Honzo,také mi to tak v některých úlcích hučí.A matky lučních létají jedna přes druhou,jelikož je mám na jednom místě.
Ales tou skalní je to nepříjemné.Když vyletěla,tak jim určitě z nedostatku dělnic chybí pyl a nektar.Záleží proč těch dělnic ubylo.Pokud to bylo kvůli sršňům a ti jsou pryč,tak by se mohli vzpamatovat. Mě dělnice skalní,které vyletěly 31.5. také nijak moc nelétají,asi tak 7 až 8x za půl hodiny.
Julio,ale se ti zadařilo hned dvakrát. Jednak,že se ti sama usídlila a hlavně,žes jim hnízdo nevědomky nezničil.
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak u mě je frekvence tak 1 - 3 dělnice za hodinu. A to je bída. Bylo jich více. Matku jsem dnes neviděl. Že by na ně cíleně chodily sršně, o tom nevím. Možná někde nějaký kontakt s postřiky. Uvidíme.Niky1 píše: ↑čtv 15. čer 2017 16:32:54Ales tou skalní je to nepříjemné.Když vyletěla,tak jim určitě z nedostatku dělnic chybí pyl a nektar.Záleží proč těch dělnic ubylo.Pokud to bylo kvůli sršňům a ti jsou pryč,tak by se mohli vzpamatovat. Mě dělnice skalní,které vyletěly 31.5. také nijak moc nelétají,asi tak 7 až 8x za půl hodiny.
Marku,instaloval jsi ty rámečky?Já ano,zrovna jsem našla konečně velikost vajíček zavíječe,jen nemůžu s jistotou přečíst jestli to je 0,6 nebo 0,5mm.Takže by mohly sítem lehce propadnout,pokud by byla oka i jen o trochu větší.
Ti čmeláci a návštěvnost rostlin jsou velmi nevyzpytatelné.Na červeném jeteli jsem viděla jen jednu včelu rohatou a jednoho polního,minulý rok to bylo stejné,ale doufala jsem,že je to jenom náhodou,zbytečně zabírá místo vhodnějším rostlinám.Schválně jsem koupila jeden druh chrpy o které na netu tvrdili,že ji čmeláci milují,bohužel jen včely.Speciálně pro skalní jsem vysela čičorečku pestrou a štírovník růžkatý,žádný skalní jen na štírovníku jeden polní.Ještěže jsou nějací čmeláci na svazence,kostivalu a na echium.Na co ti skalní chodí v okolí je mi záhadou.I když mám pět rodinek,tak skalního na zahradě vidím velmi málo.Klidně bych tu rostlinu zasadila jen vědět,která to je. No a množství náprstníků zeje skoro prázdnotou,zahradní jeden nebo dva kusy,občas tam vleze zemní. Máte momentálně povědomí co zrovna houfněji navštěvují především skalní,ale i ostatní?Kdoví jestli nelétají na lípy,cítila jsem jejich vůni v okolí.
Tak u nás jsme se posunuli zase o kousek dál.Včera a dnes jsem viděla nové maminy od luční.Nebylo pochyb..jsou stejně velké jako původní mamina..
U prvních zemních se včera dělo cosi..úlek hučel, že jsem myslela, že celej odletí , čmeláci vylézali v hejnech a bylo mezi nima cosi...bylo to šedivý..mohli to být samečci?Pokusím se sem dát video..
https://www.youtube.com/watch?v=hZegHOq ... e=youtu.be
...tak co? co je to za fešáka?A hlavně, nikam neletěl, lezl furt tam a zpátky a akorát jim tam překážel trumbelín..
Nějak jsem se nedočetla, co to znamená, když už se rodí trubci... v tu dobu by už měly být i královny?Létají tam celkem velké kousky ,ale mamina byla fakt veliká..to tyhle asi nejsou...
Niky skalní jsem viděla na trojpuku,jasmínu, na skoro odkvetlé pažitce ,pak mám takové zvonky a žluté kytky nevím jak se jmenují..http://kavcaa.rajce.idnes.cz/cmelin_2017/
Na jeteli taky skoro nikdo..já zas nevidím na zahradě vůbec zemní..Na zahradě jsou nejčastěji lučnice, ty berou všechno U nás lípy ještě nekvetou..tak zemní jsem spolu s lučnicema viděla na pnoucí hortenzii..
U prvních zemních se včera dělo cosi..úlek hučel, že jsem myslela, že celej odletí , čmeláci vylézali v hejnech a bylo mezi nima cosi...bylo to šedivý..mohli to být samečci?Pokusím se sem dát video..
https://www.youtube.com/watch?v=hZegHOq ... e=youtu.be
...tak co? co je to za fešáka?A hlavně, nikam neletěl, lezl furt tam a zpátky a akorát jim tam překážel trumbelín..
Nějak jsem se nedočetla, co to znamená, když už se rodí trubci... v tu dobu by už měly být i královny?Létají tam celkem velké kousky ,ale mamina byla fakt veliká..to tyhle asi nejsou...
Niky skalní jsem viděla na trojpuku,jasmínu, na skoro odkvetlé pažitce ,pak mám takové zvonky a žluté kytky nevím jak se jmenují..http://kavcaa.rajce.idnes.cz/cmelin_2017/
Na jeteli taky skoro nikdo..já zas nevidím na zahradě vůbec zemní..Na zahradě jsou nejčastěji lučnice, ty berou všechno U nás lípy ještě nekvetou..tak zemní jsem spolu s lučnicema viděla na pnoucí hortenzii..
Ježíš lidi, co já to tam mám za šedivce?..Nikde na obrázku není, že by sameček měl místo žlutýho pruhu šedivý..neříkejte mi, že tam mám pačmeláka!Ale to nevypadá..je stejná jako ostatní jen je šedivá...