Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Marku,já jsem také viděla jak se tam snaží najít hnízdo polní.Ta zemní létá pořád k jednomu jahodníku nebo různě a viděl jsi ji i s pylem?Pokud ani jedno může být i nakažená hlísticemi a cpe se do země. :?: ;)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
sob 21. dub 2018 5:59:51
Marku,já jsem také viděla jak se tam snaží najít hnízdo polní.Ta zemní létá pořád k jednomu jahodníku nebo různě a viděl jsi ji i s pylem?Pokud ani jedno může být i nakažená hlísticemi a cpe se do země. :?: ;)
Porad leta na stejne misto. Pyl zadny nenosi.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Teda venku je strašné vedro. Nic nehledá, viděl jsem jen jednu zahradní. Ani už usazené matky skoro nelétají. Pošlete mi k nám nějakou skalní... :lol:

Niky, tak třeba časem dojde na stěhování zahradního do čmelínu... ;)
Rapo
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
sob 21. dub 2018 12:23:27
Teda venku je strašné vedro. Nic nehledá, viděl jsem jen jednu zahradní. Ani už usazené matky skoro nelétají. Pošlete mi k nám nějakou skalní... :lol:

Niky, tak třeba časem dojde na stěhování zahradního do čmelínu... ;)
Kľudne ti pošlem.Tu je prevaha skalných a za nimi zemne a rakytova.Po dlhej dobe som videl lúčnu. Ešte mám synovu rezervu pre iný druh ako mám usadeny (zemna,skalna,rakytova).Čauko.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

U nás je dnes invaze škůdců. Pačmeláci se mi krmí na třešni a se sršněmi se dnes roztrhl pytel. To teplo jim svědčí. Čmeláci skoro nejsou vidět, skalní už vůbec ne... :(
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
sob 21. dub 2018 19:54:20
U nás je dnes invaze škůdců. Pačmeláci se mi krmí na třešni a se sršněmi se dnes roztrhl pytel. To teplo jim svědčí. Čmeláci skoro nejsou vidět, skalní už vůbec ne... :(
Zkus se po nich podivat az v podvecer, to vedro jim asi opravdu nesvedci. Ted jsem opet byl venku zalevat a min. 4 by se dali chytit (a to jsem jen na sve zahrade)
Kyros
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny, potřeboval bych rychlou radu. Je to čmelák nebo pačmelák? Pačmeláka jsem nikdy neviděl naživo, tak se ptám. Díky za rychlou odpověď. https://kyros63.rajce.idnes.cz/Desktop# ... cmelak.jpg
Niky1
TOP člen
TOP člen

Tak pačmeláky jsem naštěstí neviděla,ale čmeláci domácí také létají celkem málo.Hledající skalní jsem už několik dnů neviděla.Dnes na zahradě jen jednu zemní a polní.

Honzo,stěhování bohužel nebude. :( Ani si už nejsem jistá jestli je to zahradní. ;) Ale nechce se mi věřit,že by nějaká obří zemní hledala a našla otvor asi 2m nad zemí. :?: Když ji vidím tak jen přední hodně žlutý pruh.Nejdřív jsem nemohla zjistit kam vleze,lezla kolem horního trámu až nakonec a pak mi zmizela.Dnes večer jsem konečně objevila kam,v rohu je otvor a tam zmizí.Nemám se tam jak dostat jelikož vnější i vnitřní plášť je z desek vyplněný tou tzv. skelnou vatou. :( Nevím proč tam lezla,navíc tam asi neodchová potomstvo.A ještě málo tak tam odpoledne stejným průlezem vlezla dlouhá sršnice,sice jsem ji vyhnala,ale kdoví jestli se nebude chtít zítra vrátit.

Nevíte o případu,že by se čmeláci v tomto druhu izolace zdárně odchovali?
Niky1
TOP člen
TOP člen

Kyrosi,vypadá to na pačmeláka. :( Má jen jeden pruh,ten za hlavou?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Kyrosi, bude to pačmelák.... :(
Odpovědět