Blanko, ten komentář p. Dobrého jsem četl. Teď jsou čmeldové přikrytí jak v hrnci. Něco podobného jsem řešil loni, když jsem měl skalní v květináči. Pomohlo až přestěhování. Navrhuji to ptačí hnízdo trochu nadzvednout a opřít o stěnu, aby čmeláci mohli do dalších prostor úlu. Když se při tom poruší nějaké buňky, tak to nevadí. Oni to čmeldové zvládnou nebo opraví. Jinak ptačí hnízdo považuji za výbornou věc pro nalákání matky zejména čmeláka skalního a rokytového. Musí se ale rozdělat a rozložit do prostoru úlu (nejlépe na dno a kolem stěn), aby čmeláci nebyli při rozvoji kolonie omezeni.Blanka píše: ↑pát 07. črc 2017 11:02:23Tak přátelé, dnes jsem dostala sodu na fc od pana Dobrého. Moje druhé hnízdo skalních, co je mám v kůlně a klapka je venku, začalo vyhazovat výstelku, mají každý večer ucpaný vchod. Já dala do tohoto hnízda ptačí hnízdo, ale obrátila jsem ho jako iglú a udělala dole otvor, kolosání chyba teď mají málo místa, asi budu muset večer se pokusit opatrně otevřít vršek toho pt. hnízda, hýbat s ním nebudu můžou to mít spojené a poškodím je. Jedíná šance po kouskách odštípat, to hnízdo nějak vyschlo a je tvrdé jako z hlíny. Já bych si tak naliskala. Ještě počkám na vaše rady. zatím ahojky.
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, já taky čekám na zemní matky z druhého hnízda. Dělnice byly v posledním týdnu dubna a pořád nic. To u druhého už matky vylétly v plné síle. Včera jich syn napočítal asi deset.
Jsem zvědavá jestli nakonec nějaké budou,ale dělnice létají jak o život a pilně nosí pyl.
Honzo,pak dej vědět až bude mít ta tvoje zemní matky.
Zato skalní č.1 mi udělali velkou radost,kolem poledne vylétlo několik obřích matek. Tak jsem se po pauze několika sezón opět dočkala. Snad to tak zůstane i v dalších sezónách.
No já už do úlků nebudu dávat ani piliny od myší,ani ptačí hnízda,ty především kvůli parazitům po ptácích.Letos jsem vyzkoušela a nezdálo se mi,že by to mělo nějaký efekt.Páté skalní vůbec nepřekáželo,že je úlek úplně nový,hned ho přijala.
Honzo,pak dej vědět až bude mít ta tvoje zemní matky.
Zato skalní č.1 mi udělali velkou radost,kolem poledne vylétlo několik obřích matek. Tak jsem se po pauze několika sezón opět dočkala. Snad to tak zůstane i v dalších sezónách.
No já už do úlků nebudu dávat ani piliny od myší,ani ptačí hnízda,ty především kvůli parazitům po ptácích.Letos jsem vyzkoušela a nezdálo se mi,že by to mělo nějaký efekt.Páté skalní vůbec nepřekáželo,že je úlek úplně nový,hned ho přijala.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je pěkné! Já budu muset na matky ještě dlouho čekat. Snad už můžu řící, že je hnízdo skalních zachráněno. Celý červen to vypadalo bledě. V druhé půli hnízdo lehce posílilo, ale vůbec nebylo vidět, že by dělnice nosily pyl. Až teď ve středu to vypuklo. Objevila se zřejmě nová generace dělnic a nosí hodně pylu. Tak snad už všechno proběhne bez problémů.Niky1 píše: ↑pát 07. črc 2017 18:45:06Zato skalní č.1 mi udělali velkou radost,kolem poledne vylétlo několik obřích matek. Tak jsem se po pauze několika sezón opět dočkala. Snad to tak zůstane i v dalších sezónách.
Chápu tvé obavy z ptačích parazitů. Já pokud ptačí hnízdo použiju, tak vždy minimálně rok staré a pořádně vysušené na slunci. Letos už mám od sýkorek tři...
Takže píšu, jak jsem dopadla. Vzala jsem si kožené rukavice, červené světlo a snažila se vršek odloupnout, bylo to úplně tvrdé, vyschlá hlína nebo co já vím. Nemohla jsem to opřít o stěnu, jak mi radil Honza, protože jsem ho měla uprostřed. Podařilo se mi odstranit střechu a pak jsem ho jakoby otevřela, chudinky na mě naběhly, ještěže jsem měla ty rukavice. Ráno byl hlídač venku a ucpaný vchod, když jsem vytáhla cupaninu, tak byla mokrá asi jsem jim tam poničila džbánky. Já se fakt nemám ráda. Doufám, že to holky opraví je jich tam hodně. V druhém hnízdě skalních jsem našla v rohu plíseň byl tam kousek mechu, který nebyl dobře usušený, tak jsem ho vyhodila a našla toho druhého samečka mrtvého. Je to děs. Asi nenašel cestu ven, oni prý opouštějí hnízdo hned po vylíhnutí. Držím Vám palce ať se všichni dočkáme královniček. Moje luční už nelítají, ani královny se neukazují. Ten konec je strašně rychlý, já jen doufám,že se tam nic nestalo.
Naposledy upravil(a) Blanka dne čtv 13. črc 2017 11:03:02, celkem upraveno 1 x.
Blanko,ale podařilo se ti ten vršek odstranit,tak aby jim nepřekážel a měli dost místa?Dnes večer se můžeš podívat při červeném světle jak si radí.Když je otevřeš až se zklidní,tak je můžeš bez problémů pozorovat.Oni si budou jen pobrukovat a dělat svou práci.
Když si všimneš ve svém příspěvku nějaké chyby,stačí kliknout na tu tužku vpravo nahoře,chybu opravíš a znovu odešleš.
Když si všimneš ve svém příspěvku nějaké chyby,stačí kliknout na tu tužku vpravo nahoře,chybu opravíš a znovu odešleš.