Já bych byla ráda,aby ještě všechny chvilku spaly.Sníh a velmi pozdní mráz vše zpozdili.Mě kvete na zahradě jeden krokus ostatním čouhají pouze zelené špičky,jenom plicník ukázal pár květů a vřesovec jsem si objednala teprve teď na jaro. Včera jsem viděla chudáka včelku jak marně hledá potravu.
Já mám polovinu úlků také venku a zbytek bude čekat,kdyby se náhodou dařilo jak minulou sezónu. Myslím,že by každý chtěl ubytovat i méně běžné či vzácnější druhy,jen je najít. Každopádně by to mohlo vypuknout už za 14 dní pokud bude dostatečné teplo .
Chov čmeláků v roce 2018
Zdravím všechny, kteří stejně jako já už jsou natěšeni na začátek sezony. Ale jak tak koukám na předpověď, asi se nám to krapánek posune.
Já mám nakonec nachystáno 6 úlů, ale na zahradu je umístím až po těch mrazech. 3 úly budou mít tu verandu s klapkou. Uvidíme, jak se osvědčí. Právě u těch verand bych měl dotaz na zkušenější. Letos budu poprvé zavádět čmeláky tou stříkačkou od ZD. Mám tu stříkačku přiložit zvenku na vstupní otvor, kde je klapka nebo mám zvednout větrací stěnu u verandy a přiložit přímo na husí krk, který už ústí do do čmelínu? Mám obavy, když ho zavedu do otvoru pod klapkou, že by mohl v té verandě zabloudit a nepokračoval do husího krku. Asi ty čmeláky podceňuji co? Loni jsem je nakonec musel šoupnout vrchem pod střechou. Neměl jsem ještě tu stříkačku a používal jsem dost nepraktickou metodu.
Já mám nakonec nachystáno 6 úlů, ale na zahradu je umístím až po těch mrazech. 3 úly budou mít tu verandu s klapkou. Uvidíme, jak se osvědčí. Právě u těch verand bych měl dotaz na zkušenější. Letos budu poprvé zavádět čmeláky tou stříkačkou od ZD. Mám tu stříkačku přiložit zvenku na vstupní otvor, kde je klapka nebo mám zvednout větrací stěnu u verandy a přiložit přímo na husí krk, který už ústí do do čmelínu? Mám obavy, když ho zavedu do otvoru pod klapkou, že by mohl v té verandě zabloudit a nepokračoval do husího krku. Asi ty čmeláky podceňuji co? Loni jsem je nakonec musel šoupnout vrchem pod střechou. Neměl jsem ještě tu stříkačku a používal jsem dost nepraktickou metodu.
Niky, asi pocházíme ze stejné oblasti, protože mi ukazuje předpověd to samé. Já jen doufám, že se jim tam vloudila chybička a aspon přes den bude jakž takž. Hlavně at nás něco podobného nepotká v dubnu, to už bylo así horší
Ahoj, mám všetko pripravené, ale počasie nevyzerá vôbec priaznivo. Ešte je kalendárna zima, ale toto ča sa na nás chystá je pre čmeliakov veľmi nevhodné. Dúfam, že sa ešte nezačali preberať a pokojne spia. Skúste pozrieť toto, až behá po mne mráz. https://www.ventusky.com/?p=48.46;21.12 ... 0180316/23
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Julio, pěkný odkaz. Díky. Zima nás asi ještě potrápí.
Kyrosi, také bych matky raději zaváděl přímo do husího krku. Přes tu předsíňku hrozí, že se matka nemusí vždy dostat až do hnízdiště. A to by byla škoda. Pokud budeš mít čas a chuť, klidně se můžeš pokusit u jednoho čmelínu usídlit matky přímo přes předsíňku. Sám bych byl zvědav, jak se budou chovat. Každopádně zavádění přímo do vletového otvoru /husího krku/ je osvědčené a prověřené.
Kyrosi, také bych matky raději zaváděl přímo do husího krku. Přes tu předsíňku hrozí, že se matka nemusí vždy dostat až do hnízdiště. A to by byla škoda. Pokud budeš mít čas a chuť, klidně se můžeš pokusit u jednoho čmelínu usídlit matky přímo přes předsíňku. Sám bych byl zvědav, jak se budou chovat. Každopádně zavádění přímo do vletového otvoru /husího krku/ je osvědčené a prověřené.