Já s klapkou od ZD mám osobně velmi dobré zkušenosti, ale v případě, že se přes noc pod klapkou nachází pyl, je čmeláčí rodina ohrožena. Zavíječ se protáhne. Takže pokud kontroluji (čistím) klapku pravidelně, zavíječ nemá moc šanci hnízdo ohrozit.
Držím palce ať se všem daří.
Chov čmeláků v roce 2017
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Já mám s klapkou od ZD taky dobrou zkušenost, toto bylo první selhání. Čistit klapku od pylových rousků je nutnost. Pravda je, že nemůžu být každý večer doma. Ale vždy mě při čištění zastoupil někdo z rodiny. Prostě to jednou nevyšlo.....
Já mám klapky jen od ZD,tak uvidím.Nejvíc mám obavy jestli zavíječ nevlezl ke skalním v době co dělali ty noční kupky výstelky mezi klapkou a vchodem. To se pozná většinou až se jdou zakuklit.že je nahoře pavučina. Prozatím jsem pavučiny nikde neviděla.
Byly u vás včera také takové přívalové deště během dne?U nás jednou i s velkými kroupami a několikrát bez nich,tak kdoví kolik čmeláků se díky tomu nevrátilo.
Byly u vás včera také takové přívalové deště během dne?U nás jednou i s velkými kroupami a několikrát bez nich,tak kdoví kolik čmeláků se díky tomu nevrátilo.
Dal jsem delnicky zpet jak jste doporucovali, ale vzhledem k tomu, ze nechtely letat vubec ven a pres noc dalsi dve uhynuly, tak druhy den putovaly na nejblizsi salvej, kde se dlouho krmily a budou se mit jiste lepe nez uvnitr. Vic udelat neslo
Ahoj,
omlouvam se opet za zdrzeni, tady je ma verze sittky na cmelin za pouziti materialu, ktery jsem ziskal od pana Dobreho:
Tenke dubove latky spojene uhelniky a na nich sittka+tyl
Jinak prvni skalni (usazena 5.dubna) maji jiz mlade kralovny (dnes zahlednuty pod sittkou prvni tri-rekl bych vetsi nez jsem mel minuly rok).
Druha skalni (usazena o 16.dubna), zatim nic.
U zemni (usazena 14.dubna) zatim take nic, ale ten blazinec na cesne kazde rano je opravdu neskutecny
omlouvam se opet za zdrzeni, tady je ma verze sittky na cmelin za pouziti materialu, ktery jsem ziskal od pana Dobreho:
Tenke dubove latky spojene uhelniky a na nich sittka+tyl
Jinak prvni skalni (usazena 5.dubna) maji jiz mlade kralovny (dnes zahlednuty pod sittkou prvni tri-rekl bych vetsi nez jsem mel minuly rok).
Druha skalni (usazena o 16.dubna), zatim nic.
U zemni (usazena 14.dubna) zatim take nic, ale ten blazinec na cesne kazde rano je opravdu neskutecny
Marku,a máš ten rámeček volně položený nebo přišroubovaný?Dívám se,že máš lišty v rozích i pěkně seříznuté. To já nemám,kotoučovku nevlastním a ruční pilkou by to dopadlo katastrofálně. Na jeden čmelín jsem síťku přilepila vodě odolnou náplastí z lékarny a pojistila připínačky.Je to dostačující,jen trochu nepraktické pokud by bylo třeba uvnitř něco provádět.
Moje matky skalních se vylíhly u hnízda z 12.4. a z 14.4. také ještě ne,i když je to mnohem silnější hnízdo,takže jsem čekala u nich matky dřív.
Moje matky skalních se vylíhly u hnízda z 12.4. a z 14.4. také ještě ne,i když je to mnohem silnější hnízdo,takže jsem čekala u nich matky dřív.
Je prisroubovany u kazeho rohu k cmelinu - tohle je fotka po prvnim usazeni. Puvodne jsem chtel pouzit takove ty motylky, aby se dala rychle sundat ale byly moc velke a spatne se na ne nasazovala striska. A rohy jsem seriznul normalne rucni pilkou - zadna kotoucovka!Niky1 píše: ↑pon 10. črc 2017 6:04:06Marku,a máš ten rámeček volně položený nebo přišroubovaný?Dívám se,že máš lišty v rozích i pěkně seříznuté. To já nemám,kotoučovku nevlastním a ruční pilkou by to dopadlo katastrofálně. Na jeden čmelín jsem síťku přilepila vodě odolnou náplastí z lékarny a pojistila připínačky.Je to dostačující,jen trochu nepraktické pokud by bylo třeba uvnitř něco provádět.
Jsi šikovný! Já ať dělám co dělám,mám řez zešikma nebo křivě. Takže co jde,nosím z Obi hned nařezané. Já jsem rámeček přišroubovala jen uprostřed zadní a přední lišty.To odšroubování dvou vrutů je v případě potřeby hned.A rozhodla jsem se,že je budu nasazovat až v polovině května.
Jestli ty tvoje skalní přeci jenom neměli nějakou nemoc,když další dělnice uhynuly. Asi bude dobré čmelín vydesinfikovat.