Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
josef569
Nový člen
Nový člen

Zdravím všechny příznivce čmeláků. U nás /Tachovsko/ zemní ještě dost létají.Včera jsem měl 4 pokusy a dnes 1. Běžně hledají luční i rolní. Moji oblíbenci skalní létají méně. Mám pro ně ještě dva čmelíny, ve kterých byli i v loňském roce a v koutku duše doufám, že se aspoň jedna ještě vrátí. Ze sedmi pokusů o usazení se žádný nezdařil. Ve 4 případech matka zamrzla ve čmelíně, pamatovací let nebyl ani jeden. Jako výstelku jsem pro letošní rok zvolil z 80% psí chlupy, suchý mech, na dno hobliny a ještě trochu nacupované filcové izolace. Ostatní čmeláci rolní, luční, zemní tuto výstelku přijali, ale skalním se moc nelíbí. V loňském roce jsem skalní úspěšně usadil 8.5., takže stále doufám a při každé příležitosti vyrážím na lov. Přeji všem plné čmelíny.
Tomáš
Stálý člen
Stálý člen

Ahoj,

snad dobra zprava pro vsechny. Treba se uz konecne neco zmeni...

https://www.stream.cz/adost/10024567-ch ... ji-zakazat

😊
Niky1
TOP člen
TOP člen

marek972 píše:
pon 23. dub 2018 21:08:29
Marek napsal
U me stale letaji hledacky zemnich. Vcera jsem zrovna jednu ubytoval a provedla pekny zamerovaci let. Uznavam ale jejich cas hledani brzy skonci..
V jiných rocích jsem zemní běžně chytala i kolem 26.4.,letos se tím nezvyklým jakoby květnovým počasím vše nejmíň o týden urychlilo.U nás už několik dní vidět jakéhokoliv hledajícího čmeláka je spíš zázrak a tak bych ještě jednoho potřebovala,ať úlek nezeje prázdnotou. :)
Jak vidím není to všude stejné.

Josefe,právě jsem včera na tebe myslela,že ses dlouho neozval. :)

Pepane a jak ty pokračuješ s usazováním čmeláků?

Tomáši,chtěla bych být v tomto směru optimistou,ale. ;) Jak u tebe letos čmeláci,zemní nebo jiný druh?
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Jsem rád, že se ozvalí Mája, Ola i Josef. Celkem se tedy daří, to je fajn! :)

Kavčo, to mě těší, že vata funguje. Jinak ta typická vůně asi nevadí, předloni skalní šel čistě jen do vaty. Když se to navíc proloží zvířecími chlupy, případně myším hnízdem, tak je opravdu lákavé. ;)

U mě jinak snad vše ok, jen synova zahradní se už třetí den neukázala. Létala tedy dva dny. Tam to vidím špatně...
JInak je venku totálně mrtvo. Nevím, zda ještě obsadím zbylé čmelíny... :(
Janek92
Nový člen
Nový člen

:( čmelák polní sa vrátil po 9 dnech kedy spravil pamatovací let. (14.4. odchycen)...včera sa vrátil...Vypustil som ho vtedy kvôli stuhnutiu cez strechu a on spravil 2-3 otočky a odletel. Teď sa tu dobíjal a síce som ho odohnal ale pak mi to bolo ľúto tak som ho nechal a on vletel ku skalní s ktorou bydlí. Už 2 dny lietajú spolu. Teď nevím a zvažujem co dál, sťahovanie by bolo náročné..tušim minulý rok som to niekomu radil ať presťahuje a teď sa mi do toho fakt nechce :(

druhá skalní nevyletuje už 2 dny ale večer bzučela po zaklepani na úl a druhú lesní som nevidel, prvú včera 1x za celý den.. Vše je posunuté, príroda sa zbláznila...cestou na chalupu v nadmorské výške 700 m.n.m. je vše rozkvetlé akoby bol 20.květen...brezy, buky, ovocné stromy ...všetko...

Po iné roky bolo na chalupe 10tky královien, všade..teď ani jedna. za celý víkend nic, k tomu ešte problémy na balkóne kvôli tomu že nemám klapky ešte zavreté...som z toho smutný.. ať sa všetkým darí ..ps: aby už 20.dubna létali u nás pačmeláci naplno, to neni ani možné...královny ešte nemajú dělničky
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Tak po dnešním odpoledni mám dobré i špatné zprávy. Zdá se, že jsem využil první a možná i letošní poslední šanci na skalního. Vyzvedával jsem mladšího syna ze školky. A cestou k autu jsem se rozhodl podívat mezi paneláky na trávník. Nic tam nebylo, když jsem náhle v dáli uviděl černou pecku nízko nad zemí. Říkám si, že beztak to bude zemní... Ale zvědavost mi nedala. Byla to nádherná skalní. Naštěstí jsem byl vybaven malou skleničkou, v autě přesun do stříkačky a do tmy. Následovala cesta 12 minut autem a šup do úlu. Dal jsem jí 15 minut, předvedla ukázkové zaměření a za deset minut se vrátila. Dále pak ještě 2x. Tak snad se to podaří. :D

Bohužel radost mi kalí osud tmavé zahradní. Už jsem ji asi šest dní neviděl, kamínek pravidělně padá. Tak jsem myslel, že je všechno ok. Dnes jsem si počkal a po asi 50 minutách přilétla klasická zahradní už s pylem. Takže buď je to ta, se kterou se tmavá původně o úl přetahovala. Případně jiná loňská, protože klapku zvládá bravurně. Takže tmavá je asi pryč, nebo létají obě... :( Je to škoda.

Sršně jsou pěkně drzé. Jedna mi nakukovala do neobsazeného úlu a kamínek odlétl snad metr daleko....Dovnitř nevlezla, buď jí to bylo těsné nebo se jí něco nelíbilo.
Niky1
TOP člen
TOP člen

Honzo,ke skalní zvláště v této době blahopřeji,také bych ještě potřebovala takové štístko. :lol:
Ale s tou tmavou mě to moc mrzí,pokud by byla vyhnána :( .Jednak je jich málo a byla jsem zvědavá na její potomstvo,zda by bylo jen stejné jako matka nebo i běžně zbarvené.
julio
Nový člen
Nový člen

Ahoj, čítam, že sa Vám darí ešte aj v týchto dňoch usadzovať. V Žiline som nevidel hľadajúceho už pár dní. To aprílové teplé počasie ich úplne zblblo. Ako píše Niki1, usadzovanie začínalo v druhej polovici apríla a tento rok je to urýchlené o tri týždne.
U mňa je obsadená iba polovica čmelínov. Neviem, čo sa tento rok tu s čmeliakmi deje, ale tých pokusov, ktoré som absolvoval bolo aspoň tridsať a môj úspech dva. Jeden zemný a jeden lesný. Našťastie mám aj dvoch samousídlencov skalného a roľného. Pravidelne mi lietali ešte jeden zemný, dvaja rakytoví a jeden roľný, avšak títo z neznámych dôvodov skončili. Tento rok som videl iba dvoch lúčnych, aj to na kvetoch a žiadny hľadajúci. Každý rok ich tu bolo dosť a mal som ich bez problémov usadených. Zato pačmeliaci sa tento rok poponáhľali. A to u dvoch čmelínov nemám ešte úplne sklopenú klapku. Len dúfam, že ich nenájdu.
julio
Nový člen
Nový člen

marek972, Ola: používaj na klapky skrutky, tam nehrozí, že sa ti privrú. Už sme ich tu preberali v diskusii. Len musíš chodiť uťahovať so skrutkovačom.
josef569: mne sa pred pár rokmi skalný podaril ešte okolo 20.mája
Ola

Julio, já už měla tu klapku zavřenou, jen byla jakoby tou vodou přilepená. Asi kdybych nezazmatkovala, tak by to čmelanda nakonec zvládla. Ale máš pravdu, také jsem zjistila, že utahování šroubků je asi nejpraktičtější způsob přivírání klapek.
Ola
Odpovědět