Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

No teda Olo...to je dobrý.To by mě nenapadlo dát ji znovu prolézt vchodem.Někdy to opravdu vypadalo, jakoby netrefila jen zpět do trubky..Dobrý..zas je člověk o něco chytřejší.
Ola

Kavčo, to teprve uvidím, jestli dobrý, ale moc bych si to přála, je to krasavice.

Ještě se chci zeptat, jaké máte zkušenosti s výstelkou z LINTRANu. Někdo to tu doporučoval, nechtělo se mi už vybírat umělá vlákna, která se občas vyskytnou v kupované vystýlce pro čmeláky a tak jsem koupila tuto 100% přírodní výplň do hraček. Nějak mi ale nevoněla. Nesmrděla, to ne, ale takové to bylo divné, bála jsem se, že by to nemuselo být pro čmelandy přitažlivé, moc času jsem neměla a tak mi padlo oko na hromadu prosáté zeminy. Na pár hodin jsem prosypala slabší vrstvy lintranu a zeminy na střídačku a pak to zase rozházela. Trocha zeminy v tom zůstala, ale to mi nevadí, už to voní zemí. Ale připadala jsem si jako blázen. Vyplnila jsem tím dva poslední čmelíny, tak pak napíšu, jestli to mělo úspěch. Máte někdo nějakou osvědčenou fintu?
Ola
kavcaa
Aktivní člen
Aktivní člen

Já jsem podle Honzy ,letos dala vatu -100% bavlnu v kotouči.Taky smrděla...ale čmelandám to evidentně nevadilo..jen jsem k tomu přidala trochu vlhkýho mechu.Přišlo mě to levnějc a nejsou v tom žádný dlouhý nitě jako v orig. výstelce .Z jednoho kotouče jsem vyteplila 7 čmelínů a bohatě.
Mája

Ahoj všem, ze tří domečků jsem obsadila jen jeden, ostatní dva si našly nájemnice samy. Takže mám luční, zemní a rolní. Toužila jsem po skalní, tak snad příští rok. Přeju všem úspěšnou sezónu.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Olo,někteří budeme letos lintran teprve zkoušet jestli se osvědčí.Na zemní je už pozdě,ale mohla by se objevit nějaká co nenašla místo.Já loni takovou ubytovala,ani jsem nedoufala,že se bude chtít ubytovat. ;)

Tak dneska zase pačmelák,stejný druh a stejně vyhledával jako ten loňský i včerejší pod střechou kůlny.Toho jsem ale uviděla když chtěl vlézt tam kam lezl předtím ten čmelák.A to je jich asi teprve začátek. :(
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Niky1 píše:
pon 23. dub 2018 16:57:28
Olo,někteří budeme letos lintran teprve zkoušet jestli se osvědčí.Na zemní je už pozdě,ale mohla by se objevit nějaká co nenašla místo.Já loni takovou ubytovala,ani jsem nedoufala,že se bude chtít ubytovat. ;)
U me stale letaji hledacky zemnich. Vcera jsem zrovna jednu ubytoval a provedla pekny zamerovaci let. Uznavam ale jejich cas hledani brzy skonci..
Ola

Marku, kde bydlíš,že u vás zemní ještě hledají? ... dík za naději
Ola
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Dnes si uzila moje prvni zemni.Po prijezdu z prace jsem ji nasel uveznenou ve cmelinu - odpoledni bourkova smrst ulomila drzak klapky a ta se razem plne zavrela - chudak jeste neumi ji nadzvedat a snazila se dobyvat nejakou dobu ven.

U me jinak zmeny - Prvni zemni az na dnesni incident leta, Lucni byla bohuzel vyhnana a nahrazena samousazenou skalni (zrejme odchovanec z minuleho roku). Dalsi dva cmeliny i pres drive vypadly kaminek nic, o vikendu se nehnul - vypada to na nahodne navstevnice, cmeliny byly prazdne. MIsto nich ihned chycena dalsi skalni - zamerovaci let probehl a dnes jiz letala a do druheho chycena druha zemni - zamerovaci let probehnul take pekne.

Doufam, ze to byly posledni zmeny a muzu rychle zacit zavirat klapky! :)
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Ola píše:
pon 23. dub 2018 21:12:45
Marku, kde bydlíš,že u vás zemní ještě hledají? ... dík za naději
Ola
Kladensko - u nas vzdy letali o 2-3 tydny pozdeji nez ostatnim (zejmena Honza byva oproti me hodne napred)
Ola

Já měla dnes po tom lijáku jednu klapku zavřenou a jakoby tou vodou přilepenou k podkladu a čmelanda se ji snažila nadzvednout, tak jsem ji rychle pomohla, pak jsem viděla zakroužit kolem zahradní a lekla jsem se, jestli jsem tam nepustila pačmeláka. A tak jsem čekala a čekala, je to dobrý, ale už z nich asi blbnu a budu je vidět všude. :-)
Ola
Odpovědět