Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Ahojda všichni.
Tak jsem to tu pročetla.Je to všude stejné.Teplo, ale výdrholec.Nikdo moc nehledá.Na zahradě jsem viděla krmit rokytovou a hodně tmavou zahradní.Ale žádná nehledá.Pak taky jeden exemplář...asi úhorový ? Byl velký jak včela, vypadal jak dělnička od skalní.Nevim kdo jiný by to mohl být?Taky se přišel nakrmit na hyacinty.
Jen dneska šmejdily lučnice a začaly rolní, ale zatim jich je málo.
Od pondělí jsem viděla jen 3 ! skalní.Jedna se krmila a dvě hledací.Jednu se mi v úterý podařilo chytit, už to je malý zázrak, při tom počtu!
Hájová přestala létat.Ale v úterý jsem natrefila na jiné dvě.Nejsem si ale na 100% jistá.Už není tak citronová jako ta první, ale žlutá je dost a když hledala otvor po návratu, v různých úhlech světla se to hezky žlutilo.Tak snad jsem neusadila další zemní :roll:
Jinak skalní i hájová netrefily při prvním návratu! Obě jsem je musela znovu odchytit.Pobyly přes noc.Hájová v pohodě lítá.Skalní druhý den v 11h ven a už se nevrátila.Až dnes! Ráno 2x kamínek, pak jsem jí i viděla.Snad je to opravdu skalní a ne nějaká šmejdilka luční.Prdelka byla červená, ale bylo to z dálky..a navíc ,moc toho nenalítá :?
Jinak obě zemní a luční dobrý, nosí pyl a sklápim klapky.
Jinak vůbec se mi letos zdá, že létají málo a jsou všude dlouho, buď doma nebo venku.Já jsem si to vysvětlovala tím teplem, že nemají takovou energetickou spotřebu...Takže je strašně těžké je vůbec vidět a pohlídat co dělají při snížení klapky..

Mladí ještě ani pokus...ve městě prý nic nehledá..Ale je mi jasný, že tolik času jako já tomu věnovat nemůžou.Když bude nejhůř, snad jim nějakou dovezu od nás .Za pokus by to stálo..Ale je to jen o tom, jak moc se budou chtít snažit..

Mám velikou radost , že je Eljery letos už úspěšný, vím jaký to bylo frustrující, když mi žádná nechtěla zůstat.A vůbec ,všichni jste šikulové.Dnes jsem si zrovna říkala, jestli tomu taky věnujete tolik času ,nebo jsem takovej psychopat jen já .:shock:
Letos je to fakt časově nějaký náročný .Měla jsem navíc šílenou kliku, protože zrovna tenhle týden jsem měla dovolenou...jinak bych asi neusadila nikoho a byla bych úplně na prášky. :roll:

Tak ať to všechno klape.
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Jakube já bych dala víc vaty nebo něčeho takovýho .Mám nový čmelíny, nové trubky, nová vata, čerstvý hobliny a celkem se jim to líbí.Řekla bych, že důležitý je výběr čmelandy.Fakt musí zalézat do děr, ne jen šmejdit.A pak..trubky mám pro zemní a hájové, ev. zahradní.Ale skalní a lučnice bez trubky. Prostor před výlezem z trubky mám volný.Aby nelezly hned do výstelky.Ony si to pak samy přeskládaj.A co nejmíň je trápit při manipulaci.Když je přenášim ve stříkačce/zavaděči/, dám ji do kapsy nebo přikreju dlaněma, aby byla ve tmě.I tak mě nějaká nevyletí nebo mi dá košem.
Držím palce.Ono to půjde.
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Čaute všetci. Vidím že sa skoro všetkým darí a tým co nie tak to príde.Dnes invázia skalných.Behom pol hodiny som videl asi 8 kúskov.Chitil som za 10 min 3 .Dve som nevidel viletiet ale jednu ano. Krásny pamatovaci let (cca 16:30) ale už sa neobjavila .To je klasika u mňa.Absolvoval som zhruba 40 usadzovani a mam len 5 usadenych takže len treba pokračovať.Drzte sa a úspešny lov podnajomnic. Čauko.
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ahoj vsichni,

nevim zda mam byt po vcerejsim dni spokojen nebo jen jeste vic frustrovan. Za skoro cely den hledani se mi podarilo najit a chytit jen pouhe tri cmelandy :(

Jedna zemni zda se byt ubytovana (kaminek dnes rano pryc) a druha, lucni vypadala slibne ale v podvecer jsem ji videl letat okolo vsech cmelinu jako by nemohla najit vchod zpet a kaminek dnes rano je stale na svem miste. Treti pokus nic. Sklani navratilci zatim taky zadni.

