Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Janek92
Nový člen
Nový člen

Honza79 píše:
stř 04. dub 2018 18:34:49
Tak přátelé, už to začlo! :D Dnes po poledni začly hledat královny lučních a zemních. V jeden okamžik jsem si mohl vybrat ze čtyř zemních kterou chytit. ;) Takže dnešní souhrn: 2x pokus s luční, jedna vypadala slibně. Dále 4x pokus se zemními. Jedna prokazatelně usazena, vrací se. Další vydala slibně. Navíc od včerejška registruji pohyb ve čmelíně, kde loni bylo hnízdo zemních. Letos jsem tam nic nedával. Musím se s těmi zemními krotit, aby se dostalo i na další druhy. No, na úvod celkem dobrý... :D
:o :o Honzo tak to je super! Gratulujem :)
Víš ale že si práve spôsobil mnohým z nás určitú hystériu, nepokoj :D
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

"Hysterie " :lol: To jsi Janeku vystihl přesně.
Taky řeším v hlavě jestli a jak dlouho čekat na navrátilce.Já se rozhodla , že dám úlky na stejné místo.Mám v dirce trochu mechu a včera ve třech bylo vymetýno!.Nechtěla jsem věřit, že by tam byly čmelandy, ale i to , že by náhodně vypadl..u všech třech! Spíš asi došlo k nějakým obhlídkám? Přijela jsem až navečír, takže co se dělo přes den na zahradě nevím.Věčer už jen 2 hledací zemní ,ale mimo zahradu a nebylo to úplně přesvědčivé hledání.Jestli se spíš nechystaly na noc pod listí. No mám zas mech v dírkách , tak uvidím dnes.Taky se bojím, aby mi to nezabraly samé zemní..Na druhou stranu samousazení? Že bych měla takovou kliku?..No už zas prožívám to úžasný napětí a vzrušení jako každé jaro !
Každopádně na zahradě jsem jako první viděla hájovou a pak překrásnou velikou zahradní, je vidět, že u nás jsou a jako jedny z prvních..proto jsem i otevřela úly a doufám v zázrak,protože při odchytu mám pocit, že šmejděj pak už hlavně zemní.
Honzo gratuluju k prvnímu úspěchu ! I loni jsi měl první usazíno ne?
Tak přátelé ! hodně zdaru !
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Přátelé, děkuji. Ale nehledejte v tom vědu. Možná mám trochu výhodu, že nemusím pravidelně od pondělka do pátku do práce. Snažím se vždy vychytat první dny, když to začne. ;) Nebojte, budete mít také možnost. Třeba hned o víkendu, to zase já budu pracovat.

S těmi navrátilci je vždy problém. Pokud čmelíny nepřemístíte, tak pak nezbývá než chvíli čekat nebo usazovat stejný druh. Pak je zaručen alespoň častečný úspěch. Stále je tu však riziko, že v souboji matek obě uhynou. Ještě jedna možnost je druhou matku odchytit a nabídnout jí jiný čmelín. To jsem dělal loni u zahradních a úspěšně.

Marku, loni jsi měl několik hnízd skalních. Skalní se rádi vracejí, tam bych to viděl určitě na nějakého navrátilce. ;)
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já čekám navrátilce u silných zemních a u lučních.Pro luční mám nový úlek na stejném místě, to samé pro zemní.Voňavé úlky z loňska mám připravené na nových místech, jeden ve výšce .Tam doufám v rokytovou, ale ani skalní by mi nevadila.I tam byl včera ten mech pryč.Tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. :P
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak mohu potvrdit. Usazeno 1x luční, 2x zemní, jeden samousazení z loňska. :D
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Teda Honzo ! ..to je smršť! Já chci takýýýýýýýý :lol:
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honzo ty jedes!

mel jsem minuly rok 3 cmeliny sklanich, takze asi bych mel ocekavat taky samousazeni, ale neco mi rika, ze by to chtelo zmenu - rad bych nejake lucni a hajove…. Vic cmelinu zatim nepripada v uvahu (manzelka uz by me zabila :) )

Uz minuly rok jsi me frustroval jak rychle mas usazeno! :) Snad se to rozbehne u nas brzy a budu mit hotovo taky! :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
čtv 05. dub 2018 13:43:53
Honzo ty jedes!

mel jsem minuly rok 3 cmeliny sklanich, takze asi bych mel ocekavat taky samousazeni, ale neco mi rika, ze by to chtelo zmenu - rad bych nejake lucni a hajove…. Vic cmelinu zatim nepripada v uvahu (manzelka uz by me zabila :) )

Uz minuly rok jsi me frustroval jak rychle mas usazeno! :) Snad se to rozbehne u nas brzy a budu mit hotovo taky! :)
Marku, pokud ty úly necháš na stejném místě, téměř určitě se nějaká skalní vrátí. Jinak s manželkama to máme podobně, ta moje taky už skřípe zuby... ;) Je to náročné, ale počet čmelínů už asi nezvýším. :(
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute všetci.Dnes som usadzoval 6 krásavic .Jedna spravila krásny pamatovaci let (cmelin v zemi)ale ďalšie som nevidel odletieť (17:00).Jedna neviletela zostala na noc tak ju rano skontrolujem .Inak pocasie nebolo bohvie ake.Zamracene a fúkalo .Čauko.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ahojda.Tak já nevim, nejdřív radost, pak zmatek. V jednom úlku samousazení ale... 2x jsem ji viděla odletět,ale na noc se nevrátila :cry: .Jeden pokus o usazení hájové.Překrásná , veliká.Nevydržela jsem čekat .Vylezla po víc jak 45min, podle kamínku, se ale večer taky nevrátila.Na louce jsem chytila 1x luční, 1x obří zemní, ale pustila jsem je.Nebyla jsem si jistá, jestli mám volno ve čmelínech, do kterých je chci usadit.Pak se mi potvrdil ten pohyb u zemní.Víc zemních bych tak úplně mít nechtěla..Abych pak nelitovala.Jo a jeden úlek celé odpo kamínek na místě a naopak na večír byl dole...takže prostě blázinec..po 17h se zatáhlo, přišel ledovej vítr a pak i déšť a bylo po lítání.Měla jsem na vše strašně málo času.Takže první den je mi spíš smutno, než veselo.No každopádně parádní bylo, že se mi hned jako druhá čmelanda
naskytla ta hájová.Taky jsem na ní nemusela vůbec narazit..že jo.Tak snad dnes a víkend..Držím Vám všem palce,ať se daří. :P
Odpovědět