Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Pepane,moc hezká příhoda :D ,to dokáže dojmout.Ať odchová krásné potomstvo. :)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Tak jsem si to všechno pozorně přečetla a všem Vám gratuluju k úspěšným usaazovačkám . Každého úhynu je mi líto . Je to velký boj a strach až do konce. Tak co já moje první zemní lítá podle mechu, druhá co se sama usadila lítá taky, ale vlezla mi do odloženého čmelínu, u kterého jsem přemýšlela, kde ho dám a než jsem na to přišla tak tam bydlí, budu pomalu posouvat do stínu. Lońské luční co se mi vrátily už se jen pasou, jednu jsem usazovala do nových vchodů zdálo se, že ano, dnes ráno byl vyhozený mech. Jinak mám zkušenost s přelezením kamínku, říkala jsem si pohyb žádný udělám kontrolu, prohrabala jsem vystýlku a nic. Jdu sadil kvítka a slyším turbo, ještě jsem ji zahlédla zadeček a kamínek zůstal na místě, tak dávám jednou mech a jednou kamínek. Jinak jako u Vás nikde nic nehledá. Nejvíc čmeláku je u mě na zahradě, ale jen baští, dokonce i ty moje se první nakrmí doma a pak odletí. Mějte se držím palce, taky čekám na skalní.
eljerry

Zdravím všechny čmelaře,
nechci nic zakřiknout, ale po loňském trápení (dá-li se totální neúspěch takto nazvat), jsem začal co nejdříve s pokusy o ubytování. Minulý víkend jsem odchytil tři zemní, mám tři čmelíny a chci jen zemní. Líbi se mi a jsou to takoví "včelí medvídci". Možná časem přejdu i na jiné druhy.
Zdálo se mi, že by to mohlo být dobré. Sice jsem neviděl žadnou odlétat ani přilétat, ale kamínky se mi hýbaly. Také jsem nechtěl otevírat čmelíny pro kontrolu. Nechtěl jsem nic pokazit. Byla to dlouhá hra na schovávanou, kde čmeláci vedli na celé čáře. Až po týdnu v neděli jsem viděl přilétat čmeldu do žlutého vchodu. Měl jsem velkou radost. Zaměřil jsem se tedy na bílý a modrý vchod. Kouzelníci pokračovali ve schovávání, kaminky mi pořád shazovali. V úterý jsem to nevydržel a večer jsem zkontroloval všechny čmelíny, ve žlutém a bílém to bzučelo. Tak jsem měl radost. Včera jsem viděl žlutou i bílou lítat.
Bohužel v modrém jsem nenašel nic ani zvuk, kamínek zůstal na místě přes noc i celý den. K večeru jsem zkusil chytnout novou čmeldu, podařilo se mi najít hledající zemní a tak jsem jí nabídl modrý čmelín. Predvedla ukázkový pamatovací let a zmizela. Ráno kamínek na svém místě, tak uvidíme odpolodne.
Jsem zatím spokojený a také trochu šťastný, připadá mi to jako úspěch a trochu zázrak. Loni jsem si asi vybral smůlu a tak ...
Všem přeji plné čmelíny bez nehod a potíží, radost z chovu a krásné zážitky.

Pro Pepana:
Jsem rád, že jsi si vzpomněl na mé trápení z loňska. Ještě loni jsem vyměnil husí krky u vstupů (měly průměr 25 mm) za chráničku, která ma vnější průměr 40 mm. Mám vstupy dlouhé kolem 80 cm přes zeď stodoly a zdalo se mi, že potřebuji širší cestičku na teto delší cestě ke čmelínu. Navic jsem kalkuloval s obousměrným provozem. Vlastní vstup přes klapku zůstal stejný, chodbička se po 5 cm rozšiřuje. Myslím si, že chránička je dobré řešení. Je širší, vnitřní stěna není tak vroubkovaná jako u husího krku a cena není tak strašná. Vím, že použití husího krku 25 je ověřené a funkční, přesto trochu místa na delší trase se také neztratí. Těším se na fotografie, které vám pošlu. Jerry :D
eljerry

Zdravím Blanku,
musim potvrdit. Kamínek někdy zůstane na svem místě. Včera mi prolezla zemní a mista tam nebylo. Hleděl jsem. Jerry :lol: :lol: :lol:
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Eljerry, gratuluji! Je vidět, že jsi se ponaučil a dokonale připravil. :D A úspěch se dostavil. Ať se čmeldům daří!

Jinak mně se tedy nestává, že by velké druhy čmeláků nepřeklopily kamínek. Při průměru otvoru v klapce a velikosti čmeláka je to takřka nemožné. Je ale pravda, že už roky používám vyzkoušené a případné trochu opracované kamínky. Kamínek nesmí byt moc malý ani velký. ;)
Camelak123

Dobrý večer, všechny vás tu zdravím a jsem rád, že se velké většině usazování daří. Bohužel u mě to zatím nejde, uz si nevím rady. Přečetl jsem snad co se dalo, ale uz je to šestý pokus a pořád nic. S utikajicim dubnem začínám zoufat. Pritom čmelín se mi zdá funkční, výstelka včetně mysiny :D, vlhkého troudu, filcu že starého vataku, fakt nevim :D přiloží aspoň pár fotek ze stavby cmelina (není zevnitř natrenej). Držte mi palce a všem hodně štěstí co jsou na tom podobně :)
Camelak123

Zdraví Jakub, budu rád za jakoukoli řadu co zlepšit nebo předělat. Dik :|
Přílohy
IMG_20180412_184144-1040x780.jpg
(203.15 KiB) Zatím ještě nestaženo
IMG_20180412_184226-1040x780.jpg
(164.97 KiB) Zatím ještě nestaženo
IMG_20180412_184154-1040x780.jpg
(178.42 KiB) Zatím ještě nestaženo
1.jpg
(276.98 KiB) Zatím ještě nestaženo
2.jpg
(162.75 KiB) Zatím ještě nestaženo
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jakube, pěkný úl. Šest pokusu nemusí ještě nic znamenat. Neni ten úl letos natřený? I to může odradit. Vstupní chodbička - délka/průměr? Není chodbička taky nová - husí krk taky voní po plastu. Já bych ho vypláchl hliněnou kaší, aby chytil vůni zeminy. Není tam té výstelky moc, respektive neni moc slysovaná? Jaké druhy čmeláků byly usazovavány? Třeba zemní dovedou překvapit, ale jsou i dost vybíravé. A teď už budou pomalu i přebrané. Zkus třeba skalniho, usazuje se lépe. To je jen tak, co mě teď napadlo...
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

WP_20180412_001.jpg
(86.78 KiB) Zatím ještě nestaženo
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

prilohy_25567.zip
(462.61 KiB) Staženo 441 x
Konečně nějaké fotky.První mám klapky a čmelíny mám v dílně. Na zahradě mám ve žlutém a zeleném zemní.
Odpovědět