Zacinam souhlasit s Niky, ze te potravy asi opravdu moc neni-je sucho (zima presla defacto do letniho pocasi, trava neni skoro zelena) a stromy, ktere na loukach zatim kvetou, jsou po utokem veskereho hmyzu. Tento rok je to zatim bida...
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

kavcaa píše:
čtv 12. dub 2018 20:51:14
Jakube já bych dala víc vaty nebo něčeho takovýho .Mám nový čmelíny, nové trubky, nová vata, čerstvý hobliny a celkem se jim to líbí.Řekla bych, že důležitý je výběr čmelandy.Fakt musí zalézat do děr, ne jen šmejdit.A pak..trubky mám pro zemní a hájové, ev. zahradní.Ale skalní a lučnice bez trubky. Prostor před výlezem z trubky mám volný.Aby nelezly hned do výstelky.Ony si to pak samy přeskládaj.A co nejmíň je trápit při manipulaci.Když je přenášim ve stříkačce/zavaděči/, dám ji do kapsy nebo přikreju dlaněma, aby byla ve tmě.I tak mě nějaká nevyletí nebo mi dá košem.
Držím palce.Ono to půjde.
Kavco ja mam pro skalni trubky stejne jako pro zemni a nebyl zatim problem. Naprosto ale souhlasim, ze je potreba je trapit presunem co nejmene (zejmena zemni). Pokud ji chytim do sittky, nemanipuju s ni do doby, nez jsem pred cmelinem. Tam ji prendam do strikacky a sup hned do dirky :)
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

marek972 píše:
pát 13. dub 2018 9:29:02
Ahoj vsichni,

nevim zda mam byt po vcerejsim dni spokojen nebo jen jeste vic frustrovan. Za skoro cely den hledani se mi podarilo najit a chytit jen pouhe tri cmelandy :(

Jedna zemni zda se byt ubytovana (kaminek dnes rano pryc) a druha, lucni vypadala slibne ale v podvecer jsem ji videl letat okolo vsech cmelinu jako by nemohla najit vchod zpet a kaminek dnes rano je stale na svem miste. Treti pokus nic. Sklani navratilci zatim taky zadni.

Zacinam souhlasit s Niky, ze te potravy asi opravdu moc neni-je sucho (zima presla defacto do letniho pocasi, trava neni skoro zelena) a stromy, ktere na loukach zatim kvetou, jsou po utokem veskereho hmyzu. Tento rok je to zatim bida...
Tak gratuluju. Uvidíš, jak to půjde dál.

Taky souhlasím, že to není ideální jaro. Loni jsme přikrývali čmelíny dekami a letos tu máme skoro rovnou léto. Opravdu nic nekvete, čekám až rozkvetou rybízy, meruňka. Snad to ještě přijde. Mám volno jen dnes, ale příští týden čtyři dny... ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
pát 13. dub 2018 10:18:22
Taky souhlasím, že to není ideální jaro. Loni jsme přikrývali čmelíny dekami a letos tu máme skoro rovnou léto. Opravdu nic nekvete, čekám až rozkvetou rybízy, meruňka. Snad to ještě přijde. Mám volno jen dnes, ale příští týden čtyři dny... ;)
Ja mam dnes home office, takze cas od casu skacu ven "zkontrolovat" aspon zahradu. Ted jsem chytil dalsi zemni, tak uvidime…

Merunka mi zacala kvest ve stredu, broskvon snad o vikendu, dalsi bude jeste chvili trvat (rybiz apod nema jeste ani pupeny)
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

posílám foto z lonského podzimu ltos ji mám ve čmelíně
https://blanka06.rajce.idnes.cz/lonsky_ ... 14_003.jpg
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

Pozor pozor učím se přetahovat fotky
https://blanka06.rajce.idnes.cz/Jaro_20 ... 12_001.jpg
https://blanka06.rajce.idnes.cz/Jaro_20 ... 12_002.jpg
https://blanka06.rajce.idnes.cz/Jaro_20 ... 12_003.jpg
https://blanka06.rajce.idnes.cz/Jaro_20 ... 12_004.jpg
https://blanka06.rajce.idnes.cz/Jaro_20 ... 12_005.jpg
Konečně se to povedlo první tři fotky to jsme převrtali dům a úly mám na poličce luční, které jsem měla loni pod podbitím se vrátily a vchody nenašly, už se jen pasou 4 krásné kousky s jedním i dvěma proužky. Na zahradě ve žlutém mám zemní a v zeleném, pro který jsem hledala stín a jen tak jsem ho položila na zem, se mi usadila sama další zemní. Teď mám problém, protože nevím jestli tam nebude slunko, ale počkám na první dělničky a přesunu ho k plotu. Bílý čeká na skalní. Jinak nikde nic nehledá. Lítají jen zemní, ještě jednoho možná usadím. Lítá mi kolem domu rokytový tmavá forma, je nádherný. Myslíte si, že jde chytit, nejde. Je to k vzteku. Bolí mě hlava z toho počítače, do zítra to zapomenu a picne mě. Mějte se.
Blanka
Aktivní člen
Aktivní člen

teď jsem si to v klidu pročetla a chci hlavně pogratulovat eljerrymu, loni mi Tě bylo líto, letos to budeš mít veselejší. Honzo to vypatlání husího krku hlínou to musím u nových zkusit. Pro čmeláka123, já nevím, jestli můžu, ale mě se nezdá vystýlka, je hrubá, dlouhé vlákny, hobliny vůbec, čmeláci ji totiž zpracovávají, všechno umělé jim vadí. Já vystýlku ze Zelené domácnosti stříhám na drobno a před tím přebírám, protože jsou tam umělá vlákna ty musí pryč.
Odpovědět