Chov čmeláků v roce 2017

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

A tady je jedna ukázková zemní matička :D

https://www.youtube.com/watch?v=Kya9KYs ... e=youtu.be
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,to už máš také od těch co minule ještě nebyly?Ty zemní jsou skvělé baculky a navíc to množství co jich bývá. :D
Skalní jsou stejně kulaťoučké,jen nevím proč jich není tolik co těch zemních. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
sob 15. črc 2017 15:08:24
Honzo,to už máš také od těch co minule ještě nebyly?Ty zemní jsou skvělé baculky a navíc to množství co jich bývá. :D
Skalní jsou stejně kulaťoučké,jen nevím proč jich není tolik co těch zemních. ;)
Ano, to jsou ty druhé zemní, létají asi týden. S těmi skalními letos nemůžu moc srovnávat. Na matky je u mě brzo. Dělnice sice tak nějak létají, ale pořád se mi to moc nezdá. :(
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Honzo díky za info. Dnes jsem opět vypustila samečka u skalních. Tak na poli jsem nic nezachránila. Dva dny hledali a nevěděli kde a dnes už nebyli vidět, každým dnem to zaorají a bude po hnízdech těsně před královnami. Je to hrůza. Mějte se.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak to je moc smutné. :( Kdyby alespoň pole zaorávali o dost později,tak bys mohla v příštím roce taková hnízdiště nějak zkusit ochránit. ;) Jenže pokud to zaorávají už v červenci,stejně by to nepomohlo. :(
Naposledy upravil(a) Niky1 dne pon 17. črc 2017 21:35:06, celkem upraveno 1 x.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Ahoj ;)

polní na chalupě mi letaju krásne, prelet 25x za pol hodiny ;) Niky, asi 2-3 dělničky sú aj u mňa dosť veľké ale v mojom prípade to budú ešte dělničky, ne matky... čm. zemní na balkóne-zvláštny vývoj ... nelétalo nikdy víc než 15 dělniček za hodinu ale predsa vychovali zopár královen, viď video. /je menší ale měla by to být na videu nová matička/ :?: :!: Dělničky mali prerušený žlutý průžek, vypadali zaujímavo, královna len lehce prerušený...
Poslední čm. zemní na chalupe, nevím co sa stalo ale postupne prestali vylétavať, videne asi 2 generace dělniček. Dnes video odhalilo hodinu bez pruletu. Uvidím nabudúce, otvorím to. V lokalitě moravské sahary /Soboňky-Rohatec/ kde jsem byl pracovně - pozorován čm. humenní s 90% istotou ;)

PS: co sa týka debaty o úloch, asi by som nikdy nedal 1500-2000 kč za úl. Kto by chcel, úl mu vyrobím. Spárovka smrk 27 mm, precízna presná práca, predvrtávanie, zapustené vruty, bez škvír. Napustené teakovým olejem. Cenovo podle rozmerov, menší asi kolem 7 stovek, větší max. 900,-. pak ještě úly s dvojitými stenami, smrk 2x 18mm ...spolu silné 36 mm...posílam foto..ps2: žádna masová výroba, vyrobím ich kdyžtak jen několik, kdo by chtěl, nemám tolik volného času ;)

https://www.youtube.com/watch?v=L9Paixw ... e=youtu.be

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak nejen matičky čmeláků se teď vylíhly. :( Někde v okolí asi obsadil hnízdo pačmelák vestalis,zrovna jsem jednoho viděla na rozrazilu. :x Tak příští rok zas budou šmejdit kolem čmelínů. :( :x A to tu byl do letoška alespoň bez nich takový klid. ;)
Pepan
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dobrý večer. Zajímavé povídání o čmelácích na sobotním Meteoru.
http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3888300
Jinak ty mouchy co jsem tady nafotil , fakt nejsou tak neškodné a do ůlku se museli dostat přes klapku asi když zrovna leze dělnice jinak se tam dostat nemohli. Určitě tam nešli na exkurzi ! Zaráží mě ale fakt , že prolezli cca 30 cm dlouhým husím krkem. Sítko pod střechou neporušené. Později vložím fotky. Dovnitř jsem se nedíval , ještě tam byl bzukot a stejně už bych nepomohl , no ale moucha lítala pod sítkem.... :(
Dlouho jsem nic nenapsal , ale samozřejmě , že čtu všechny vaše příspěvky.
Tak si všichni užívejte zbytek sezony . Škoda , že to jde tak rychle. :)
Niky1
TOP člen
TOP člen

Zajímavá ukázka. :) Čím myslíš,že ty mouchy čmelákům škodí?Hodně much klade vajíčka do výkalů.Třeba i ony k nim patří,jenže pokud se nezjistí jaký přesně druh to je,těžko zjistit škodlivost.Nezkoušel jsi najít v obrázcích na internetu?Přeci jenom když víš jak vypadá naživo,se ti může lépe podařit najít. ;)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Ty mouchy se mi taky v hnízdech objevují. Ale nepozoruju, že by to mělo nějaký zásadní negativní vliv na rozvoj kolonie. Jde spíše o to kudy se dostanou dovnitř. Zřejmě se občas nějaké mouše povede projít přes klaku, naklade vajíčka a mi pak už vidíme jen výsledek v podobě nových much.

Jinak druhé hnízdo zemních je opravdu početné, matky počítám ve velkém. O víkendu jsem pozoroval dokonce náznak rojení. Čtyři matky neustále kroužily nad zahradou ve společnosti skupinky menších jedinců - zřejmě samečků. :D Dokonce jsem viděl i jednu matku hledat jakoby už bylo znovu jaro.

Hnízdo těch divokých zemních je už klidné, matky se moc nevracejí.

Luční jsou už pryč. Radost mi dělá hnízdo zahradních, kde sice už je také dávno hotovo, ale určitý počet jedinců stále létá. I mladá matka se dá ještě zahlédnout.

U skalních uvidíme, žijí si tak nějak svým životem. Ale na super kolonii to nevypadá, alespoň prozatím.....
Odpovědět