval, akorát v jednom případě přiletěla skalní, prohlédla si čmelín a hned odletěla bez pamatovacího letu.Zajímavé je to, že dělnice polního klasicky překonávaly klapku, skalního do čmelína se dostávaly přes horní hranu, kde jsou úchyty plastové klapky. Vždy se jim podařilo trošku klapku posunout na drátkách a pak se protáhly. Stejným způsobem se dostávaly ven. Udělal jsem opatření a sklaní se během dne naučily správně přecházet přes klapku. Dnes jsem tomu věnoval více času a vypadá to, že soužití jim asi nevadí. Dělnice obou druhů pravidelně odlétají na pastvu, vrací se s plnými váčky a při zdolávání klapky si vzájemně pomáhají. Poměr dělnic je lepší pro skalní zhruba 5 :3. Je divné, že ještě nedošlo ve čmelíně k rozhodujícímu boji o moc. Myslel jsem, že se to děje hned mezi matkami a ne až v období dělnic.Zasahovat do nich nebudu. Nechám to na přírodě.
Josefe to je zajímavé. Takovéto soužití jsem ještě nezažil. :o Jde o to, zda tam obě matky fugují. Třeba ke střetu došlo a skalní převzala hnízdo od polní i s dělnicemi. Tady mi ale nesedí případná spolupráce v hnízdě. Skalní patří do skupiny čmeláků skladující pyl a polní do skupiny stavějící pylové kapsy. Tak tady opravdu nevím, zda by byla vzájemná spolupráce možná. Sleduj množství jednotlivých dělnic a uvidíme. Každopádně dej vědět, jak se situace vyvine. Možná tam přežívá nějaká skupinka polních dělnic a žije si svým životem. Že by v úlu přežily bez úhony dvě matky s dělnicemi, to už by musela být vážně klika, spíše zázrak, který ale asi nepovede k úspěšnému odchovu obou druhů.
Kyros
Nový člen
Nový člen

Pepane, ty jsi teda frajer přes ty klapky. Zaujala mě ta síťovaná na minulých obrázcích. Z čeho jsi ji vyrobil, nějak na to nemůžu kápnout. Musí mít klapky větrací otvory? Asi je to tak lepší že?
Kyros
Nový člen
Nový člen

