Chov čmeláků v roce 2018

Volná diskuse o chovu a životě čmeláků.
Odpovědět
Niky1
TOP člen
TOP člen

Julio,pěkné složení druhů :D ,zvláště lesní.Těch rokytových a polního je mi moc líto :( a měli už založený džbáneček i první buňku nebo je ještě ani nevytvořili?

Olo,ty máš plexi stříšku a přesto se ti klapka přilepila nebo ji nemáš?
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

julio píše:
úte 24. dub 2018 21:42:19
marek972, Ola: používaj na klapky skrutky, tam nehrozí, že sa ti privrú. Už sme ich tu preberali v diskusii. Len musíš chodiť uťahovať so skrutkovačom.
josef569: mne sa pred pár rokmi skalný podaril ešte okolo 20.mája
Sroubky pouzivam nekolik let, ale na zacatku pouzivam takove velke pripinacky v barve klapky, abych nemusel pouzit moc velky sroub. Tohle se mi stalo poprve, jinak metoda funguje spolehlive :)

Jinak mam zrejme jeste volny cmelin-kaminek sem tam spadne, ale frekvence je 1x za dva dny a to nevypada dobre :( Ostatni letaji krasne a klapky do vikendu jiz budou zavrene.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Niky1 píše:
úte 24. dub 2018 19:52:21
Honzo,ke skalní zvláště v této době blahopřeji,také bych ještě potřebovala takové štístko. :lol:
Ale s tou tmavou mě to moc mrzí,pokud by byla vyhnána :( .Jednak je jich málo a byla jsem zvědavá na její potomstvo,zda by bylo jen stejné jako matka nebo i běžně zbarvené.
Niky, díky. Už jsem v tu skalní letos nedoufal. Všechno jde tak rychle a letos je tu skalních opravdu málo. Viděl jsem dvě hledačky, jednu z nich chytil... snad vydrží. Žádné navrátilce zde nečekám. Je ve čmelínu po loňských skalních a tam se nezadařilo. Takže snad jedině pačmeláci. Už dnes budu pomalu sklápět klapku.

Tmavá zahradní mě moc mrzí. :( Bude to chtít příště úlek nezatížený minulostí. Zde nepomohlo ani posunutí o metr, stejně ho loňské matky zahradních objevily. Zase na druhou stranu už mám třetí generaci, která se vrací. Tmavá zahradní bude určitě výzvou pro příští rok.
julio
Nový člen
Nový člen

Niki1: mala iba rakytová, ostatné len pár dní lietali a potom zmizli. V okolitých záhradách už kosia trávniky, tak je možné, že niektorá padla za obeť. Našťastie už rozkvitli stromy a čmeliaci začali opeľovať.
Honza79
TOP člen
TOP člen
Kontaktovat uživatele:

Čeká mě několik dalších dní v práci, tedy bez možnosti dalšího možného odchytu.Tak jsem si řekl, že možná bude lepší zařídit se podle známého hesla "Lepší vrabec v hrsti...." a pokusit se obsadit poslední úl. A dnes se i dalo něco chytit. První pokus krásná zemní, vypadala podle hledání i zdravě. Bohužel úlek původně pro rokytovou bez vnitřní chodbičky nepřijala. Druhý pokus rolní, úlek ji zaujal a vrátila se. :D Viděl jsem ji 2x přiletět.

Tak už je všude plno, snad to i vydrží. Skalní se pěkně rozlétala. ;)
eljerry

Ahojte všichni čmelari,
mám jednu otazku pro zkušenější chovatele. :D :D :D

Mám obsazené tři čmelíny, postupně jsem sklápěl klapky. Kamínky padaly v průběhu dne, když jsem byl v práci. U jednoho čmelína jsem viděl čmeldu, jak otevírá klapku. Posledni dva dny jsem ale, po 1600, neviděl žádnou létat. Čekal jsem i vice než hodinu. Kontroloval jsem dnes čmelíny, ve všech bzučí kralovny. Jsou zalezlé ve vystýlce, dvě jsem viděl na povrchu, rychle se schovaly dovnitř.
Je to standardní nebo je něco špatně?

Na zahradě, kolem stodoly a na dvoře mi hledají další čmeláci, nemám místo a hlavně nechci ubytovaným pokazit jejich práci.
Jaké jsou vaše rady? Já jsem rozhodnutý čekat a o víkendu je snad nachytám při pracovních letech.

Jerry
marek972
Velmi aktivní člen
Velmi aktivní člen

Honza79 píše:
stř 25. dub 2018 18:38:25
Čeká mě několik dalších dní v práci, tedy bez možnosti dalšího možného odchytu.Tak jsem si řekl, že možná bude lepší zařídit se podle známého hesla "Lepší vrabec v hrsti...." a pokusit se obsadit poslední úl. A dnes se i dalo něco chytit. První pokus krásná zemní, vypadala podle hledání i zdravě. Bohužel úlek původně pro rokytovou bez vnitřní chodbičky nepřijala. Druhý pokus rolní, úlek ji zaujal a vrátila se. :D Viděl jsem ji 2x přiletět.

Tak už je všude plno, snad to i vydrží. Skalní se pěkně rozlétala. ;)
Gratuluju Honzo - a pak ze nebude uz asi nic letat :)

Ja se dnes snazil taky o obsazeni toho ctvrteho, ale obe chycene zemni ulek neprijaly (jedna bez zajmu odletela a druha vytuhla na vystelce). Dalsi pokus az patek nebo vikend-to bude zrejme pro me posledni moznost...
josef569
Nový člen
Nový člen

Niky1 - Do diskuze jsem se sice nezapojoval, ale forum o čmelácích sleduji pravidelně. V současnosti mám obsazeno 6 čmelínů, 4 zemní a dva rolní.Asi týden jsem měl ještě obsazeného rolního, ale již 2 dny nelétá. Dva připravené čmelíny pro skalní / byli tam i v loňském roce/ jsou stále prázdné. Napadla mne již taková krkolomná možnost, že chlupy ze psů, které mám z módního salonu jsou načichlé psí kosmetikou a skalní to nepřijímá.Proto jsem je včera vyndal a nahradil jinýma od našeho " Voříška", který rozhodně psí kosmetiku nezažil. Dnes jsem hledal matky 3 hodiny, počasí nepříjemné - větrno, ale podařilo se mi odchytit 3 skalní. Jednu jsem zkontroloval při odletu - bez zájmu. Zbylé dvě nevím.Letos mi zřejmě není dáno ubytovat skalní. Celkem bylo 14 pokusů, což je u skalního s ochotou dobře přijímat čmelín zarážející.
Čas se nachýlil a tak nechám ještě pro skalního jeden čmelín a do zbylých budu ubytovávat co se naskytne.
Janek92
Nový člen
Nový člen

Honzo, to je super ta polní ;) marku taky sa chystám na pravdepodobne poslední odchyt pátek-sobota. Lesní zmizla, lietala asi 3-4 dny a už není :|
obe skalní lietajú i jedna lesní a polní. Akurát v úlu o rozmeroch 27x26x24 mi bydlí už 4 dny skalní a drobná rolní ..dnes na videu dokonca prileteli obe s pylem asi 20 sekund po sebe.

Inak fučí tu zase celé dny, nic nehledá. Som hodne sklamaný z tejto sezóny, neužil som si ju ako inokedy :(
podlipiar
Nový člen
Nový člen

Dobrý den čmelaři. Kdybych věděla co to obnáší, tak se do toho snad nedám nalákat. Nevařím, neperu, neuklízím jen hlídám u čmelínů. Mám tři. Dvě skalničky a jednoho zrzáčka s pruhovanou prdelkou. Spím klidně jen když je večer vidím zalézat. Začínám pomalu spouštět klapky. Doufám, že to nezvořu a čmeláci mi neutečou. Letos mám na zahradě velké množství polních, sídlí ve staré zídce porostlé břečťanem, loni tam bylo nejméně pět hnízd. Hledaček už moc není. Dnes žádná. Chovu zdar.
Odpovědět