Chov čmeláků v roce 2017
Pepane,letos se mi obsazování docela povedlo,celkem 14 úlků z toho skalní z 18.5. a luční z 29.5. teprve budou mít dělnice.Tak pozdě jsem ještě čmeláky neubytovala a ani jsem neviděla žádné hledat. Hlavně,aby se nic nepřihodilo a všechny pokud možno odchovaly nové matky a samečky.
Zdravím vás všechny a mám další zprávy o soužití skalního s polním. Včera i dnes jsem je sledoval a vypadá to, že převahu získávají skalní. Dnes dělnici polní jsem viděl jenom jednu, skalní se však činí, létají jako o život. Mám ale jednu jobovku. Včera jsem se zdržel u čmelínu až do soumraku a zahlédl jsem matku, která vypadala jako polní, ale zdál se mi moc špičatý světlejší zadek. Suverénně přistála na česně, jedním pohybem nadzvedla klapku a zalezla. Takže usuzuji, že to byla matka původních polní, kterou skalní vyhnala a nebo se mi do čmelína naboural pačmelák. Je mi ale divné, že by takhle lehce překonal klapku. Proto bych měl dotaz. V případě napadení úlu pačmelák zůstáva hned ve čmelíně a nechá se obskakovat původními dělnicemi, nebo ještě létá také na pastvu a pak se ve čmelíně usídlí trvale?
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pepan píše: ↑stř 07. čer 2017 16:26:17Ahoj Blanko, loni jsem měl stejnou zkušenost jako Kyros ,vyhodili mi ven taky larvy a když jsem je srovnával s obrázkami na netu tak to byli asi čmeláčí larvy byli tak asi okolo 3 až 4mm v průměru a 1 cm dlouhé.Leželi vedle úlku přes noc a vypadali jak mrtvé, ale v ruce mi pak ožili.Blanka píše: ↑stř 07. čer 2017 16:05:14Pepane ´, prosím Vás ta klapky jsou udělané z plechu z digestoře, jestli se nepletu, už jste o tom někde psal, ale čím je připevněná ta jemnější šíťka? Bojím se používat jakékoli materiály, abych jim neublížila. Ještě ta plastelína, kterou mám opravit otvor. Všimla jsem si, že když se nemůžou dostat lehce ven koušou dřevo a zdá se mi, že okusují zbytky pylu usazeného na hraně vchodu, nebude jim ta plastelína vadit? Jsem otravná omlouvám se, to víte začátečník, tak chytám moudra. Moc díky.
Na první pohled vypadali jak od nějaké mouchy ale podle hlavičky a po tom porovnání s obrázkem si myslím že to byli čmeláčí larvy. Proč je ale vyhodili to netuším ? Uvidím letos co se bude dít a popřípadě je nafotím.
Ta dětská plastelína jim snad neublíží a když se jim nebude líbit tak si ji sami odstraní, nebo ji tam nedávej a jen vyměň klapku za lehčí plast ,určitě pak tolik rousků neztratí .To kolečko z té jemné síťky jsem přilepil pomocí tavné pistole, ale mohla by jsi použít třeba silikon apod.
Tak zatím hezký den a napiš co a jak?
Tak Blanko oprava,díval jsem se ještě jednou na ty larvy a myslím , že to byli od mouchy domácí. Zrovna se mi tam ty mouchy motají kolem česen.
Že je čmeláci vyhodili, to znamená , že si s nimi umí poradit .Podívej se na odkaz jestli tak vypadali ?
http://wiki.rvp.cz/Kabinet/Obrazky/0.Bi ... domestica)
Pepane, tak ty moje larvy vypadaly jinak. Byly bílé a stočené jako do klubíčka. Musím se podívat, jak vypadá čmeláčí larva, ať jsem v obraze, odkud se to nabralo. Díky za info o té klapce, Dírky vrtat nemusím, větrání mám zajištěno 4 otvory se sítkou na protilehlých stranách. Pro případ extrémních veder mám vyrobenou náhradní střechu s větracím otvorem 15 x 15 cm dobře zasíťovaným proti nezvaným návštěvníkům.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Co si pamatuji z loňska tak ty moje byli taky v klubíčku, že by to fakt byli larvy od čmeláků ? Proč je ale vyhazují živé ? Uvidím letos co se bude dít . Možná Blanka , kdyby poskytla nějaké fotky , tak bychom je mohli porovnat ? Jo myslím ,že neměli ty černé tečky jakoby oči a špičatý konec.Kyros píše: ↑čtv 08. čer 2017 2:02:09Pepane, tak ty moje larvy vypadaly jinak. Byly bílé a stočené jako do klubíčka. Musím se podívat, jak vypadá čmeláčí larva, ať jsem v obraze, odkud se to nabralo. Díky za info o té klapce, Dírky vrtat nemusím, větrání mám zajištěno 4 otvory se sítkou na protilehlých stranách. Pro případ extrémních veder mám vyrobenou náhradní střechu s větracím otvorem 15 x 15 cm dobře zasíťovaným proti nezvaným návštěvníkům.
citace z webu cmelaci.cz o parazitech a predátorech čmeláků:
Pamatujte: Larvy čmeláků v jakékoliv vývojové fázi nikdy neopouštějí v čmeláčím úlu své voskové buňky a kokony! Jakékoliv živé larvy v prostoru úlu a hnízda příslušejí predátorům či parazitům.
http://www.cmelaci.cz/nepratele-cmelaku ... predatoru/
Pamatujte: Larvy čmeláků v jakékoliv vývojové fázi nikdy neopouštějí v čmeláčím úlu své voskové buňky a kokony! Jakékoliv živé larvy v prostoru úlu a hnízda příslušejí predátorům či parazitům.
Chlapci moji, já žádnou fotku neposkytnu, protože jsem tu mrchu hned zašlápla. Příště budu rozvážnější. Pepane máte krásnou zahradu. Je to super relax, kafíčko a pozorovat a pozorovat čmeláčky. Mám na zahradě také vlčí bob, ale prvním rokem, tak ještě nekvete. Moc děkuju za rady, ten cedník by mě nenapadl, super. Kdo to má těch 14 úlů, super. Včera jsem pozorovala podstřešáky a zjistila jsem, že mi zalézají škvírou do toho prvního hnízda, kde mi vletěly sosy a dlouho tam nebyl pohyb a já ucpala díry, té škvíry jsem si nevšimla, manžel už nachystal další klapku, tak ještě počkám jestli je tam nějaký větší pohyb, vypadlé suky jsem už neucpávala, ale dala jsem tam dvojitou síťku. Držím Vám všem palce, Vy vyhlížíte první královny a mě teprve začaly vylétávat první dělnice skalních. Ať máte všichni jen radost. Mějte se a pište.
- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Olo, to jsem četl. Ty larvy byli ale vyhozené venku . Odkud je čmeláci vytáhli to nevím a dovnitř já raději nelezu.Ola píše: ↑pát 09. čer 2017 8:06:14citace z webu cmelaci.cz o parazitech a predátorech čmeláků: