Eljerry příští rok už se budeš radovat taky o tom jsem 100% přesvědčená.Zkusím ještě něco natočit u těch zemních je to chvílema fakt maso.
Honzo když to vidím, říkám si, abych nepropásla matky u zemních.Občas už tam jsou fakt pěkný kousky, ale mamina byla větší..u lučních jsem je nakonec taky odlišila.Myslím, že už to zemním nemůže dlouho trvat, jsou podle mě na hranici toho, co je úlek schopen pojmout.Jen lituju, že zrovna tuhle maminu nemám ve větším úlku od manžela, bylo by jim tam líp a měly by víc místa...
Chov čmeláků v roce 2017
Kavcao,mě už také létá u lučních mnohem méně matek. Hlavně,že se můžeme těšit na matky dalších druhů. Zítra má být pocitová teplota 34°C,chudáci čmeláci,ti zas budou ventilovat.Ještěže mám nahoře přes celé ty sítě,ale stejně to bude pro ně náročné.
Honzo,tak ať tě příští rok ty nové matky nezahltí. Když tak budeš rozdávat. Já už také viděla novou matku na zahradě,asi od některé z jarních návštěvnic. Doufám,že na jaře bude na zahradě i některá z nich hledat ubytování.
Zanedlouho by už měly být i první matky zemních.
Honzo,tak ať tě příští rok ty nové matky nezahltí. Když tak budeš rozdávat. Já už také viděla novou matku na zahradě,asi od některé z jarních návštěvnic. Doufám,že na jaře bude na zahradě i některá z nich hledat ubytování.
Zanedlouho by už měly být i první matky zemních.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Kavco, zemní asi ještě budou chvíli potřebovat, jak psala Niky. Nejdřívě bývají nové matky od lučních, zahradních a rokytových.kavcaa píše: ↑stř 21. čer 2017 12:50:10Honzo když to vidím, říkám si, abych nepropásla matky u zemních.Občas už tam jsou fakt pěkný kousky, ale mamina byla větší..u lučních jsem je nakonec taky odlišila.Myslím, že už to zemním nemůže dlouho trvat, jsou podle mě na hranici toho, co je úlek schopen pojmout.Jen lituju, že zrovna tuhle maminu nemám ve větším úlku od manžela, bylo by jim tam líp a měly by víc místa...
Vůbec to těm zemním v těch vedrech nezávidím.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, tak z toho mám veliké obavy. To co matky zahradních předváděly v dubnu, to jsem ještě nezažil. Takový zájem..... A to mám letos hnízda dvě. Asi Ti nějaké matky příští rok pošlu. U skalních to také skončilo neslavně - bitkou. Problém s navrátilci začíný být dost nepříjemný... Nikdy jsem tak velké problémy řešit nemusel, až poslední roky. Asi je pro matky fakt čím dál těžší najít vhodné místo pro založení hnízda....
Jsem asi nejvíc zvědavá právě příští rok na navrátilce.Mám v plánu dodržet rozmístění jednotlivých úlků a druhů.Jen do toho volného bych chtěla usadit hájovou/teď už ji snad poznám / A ev uprosit manžela o zvýšení počtu úlků.Ale nevím, jak moc budu trpělivá čekat, jestli se někdo ubytuje...každopádně doufám, že odchyt bude jednodušší, že budou šmejdit na zahradě...
Ale už jsme zblbli i dceru/přitom se mi se švagrem na začátku posmívali a dělali si ze mě srandu/.Prej "mami, myslíš, že by šlo mít čmeláky na balkóně?..to je asi blbost viď?". Hned jsme se toho chytili, takže dostanou čmelín pod stromeček i s návodem..Jsou ve městě,balkon západním směrem a ze tří stran chráněný , tam se jim to bude ubytovávat jedna radost.Vnouček/2roky/ dřív když viděl čmeláka nebo mouchu tak se úplně oklepal odporem a teď je chodí pozorovat , jak lezou skrz klapku...
Ahoj všem, samé úspěchy to je paráda se na to dívat..
opět musím prudit..v prvním čmelíně je celkem živo a luční létají jako o život, ale v druhém čmelíně se mi pohybují pouze dvě čmeldy a řeším, zda je vše v pořádku a zda jsou to opravdu rolní čmeldy a né nějaký exot podobný včelám... Navíc mi připadá, že jsou nějaké zmatené. Čekám nějaké malé dělničky a stále nic nelétá a to už od 30.05.17
Můžete mi někdo prosím potvrdit, zda je to opravdu rolní?
https://youtu.be/Jv8jMQkjAx4
opět musím prudit..v prvním čmelíně je celkem živo a luční létají jako o život, ale v druhém čmelíně se mi pohybují pouze dvě čmeldy a řeším, zda je vše v pořádku a zda jsou to opravdu rolní čmeldy a né nějaký exot podobný včelám... Navíc mi připadá, že jsou nějaké zmatené. Čekám nějaké malé dělničky a stále nic nelétá a to už od 30.05.17
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Rolní to je. Kdy se usadil, toho 30.5.? Jestli jo, tak to je na první dělnice asi ještě brzy. Dělnice teprve přijdou v následujících dnech. Píšeš dvě čmeldy tak teď nevím, zda už dělnice nějaké jsou, nebo máš ubytované dvě matkyMíra2 píše: ↑stř 21. čer 2017 14:45:57.... v druhém čmelíně se mi pohybují pouze dvě čmeldy a řeším, zda je vše v pořádku a zda jsou to opravdu rolní čmeldy a né nějaký exot podobný včelám... Navíc mi připadá, že jsou nějaké zmatené. Čekám nějaké malé dělničky a stále nic nelétá a to už od 30.05.17
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
No toje opravdu divné. Pokud by všechno probíhalo podle plánu, měly by být dělnice nejpozději první dny v červnu. Dělnice rolních bývají taky drobné a bývá jich i méně než u lučních. Třeba tam opravdu máš dvě matky. Jde o to, zda opravdu založily hnízdo, zda nosí do úlu pyl. Možná tam i už k nějakému souboji došlo a proto to zpoždění s dělnicemi..... Navrhuju prohlídku úlu za tmy při červeném světle a pak budeme chytřejší.