Tak mám novinky ohledně zahradních. Konečně jsem vypozoroval tu neznámou... Zahradní to je, nicméně bohužel ta černá to není. Je to klasická zahradní, možná trochu tmavší. Evidentně loňská, taky tam občas nějaký tmavší jedinec byl. Nevadilo jí ani, že je čmelín o metr posunut.
Tak a teď nevím, mám už jen úl pro skalního a jeden bez chodbičky pro rokytového. Mám na ně čekat, zda se vůbec objeví? Na louce hledají nádherní zahradní a i černého jsem zahlédl....
Chov čmeláků v roce 2018
Honzo mam uplne to same dilema - cekat se dvema cmeliny na skalni nebo ne? Venku letaji nadherne velke zemni...
Ve cmelinu, kde jsem tipoval bud zemni se spatnym pamatovacim letem nebo navratilcem skalnim, jsem nasel uhynulou kralovnu rokytovych a jinak nic - vypada to ze zde nastal boj, achjo
-
- TOP člen
- Kontaktovat uživatele:
Marku to mě mrzí. Je to boj.
Musím poopravit své polední hlášení. Tmavá zahradní létá a dost, viděl jsem ji 4x za odpoledne. Ta z poledne není vidět....
Chytil jsem prvního rokytového. U domu, lezl pod parapet. Bohužel se mu úlek nelíbil, ani se neotočil.
Musím poopravit své polední hlášení. Tmavá zahradní létá a dost, viděl jsem ji 4x za odpoledne. Ta z poledne není vidět....
Chytil jsem prvního rokytového. U domu, lezl pod parapet. Bohužel se mu úlek nelíbil, ani se neotočil.
Niki1: vlani som tam mal rakytovú. Skalná pravidelne lieta, tak som jej dal dnes klapku, chvíľu hľadala vchod. ale keď ho našla, lieta popod. Vo vedľajšom čmelíne som našiel uhynutú zemnú. Tá tam musela vletieť sama. Asi nenašla východ alebo sa s nejakou inou pobila. Dnes mi nelietala ani roľná. Vo vnútri nebola, tak neviem, neviem. Zajtra sa má otepliť. tak dúfam, že sa zas ukážu nové hľadajúce. Dnes som bol so psíkom na dlhej prechádzke, ale zahliadol som len jednu na chvíľu a hneď odletela. Tento rok mám teda zatiaľ len dve, zemnú a skalnú.
Čaute. Tak dnes sa rozbehly rakytovi. Videl som ich 6.Jedna mi už lieta z búdky pre sykorky od včera samousadlicka (ešte že mám náhradnú klapku).Jednu som dnes usadzoval do cmelina a spravila krásny pamatovaci let a na vecer vidieť pohyb kamienka.Dalsiu som chytil tiež v praci ale už nemám cmelin tak som si ju poobzeral a pustil,, škoda".Dnes hľadalo najviac fesand (zemne,skalné,rakytove a jedna hajova.Prajem úspešny lov.Čauko.
Rokytoví mají rádi ptačí budky ,ale do moji nastražené prozatím žádná nezavítala.
Honzo,tak máš tedy usazenou tmavou formu zahradního nebo jen tmavšího zahradního?
Dneska se urputně dobývala polní k zemní se žlutou klapkou,tak jsem ji nakonec usadila. Později jsem šla kolem úlků a vidím lézt po zemi polní.Lekla jsem se,že je to ta usazená a něco se ji stalo.Ta je v pořádku,ale nevím jestli jiná polní co pořád kolem vyhledávala nevlezla k některému z lučních a třeba ji nebodnul. Dala jsem ji na květ,po chvíli se vznesla k dalšímu,tak snad to nebylo tak zlé.
Honzo,tak máš tedy usazenou tmavou formu zahradního nebo jen tmavšího zahradního?
Dneska se urputně dobývala polní k zemní se žlutou klapkou,tak jsem ji nakonec usadila. Později jsem šla kolem úlků a vidím lézt po zemi polní.Lekla jsem se,že je to ta usazená a něco se ji stalo.Ta je v pořádku,ale nevím jestli jiná polní co pořád kolem vyhledávala nevlezla k některému z lučních a třeba ji nebodnul. Dala jsem ji na květ,po chvíli se vznesla k dalšímu,tak snad to nebylo tak zlé.
Marku používam tablet (iPad mini) ..po nahrávaní si to posúvam prstom na časovej osi, zrychlene spomalene prehravanie, behom 2 minut viem čo sa vše dialo za 1,5 hodiny kdysi som nahraval aj na mobil... nejde na tej gopro nastaviť menšiu kvalitu videa?
Inak odchytil som aj úhorovú, (nedokážem rozoznať druh ale je o dosť menšia od skalní) a na videu kde som pozoroval polního sa prišla preletieť kolem úlov-spravila mizerný pamatovací let podobne ako polní.. zajtra si to natočím, bol by som moc rád každopádne zajtra budem loviť lesního, už mám pre neho úl 22x22 s dvojtými stenami (3,6 cm) tak uvidíme..
A ešte k tej uhynulej rokytovej, je to smutné, niekedy sa jedna královna vzdá a uteče, inokedy bojujú až do konca škoda že i Honzovi rokytová neostala.. mám tak nejak pocit že je to fakt ťažké tento druh ubytovať...minulý rok mi priletela sama do úlu, pravdepodobne vyšpehovala inú královnu (zemní)...po týždni sa ale stratila. ..prvý čmeláci ktorých som kdysi mal boli samousazení rokyťáci