Blanka píše:
stř 07. čer 2017 9:58:50
Pepane moc děkuji za pomoc, ty klapky jsou fajn musím to hned zkusit, mám sítko co se dává na pánev aby neprskal olej, je velmi jemná, nepoužívala jsem ji je čistá, takže si myslím že ideální. Včera, když jsem čistila klapku a sbírala ztracené rousky, tak jsem mezi nimi našla stočenou housenku, nebo larvu bílé barvy. Šlak by mě trefil, je to hnízdo pod střechou, tak hezky lítají je jich čím dál více asi za 14dní mohly být první královny a je konec nemám se jak dostat do hnízda, musela bych vytrhat desky, to by mě manžel dal. Musím to nechat na přírodě. Tak se chudinky starají a bude to k ničemu. Po sezoně ucpu všechny škvíry a suky a dám tam poličku a dva čmelíny a uvidíme. Skalní prozatím v pořádku, jen ty problémy s klapkou. Ještě jednou moc děkuji za rady a mějte se.
Blani, ty stočené bílé larvy, o kterých píšeš, tak ty mi dělnice loni u zemních taky vynášely na česno. Ještě se hýbaly, jak jsem je sbíral. Nakonec jich bylo tak do deseti. Dělo se tak jen pár dnů. Měl jsem taky obavy, ale ve finále to nijak nenarušilo chod hnízda.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak teď jsem viděla vyletět samečka od lučních,je hodně žlutý. :D A u horních lučních jsem viděla u klapky vosu.Nevím jestli se chtěla dostat dovnitř nebo sežrat dělnici,jelikož jsem přímo na klapku neviděla. :x
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Kyros ani nevíte jakou jste mi udělal radost, budu doufat, že to bude dobré. Je to úžasné hnízdo lítají jak o závod a jsou to takový bobošci chlupatí, snaživí.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pepane ´, prosím Vás ta klapky jsou udělané z plechu z digestoře, jestli se nepletu, už jste o tom někde psal, ale čím je připevněná ta jemnější šíťka? Bojím se používat jakékoli materiály, abych jim neublížila. Ještě ta plastelína, kterou mám opravit otvor. Všimla jsem si, že když se nemůžou dostat lehce ven koušou dřevo a zdá se mi, že okusují zbytky pylu usazeného na hraně vchodu, nebude jim ta plastelína vadit? Jsem otravná omlouvám se, to víte začátečník, tak chytám moudra. Moc díky.
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Kyros píše:
stř 07. čer 2017 13:09:41
Pepane, ty jsi teda frajer přes ty klapky. Zaujala mě ta síťovaná na minulých obrázcích. Z čeho jsi ji vyrobil, nějak na to nemůžu kápnout. Musí mít klapky větrací otvory? Asi je to tak lepší že?
Ahoj Kyrosi, to větrání mít nemusí je to jen vylepšení. Určitě máš nějaký otvor pro větrání se síťkou někde zboku. Já mám pod celou střechou rámeček s jemnou síťkou a u čmelínů v zemi komínky průměr 76 mm (viz. fotky letos na foru ).
To síto je hliníkové z digestoře, jelikož se mi přes něj dostávali černí mravenci , přelepil jsem ho ještě kolečkem z té jemné síťky (už to není tak pěkné ale účel to splňuje!) no a jedno jsem udělal z nerezového sítka na cezení čaje (když se odstřihne nůžkama na plech ta obruba, tak se dá krásně vyrovnat do plochy , důležité je pak se stím "trochu pohrát" aby přesně doléhalo na vletový otvor. Je taky vidět na tom fotu.) :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Blanka píše:
stř 07. čer 2017 16:05:14
Pepane ´, prosím Vás ta klapky jsou udělané z plechu z digestoře, jestli se nepletu, už jste o tom někde psal, ale čím je připevněná ta jemnější šíťka? Bojím se používat jakékoli materiály, abych jim neublížila. Ještě ta plastelína, kterou mám opravit otvor. Všimla jsem si, že když se nemůžou dostat lehce ven koušou dřevo a zdá se mi, že okusují zbytky pylu usazeného na hraně vchodu, nebude jim ta plastelína vadit? Jsem otravná omlouvám se, to víte začátečník, tak chytám moudra. Moc díky.
Ahoj Blanko, loni jsem měl stejnou zkušenost jako Kyros ,vyhodili mi ven taky larvy a když jsem je srovnával s obrázkami na netu tak to byli asi čmeláčí larvy byli tak asi okolo 3 až 4mm v průměru a 1 cm dlouhé.Leželi vedle úlku přes noc a vypadali jak mrtvé, ale v ruce mi pak ožili.
Na první pohled vypadali jak od nějaké mouchy ale podle hlavičky a po tom porovnání s obrázkem si myslím že to byli čmeláčí larvy. Proč je ale vyhodili to netuším ? :?: Uvidím letos co se bude dít a popřípadě je nafotím.
Ta dětská plastelína jim snad neublíží a když se jim nebude líbit tak si ji sami odstraní, nebo ji tam nedávej a jen vyměň klapku za lehčí plast ,určitě pak tolik rousků neztratí .To kolečko z té jemné síťky jsem přilepil pomocí tavné pistole, ale mohla by jsi použít třeba silikon apod.
Tak zatím hezký den a napiš co a jak? :)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
stř 07. čer 2017 14:34:11
Tak teď jsem viděla vyletět samečka od lučních,je hodně žlutý. :D A u horních lučních jsem viděla u klapky vosu.Nevím jestli se chtěla dostat dovnitř nebo sežrat dělnici,jelikož jsem přímo na klapku neviděla. :x
Ahoj Niki ,musím se taky podívat jestli už mi nelítají. Kolik máš vlastně úlků?

Jinak mi krásně kvete Vlčí bob , zdá se ,že už ho objevili . Je na zahrádce z druhé , severní strany domu (možná pro příští rok bych jeden úlek mohl vyrobit a dát ho tam.) viz .foto.
Tak se zatím měj a já jdu na zahradu. :)

Obrázek

Krasavice dělnice, vůbec se nedala rozrušit focením! ( asi modelka?) :lol:

Obrázek

Obrázek
Odpovědět