Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, som rád, že sa Vám väčšine darí. Ja som usadzoval tri dni v kuse a podarilo sa mi usadiť až dnes jedného asi hájového. Tá farba nebola jednoznačná. Pokúšal som sa aj zemných, ale bez úspechu. Tri čmelíny, ktoré mám umiestnené vedľa seba sa mi usadili samovoľne, len neviem akými druhmi, jedného som z diaľky zahliadol ako lezie dovnútra a pohyby kamienkov niekoľkokrát denne naznačujú, že sú všetky tri obsadené. Nastavil som fotoaparát a kamienky boli preč, tak si idem o chvíľu pozrieť, čo sú to za druhy. Dnes som sa pokúšal odchytiť štyri rakytové, bez úspechu. Jedného som takmer mal, ale bol o sekundu rýchlejší. Dvaja sa mi celý deň pokúšali dostať do kompostérov a dvaja lietali okolo garáže popod strechu. Kompostéry mám blízko miesta kde vlani vyhniezdili rakytové a vedľa tri prázdne čmelíny. Tak dúfam, že ich začnú viac zaujímať čmelíny ako kompostéry. Končím, lovu zdar.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ďakujem Niky1 a Kavcaa. U mňa fungujú asi 4 ale jedna naj a to 2dni sa vracala tak raz za den a zrazu dnes ráno zamrznuta v cmeline. Dal som ju na poniklec a za chvilu uz fungovala do cmelina. Nasiel som dnes v tráve skalnu a neviem akú tak som ich nakŕmii a ubytoval .Vyzerali čerstvo vyhrábane zo zeme úplne pomalé pohyby a nemožné lietať.U nás žiadne extra teplo a ešte šialený vietor.Prajem pekný deň.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

20180407_214408.jpg
(243.24 KiB) Zatím ještě nestaženo
To je jedna s tých podnajomnic.
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, tak som si pozrel video. Mali by tam byť tri rakytové. Ak nechodí striedavo jedna, prípadne dve do rôznych čmelínov, lebo sú vedľa seba. Ale jedna ide hneď na istotu. Zajtra idem pracovať, tak to v pondelok skúsim odsledovať. To budú tie vlaňajšie, sú takmer na tom istom mieste.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Já jsem z těch zemních pořád zmatená,ale tu první ze 4.4. jsem viděla přinést pyl,tak uvidíme dnes. :)

A odpoledne se začaly vracet skalní :D První obří kus jsem musela odchytit,sice létala kolem otvorů,ale nevlezla tam.Při vkládání okamžitě vlezla do vchodu a několikrát se stačila za odpoledne vrátit.Druhá si do úlku vlezla sama,i když o jeden níže než loni byli umístěni.v minulosti se mi vracely kolem 4.dubna a nebo pak při rozkvětu koniklece kolem 14.dubna.

Rokytoví se taky vracívají,ale ještě jsem žádného neviděla,abych se mohla prvního pokusit ubytovat.
Julio tobě se na balkon vrátil nebo jsi tam umístil jiný druh?

Rapo to máš luční na tom obrázku?U lučních se mi zdá,že se hůř usidlují ti se dvěma žlutými pruhy nežli ti s jedním. ;)

Tak ať se nám usídlování daří a především jejich zdárný odchov. :D
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ďakujem Niky1dobre vediet. ;)
julio
Nový člen
Nový člen

Niki1 čmelín na balkóne som zrušil, vlani som od rakytových dostal dve žihadlá a nedalo sa vôbec na balkón chodiť. Keď boli horúčavy alebo vylietali mladé kráľovné boli výrazne agresívne. Tento rok som si urobil dve trojice čmelínov na záhrade vzdialených od seba asi desať metrov. Ešte mám dva staršie čmelíny na druhom konci záhrady pri dome.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Zdravím přátelé! Koukám, že se daří. Gratulace všem! :D U mě je to ok. Luční i obě zemní létají. Překvapila mě jedna zemní. Zřejmě očekávala chladnou noc a v noci na sobotu si ucpala vstupní díru výstelkou. Syn mi s údivem volal, co že se to děje. Musela ji tahat 30cm dlouhým husím krkem. Ta bude asi dost pracovitá, také létá ven dost často. ;)

Jinak v úlu, kde se potkala zemní se zahradní je od pátečního odpoledne klid, bez pohybu. Uvidíme dále. Třeba bude další šance pro zahradího.

Budu se dále snažit o rokyťáka a skalního. ;) Hájového u nás skoro nenajdete.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

julio píše:
sob 07. dub 2018 21:10:24
Dnes som sa pokúšal odchytiť štyri rakytové, bez úspechu. Jedného som takmer mal, ale bol o sekundu rýchlejší. Dvaja sa mi celý deň pokúšali dostať do kompostérov a dvaja lietali okolo garáže popod strechu. Kompostéry mám blízko miesta kde vlani vyhniezdili rakytové a vedľa tri prázdne čmelíny. Tak dúfam, že ich začnú viac zaujímať čmelíny ako kompostéry. Končím, lovu zdar.

Tak koukám, že jsi další, u koho mají rokyťáci v oblibě kompostéry. :lol: Možná to je to pravé jak je přilákat z výšek k zemi. Pro odchyt to je jen dobře. Škoda, že u nás nejsou tak hojní. Mám vždy jen pár pokusů za sezónu. :(
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Je krasne tu sledovat jak se Vam vsem uz dari, ale u me zatim jen frustrace z toho ze se NIC nedeje :(

Vcera jsem se urval z prace trochu driv a dorazil aspon na jedno prochazku po loukach/remizkach a bohuzel nic zatim nehleda. Nevic foukal hodne silny vitr.

Tak snad dnes odpoledne bude nadeje... :(
Odpovědět