Ahojda.
Po delší době se ozývám.Moje
první zemní -/matky 8.7./ pořád létají nové matky,cca před 4 dny jsem napočítala 4 odlétnuvší, jedna dělnice přiletěla.Po zaťukání je tam ještě dost živo.Hlavně mě překvapuje, že nové matky pořád létají.Dneska jedna po výlezu po zádech dokonce zaměřovala!
Druhé zemní - po vylétnutí královen jsem je už neviděla, ale dělničky pořád létají.Nadzvedla jsem střechu a bzučelo to celkem slušně.Hnízdo takhle z vrchu vypadá dobře.
Skalní..nevím .V době kdy jsem čekala královny jsem odjížděla na dovolenou.Hnízdo vypadalo dobře.Po návratu se létalo, ale žádnou královnu jsem neviděla.Po nadzvednutí střechy je vidět, že hnízdo je někým napadené.Část u vchodu je slepená, jakoby shnilá.Ale hnízdo celkem slušně bzučelo když jsem střechu nadzvedla a tím zatřásla s hnízdem.Dneska ve velkém vylétali samečci.Takže , budu věřit, že to dobře dopadlo a královny jsem jen prošvihla.Druhé zemní jsem taky viděla jen při vylétávání , pak už ne.Proto mě hodně udivuje , že u první zemní i po měsíci pořád létají nové královny.
Každopádně mám už teď plány na zdokonalení úlků.Větrací otvory doplním tylem, abych si byla jistá, že tam nikdo nepronikne.U prvních zemních jsem to tak měla.Sice se trochu přehřívaly, ale vypadá to, že hnízdo bude čisté, podle délky fungování.Uvidíme.Pak pod střechu dodáme molitanovou izolaci po obvodu, aby byla střecha úplně nepropustná.A úlek skalních se musí celý vytmelit.Byl dělaný na rychlo a prkna pořádně nesedí, vznikly tam škvíry...Ještě se chystám zhodnotit lehkou klapku u druhých zemních, až vyndám výstelku a celé hnízdo, jestli nebylo napadené..
Jsem ale celkově spokojená.Moje první pořádná sezona-obsazené 4 z 5 úlků .U třech úlků 100% odchované královny, u skalních s velkou pravděpodobností taktéž.Tak snad se mi příští rok někdo vrátí a půjde to stejně dobře jako letos , třeba i lépe