Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kavco, gratuluji a nevěš hlavu. Počáteční euforie, k tomu nějaký navrátilec a chaos je tu. Chce to zmonitorovat přesně, kde co je usazeného. Případně podle kamínku určit, kde je pravidelný pohyb. Později se uvidí. Je to o to složitější, že čmelandy ještě nelétají moc pravidelně. Třeba ty zemní jsou náladové a většinou létají až kolem poledne i později a každá s jinou frekvencí. Ta, co se sama vrátila vylétne tak maximálně třikrát za odpoledne. Jen ta luční to je dříč, ráno v 6:30 dva stupně nad nulou a už byla venku. ;)

Já mám taky další hlavolam. Včera se mi zřejmě vrátila jedna nádherná zahradní, dlouho obletovala úl než našla cestu dále. Pobyla uvnitř asi půl hodiny, jenže když vylézala přimotala se k tomu hledající zemní, která zrovna nakukovala dovnitř. Obě matky se lekly, srazily a odlétly....No prostě pech! :( Od té doby nic, kamínek je v klidu.

Jinak včera jsem nic nechytal, lítají jen zemní. Kdybych chtěl, mohl jsem jich minimálně osm chytit....

Tak ať se vám daří, já budu pokračovat až v neděli odpoledne.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Honza79 píše:
pát 06. dub 2018 10:47:42
Já mám taky další hlavolam. Včera se mi zřejmě vrátila jedna nádherná zahradní, dlouho obletovala úl než našla cestu dále. Pobyla uvnitř asi půl hodiny, jenže když vylézala přimotala se k tomu hledající zemní, která zrovna nakukovala dovnitř. Obě matky se lekly, srazily a odlétly....No prostě pech! :( Od té doby nic, kamínek je v klidu.
Tak ještě před odjezdem do práce jsem šel zkontrolovat zmiňovaný čmelín a právě přiletěla ta včerejší zemní, je taková tmavší. Byla poměrně suverenní. Pobyla asi 15 minut a zase vylétla ven, prohlídla okolí a byla pryč. Mám pocit, že to bude asi jedna z loňských matek, které se narodily v úlu o 1,5m vedle. Tam však už zmiňovaná nepochodila, úlek je již obsazen jinou zemní. Tak si hned našla náhradu o kousek vedle, bohužel je to úl po zahradních... No tady to bude asi ještě zajímavé. :?
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jé to jsem ráda , že to Honzo píšeš.Navrátilec zemní lítá děsně málo, ale dneska kamínek 3x a jednou jsem jí viděla přiletět.To bylo cca v 17h .Za chvíli vyletěla .Teď je 18.30 a ještě se nevrátila ! Včerejší hájová lítá !! :lol: A to je jiný kafe! Ale taky to bylo napínavý.Přiletěla až asi ve 2 odpol.Tou dobou jsem měla uvnitř už náhradnici a zrovna jsem šla oddělat mechový špunt a ta včerejší se snaží dostat dovnitř! Honem jsem přiskočila, tím vyplašila tu včerejší, pustila střechou tu novou a doufala, že se vrátí ta včerejší.Proklínala jsem se..no dala si načas.Asi za dvě hodiny jsem jí zahlídla jak šmejdí kolem úlku ,až zalezla.Od té doby jsem jí už 3x viděla.Pokaždý šmejdí ještě kolem, než zaleze.
Tak jako Honza, zemních je hafo.Snažím se ještě natrefit na zahradní.Před pár dny jsem tu na terase viděla jednu velikou.
1xpokus o usazení luční.Úplně neodmítla,ale zaměření bylo odfláknutý a zatim se nevrátila.Ale podařilo se mi odchytit čmelandu podobnou luční, ale měla tlustý citronově žlutý dva pruhy a světle oranžovou prdelku.Pustila jsem jí, protože jsem myslela, že už mám plný lučnicový úlek a teď toho lituju.Ještě musím prostudovat, kdo to mohl být?Na lučnici to úplně nevypadalo,takovou jsem ještě neviděla.Jinak úlek ve výšce na stromě, mám pocit,že tam taky je nějaký nepravidelný pohyb.Mech několikrát venku a teď odpoledne i kamínek...ale je to taky s dlouhýma pauzama.Skalní jsem zatim vůbec nezahlídla , ani se krmit na jívách.
Z tý zemní jsem mírně nervozní, aby to zas nebyla nějaká jalovice..jako loni.Měsíc lítala a nakonec nic z toho a už bylo po usazování.Takže úlek zůstal prázdný.Každopádně je dost chladno.Jen kolem poledne a asi do 16h trochu tepleji na sluníčku..Tak snad o víkendu , až bude teplo, začne už lítat pořádně.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

kavcaa píše:
pát 06. dub 2018 18:43:30
.Ale podařilo se mi odchytit čmelandu podobnou luční, ale měla tlustý citronově žlutý dva pruhy a světle oranžovou prdelku.Pustila jsem jí, protože jsem myslela, že už mám plný lučnicový úlek a teď toho lituju.Ještě musím prostudovat, kdo to mohl být?Na lučnici to úplně nevypadalo,takovou jsem ještě neviděla.
Tak podle obrázků to asi byla luční, ale nádherně vybarvená.Takovou jsem tu ještě neviděla.Škoda .
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Jsem rad ze Vam to lita, ale u nas zatim sezona jeste nezacala :( Dle predchozich let je vetsinou Honzova oblast cca 1-2 tydny napred od me (Kladensko), nezbyva nez cekat. Zitra jsem v praci, tak snad v nedeli bude prilezitost.

