Chov čmeláků v roce 2017
Včera jsem měla na zahradě jednu novou skalní a za chvíli zemní, obě se pásly a byly nádherné. V mém posledním čmelínu, kde je ještě nějaký pohyb mám asi 10 dělniček, které přikrmuji. Jinak když jsem odhrnula vystýlku tak jsem našla několik mrtvých dělniček a nějaké samečky, tak jsem hrábla pinzetou až na dno, vystýlka byla čistá ale v tělíčku čmeldy byly vajíčka asi 1,5mm. Zavíječ určitě ne, ale asi ten brouček nebo moucha. Jinak podzim je smutný, na motýlím keři se ještě pasou rokyťáčci a nějaký zemní a jeden můj sameček skalních, jinak nic. Niki prosím radu , čmelín vypálit plamenem, vše spálit. Čistit vchod v klapce nebo nechat ať je to cítit čmeldama pro příští rok? Na příští rok budu chystat 6 čmelínů. Mějte se. Jinak bez vašich rad nevím, nevím.
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Niky, Marku, to se máte. U mě je už dávno konec. Matky zemních zmizely na přelomu srpna a září, dělnice během dalšího týdne. Druhá generace zahradních se nepovedla. Matka jakoby si to nakonec rozmyslela, spíše ale nebyla v kondici nebo byla nemocná. Měla k dispozici asi 10 dělniček, ale jejich počet se nenavyšoval. Matka byla malátná a o víkendu jsem ji našel mrtvou. V hnízdě byly poslední tři dělničky. I tak to byla zajímavá zkušenost, co se jen tak nevidí. Navíc, pozorovat zahradní na přelomu srpna a září se také nepodaří každému.
Blanko,vypálit plamenem se doporučuje dělají to hlavně včelaři,ale já nemám čím ani nevím jak to udělat.Proto nejdřív mechanicky drátěnkou odstraním nečistoty pokud se noviny protrhly a pak opatrně vymyju a nechám vysušit.Zvlášť pečlivě pak vyčistím vchod a celou klapku.Možná by původní pach nové matky přitahoval,ale důležitější se mi zdá zamezit možným nákazám,pokud by náhodou staré osazenstvo něčím trpělo a navíc klapka i vchod jsou většinou od jejich výkalů.
Honzo to je škoda,že to s tou zahradní nevyšlo.Stéjně by mě moc zajímalo víc přesnějších informací o druhé generaci než lze najít na internetu.
Včera jsem zahlédla matku vyletět i když skoro celý den pršelo.
Honzo to je škoda,že to s tou zahradní nevyšlo.Stéjně by mě moc zajímalo víc přesnějších informací o druhé generaci než lze najít na internetu.
Včera jsem zahlédla matku vyletět i když skoro celý den pršelo.
Také mám ještě zemní,včera létaly i matky,dnes celý den prší přesto jsem viděla dělnice.Myslím,že je není nutné přikrmovat,alespoň u nás kvete pořád v okolí jetel a na zahradě i některé květiny.Pokud už matky odletěly,dělnice pomalu dožijí,sezóna pomalu končí.
Zemni vcera take hodne letali (uz nas bylo slunecno) a dokonce jsem zahledl letat dalsi matku, ale zda se mi ze pri poklepu na cmelin uz hukot se snizuje, holt uz to opravdu konci...
Marku nádherá .Já jsem také i dnes viděla matku,nepochopitelné,doufám,že se stihnou včas zazimovat.A příští sezónu si nechám jeden čmelín neobsazený až do toho prvního máje,třeba bude zas nějaká opožděná a plodná hledat místo.
No taky se trochu bojim zda stihnou zazimovat a mam je chut pustit z ulu, ale rikam si ze snad je priroda dost chytra aby se dostaly vcas ven. Pocasi je ted sice na prd (dnes u nas rano 4C), ale predpoved ukazuje ze by mohlo byt pristi tyden opet nad 20C
Pristi rok premistim vetsinu cmelinu jinam a na puvodnim miste necham jen jeden na samobsazeni