Chov čmeláků v roce 2017
Jen k těm otevřeným klapkám přes den. Je to jen můj osobní názor, ale pokud v tuto dobu nové dělnice dělají pamatovací lety s otevřenou klapkou, jejich návrat může být hodně ohrožen při příletu na zavřenou klapku. Podle mého názoru mohou i hnízdo opustit, protože nedokážou přiklopenou klapku při návratu zvednout. Je to jako na začátku s mladou matkou. 

-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
S touto variantou mám právě problémy, u lučních, zahradních i skalních. A i když dodržíš rozmístění úlů i usazované druhy, tak si tam většinou nějaká jiná matka cestu najde. A nezabrání jí v tom ani zavřená klapka...Bohužel u skalních se to letos potvrdilo a vůbec nevím, jak to dopadne. Je to u nich pořád špatné.kavcaa píše: ↑stř 21. čer 2017 14:18:25Jsem asi nejvíc zvědavá právě příští rok na navrátilce.Mám v plánu dodržet rozmístění jednotlivých úlků a druhů.Jen do toho volného bych chtěla usadit hájovou/teď už ji snad poznám/ A ev uprosit manžela o zvýšení počtu úlků.Ale nevím, jak moc budu trpělivá čekat, jestli se někdo ubytuje...každopádně doufám, že odchyt bude jednodušší, že budou šmejdit na zahradě...

Takže já asi zkusím trochu rošádu se čmelíny. Matek bude na zahradě určitě hledat dost, tak snad to nějak poskládáme.

To dodržení rozmístění jednotlivých úlků a druhů je každopádně dobré v tom,že navrátilec alespoň nevyžene jiný usazený druh.Já sama jsem zvědavá jak to příští rok dopadne u mně,pokud všech pět rodinek skalních bude mít matky.
Každopádně tam kde jsou teď ubytované nebudu umísťovat čmeláky a počkám na navrátilce.Pokud by se nevrátili,tak bych po 20.dubnu zkusila ubytovat cokoliv.Skalní se většinou vracejí cca kolem 14.4..Někdy už 4.4.,samozřejmě to může být i později.Ale to je ještě daleko,teď aby se vše vyvedlo.Zrovna včera jsem u vchodu skalních č.1 zahlédla zase toho artherophaguse,bohužel než jsem ho stačila rozmáčknout,zmizel uvnitř. 
Míro,to jsem zvědavá co zjistíš.

Míro,to jsem zvědavá co zjistíš.

- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý podvečer ,přátelé ! Tak u mojí Červené 1. ,ubytované 25.3. jsem zjistil už včera první princezny. Ještě mají nevýrazný ten první žlutý proužek.
Jsem rád ,že se jí to povedlo.Ještě kdybych jí pak našel v ůlku....
Luční mi už stagnují.

Tady ještě odkaz na počtení.
http://www.sci.muni.cz/ptacek/bombi2.htm
Jsem rád ,že se jí to povedlo.Ještě kdybych jí pak našel v ůlku....

Luční mi už stagnují.

Tady ještě odkaz na počtení.
http://www.sci.muni.cz/ptacek/bombi2.htm
Ano to určitě hrozí, otevírám jen na čas , třeba opakovaně, a pak chodím kolem a malinko pomáhám s lezením pod klapku.Na delší dobu bych si to stejně netroufla.Dokonce se mi stalo, že když jsem otevřela klapku ,vyvalily se ven jak povodňová vlna a některé nevybarvené/neschopné ještě letu/ vypadly ven.Těm jsem musela pomoci zpět domů. A dneska jsem byla svědkem , jak moc se nechtělo pod klapku nové matce lučních.
Takže máš určitě pravdu Tomáši, pomáhat ,ale s mírou.
Dneska jsem přišla z práce odpo kolem 16h , když jsem dala prsty k díře na větrání, cítila jsem, jak zevnitř sálá teplo...postupně se to zlepšovalo, jak se venku ochlazovalo.Nechci to vidět zítra.Navíc se domů dostanu až večer.Budou to muset holky nějak zvládnout.

Pepane paráda ! Moje zemní je usazená 28.3 takže to opravdu můžu čekat taky brzy 
Teda lidi, ty zemní to je mazec.Teď skoro v deset večer holky gruntujou...
Tahaj výstelku ven .Ve třech až čtyřech jezděj jak budozer a vyhazujou čurbes.Pod úlkem už to je jak na smeťáku.Je to lepší než multikino.Člověk by tam vydržel čučet celý hodiny.Celkem by mě zajímalo, jestli budou mít noční šichtu nebo jestli maj večer padla
No já jdu teda spát, holky si zjevně poraděj beze mně..

Teda lidi, ty zemní to je mazec.Teď skoro v deset večer holky gruntujou...

No já jdu teda spát, holky si zjevně poraděj beze mně..

- Pepan
- Velmi aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím všechny! Díval jsem se do deníku a první 2 možná 3 dělnice byli venku 21.dubna , takže zhruba po měsíci.
Teď, když jsou ty horka tak je nejlíp těm v zemi, nebo umístění jako u eljeryho. Když vejdu do dílny taky tam mám pěkný chládek ,taková stabilní teplota. Na jaře teplo teď chládek. Příští rok se mu to už musí podařit , doufám...
Tak zatím ahojky.

Teď, když jsou ty horka tak je nejlíp těm v zemi, nebo umístění jako u eljeryho. Když vejdu do dílny taky tam mám pěkný chládek ,taková stabilní teplota. Na jaře teplo teď chládek. Příští rok se mu to už musí podařit , doufám...

Tak zatím ahojky.