Sem tam vidim cmelandy na vresovci, ale hledat zatim zadnou, kaminek na cmelinech je netknuty take :( Jedinne co me dnes potesilo, byla navsteva v zahradnictvi a zahlednuti nadhernych dvou rokytovych na kytickach...
Niky1
TOP člen
TOP člen

No já mám problém se zemními ;) Ta co jsem 4.4. vyplašila na druhý den ráno vyletěla z úlku,ale nevím jestli je v pořádku nebo si neumí zapamatovat kam patří?Kromě toho tu mám zemního skokana(i minulý rok jsem takového měla) a ten přiletí vletí do některého úlku cca 12 minut tam pobude a odletí nebo začne lézt do jiných úlků.5.4. jsem ubytovala další zemní do úlku pod ním a tam jsem zas viděla přiletět či odletět 2ks.Tak nevím jestli se tam druhá sama ubytovala,nebo jí tam leze ta první nebo skokan? :( Protože vypadají tak stejně vůbec není jasné kdo kam patří.
Dnes k večeru mi zas nějaké dvě vlezly do dalších dvou úlků určených pro skalní a luční.Tak to bude také ještě zajímavé kdo kde zůstane či nikoli.Jistotu budu mít až některá začne nosit pyl.Doufám že to budou maximálně tři,víc bych zemních nechtěla.

Kavcao,to je skvělé,že ti hájová lítá. :D Nevím proč jich je tak málo,alespoň u nás.Nedělám si naděje,že letos nějakou uvidím natož ubytuji.

Honzo,té zahradní je škoda :( ,ale zřejmě se ti jich vrátí víc jako loni.Já jsem letos viděla pouze zemní,luční a polní.

Dnes v noci má být jen 0°C,hlavně aby nemrzlo.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Mě se ta zemní prostě někde courá po nocích a to mě děsně štve :lol: V 17 h odletěla a už se nevrátila, včera to samé.Odpoledne se 2-3x ukáže a pak je fuč.Dneska se vrátila něco málo před polednem, podle kamínku.
Niky, hájové tu jsou a asi celkem v hojném počtu.Loni jsem je vídala v lese krmit se na borůvkách a dneska jsem chytla další 2. Zato zahradních je tu málo.Viděla jsem nějaké loni i letos jednu, ale při odchytávání žádná..Je to celkem sranda..nejdřív se děsně za nima honim, pak když je chytnu je prohlížím a pak je většinou pustím...abych nakonec neměla většinu úlků prázdnou...Vybírala,až přebrala...znáte to. :lol:
U nás předpověď +3°C, na dnešek to mělo být horší,nakonec byly 2°C, ale ještě v poledne jen +6
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute.Je možné že rolny vyliezaju neskôr ako ostatný?Cez sezónu ich tu býva hodne ale tento rok som ich ešte nevidel.Inak lovim po robote (dnes aj s ženou a synom sa darilo lepšie ako samemu) niektore su sľubne ale ešte je to také neisté.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já už polní viděla několikrát,zato jsem ještě neviděla zahradního ani rokytového,je jich čím dál méně.Skalní bývají u nás později.

Dnes v noci jsme měli -1°C :( .
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Rapo rolní jsem viděla až dnes a jenom dvě a to už pár dní lítáme.Jinak jich tu bývá taky hodně.Ani se je nesnažím ubytovat.Myslím, že teprve budou.Řekla bych, že první jdou hájové, hned na to zemní a zahradní.Luční začaly až včera a skalní zatim ani jedna.
Jinak u mě zatím celkem spokojenost : zemní madam Navrátilová dneska vzorně lítala od 11 do 18h.Hájová od 10 cca do 17h.
3 pokusy lučnice, ta třetí v 17h se konečně chytla.Ještě v 18.40 letěla ven a v 19h vzorně dom 8-)
Pěkně mě tu dráždí zahradní.Celý den létaly min dvě se krmit na kalinu a rychlený hyacinty.Ale hledat jsem nenašla žádnou.Hledaly hlavně zemní.U nás bylo sice teplo, ale strašně fučelo, takže hledaček bylo celkem pomálu.Takže 3 úlky lítaj a 3 čekaj.Chtěla bych tu zahradní, skalní a jeden úlek v zásobě pro nějakýho exóta :lol: třeba...
Jak to děláte s navrátilcema s klapkou? Používáte nějakej zrychlenej postup?Teoreticky by jim to nemělo dělat problém.Já jsem už dala klapku na kolmo.Doufám, že se nic nepotento.
Tak ať se daří.A krásnou neděli přeju všem.
Odpovědět